26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 05:55

Laatste reacties

- Advertentie -

Bedreigingen, bommelding, kogels en arrestaties tijdens protestmars | Fotoverslag

B E W O G E N  D A G – Bedreigingen, bommelding, kogels, jodensterren en arrestaties tijdens protestmars – Premier Balkenende schrikt van hardheid van Curaçaose protesten. Met fotoverslag

Maandagochtend kwamen veel deelnemers aan de protesttocht van de advocaten Sulvaran, Eustatius en Inderson bijeen bij het standbeeld van Tula.
Maandagochtend kwamen de deelnemers aan de protesttocht van de advocaten Sulvaran, Eustatius en Inderson bijeen bij het standbeeld van Tula.

Willemstad – Vijf arrestaties, waaronder twee politici van de oppositie; een bommelding, met verplaatsing van het RTC-circus van het WTC naar de marinebasis tot gevolg; telefoontjes met bedreigingen aan het adres van bewindslieden; en de voordeur van het partijgebouw van PAR, terwijl deze verlaten was, op klaarlichte dag doorzeefd met zeven kogels.

Deze balans maakte de politie gisteravond op van ongeregeldheden rondom de Rondetafelconferentie.

- Advertentie -

Er zijn ook zaken wél goed verlopen, zoals de demonstratie van de groep-Sulvaran – de advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran die samen met twee collega’s en anderen protesteerde tegen de aanwijzingsbevoegdheid van de Nederlandse minister van Justitie richting de lokale procureur- generaal – die een vergunning had en zich aan de vooraf gemaakte afspraken hield. Maar ’s middags toen de RTC in het WTC moest beginnen kwam het toch tot aanhoudingen, volgens commissaris Marlon Wernet omdat demonstranten van de groep-Wiels – politiek leider Helmin Wiels van oppositiepartij en eenmansfractie Pueblo Soberano – zich niet aan de afspraken hielden, geen gevolg gaven aan de instructies en weerstand boden bij arrestaties.

PAR-kantoor beschoten

Wiels werd zelf opgepakt, evenals Statenlid Dwigno Puriel van de grootste oppositiepartij MAN. Zij werden later op de dag vrijgelaten. Vooral Wiels verklaarde dat hier gezaghebber Lisa Dindial en premier Emily de Jongh- Elhage (PAR) achter zitten. De laatste zou volgens Wiels vooraf hebben gezegd dat er ‘geslagen en geschoten’ mocht worden.

,,Hier blijft het niet bij”, aldus Puriel bij zijn vrijlating. Zijn partijleider Charles Cooper, die zich met een schare personen had verzameld bij het politiekantoor aan de Garipituweg, houdt Dindial verantwoordelijk. ‘Agenten met strepen’ hadden tegen de MAN-leider verklaard dat het een opdracht betrof van de gezaghebber.

,,Bati i kibra”, (slaan en breken) zou Dindial hebben gezegd. De gezaghebber zelf gaf tijdens de persconferentie van de politie aan dat de demonstratie van Sulvaran rustig verliep, maar dat bij het Sonestastrand (tegenover WTC) op een bepaald moment ‘de openbare orde werd verstoord’.

Zij sprak ook over de bommelding, waarna over werd gegaan tot het vooraf geplande noodscenario om uit te wijken naar marinebasis Parera.

Telenotisia liet zien dat er bij het partijkantoor van PAR zeven hulzen, binnen en buiten, werden aangetroffen. Aluminium kozijnen en het glas vertoonden kogelgaten.

Gisteravond zat één van de vijf arrestanten nog vast: de 45 jarige Curaçaoënaar S.O.M. wegens poging tot doodslag, bedreiging, mishandeling en poging tot diefstal (hij probeerde een politiepistool af te pakken).

Premier Balkenende schrikt van hardheid van Curaçaose protesten

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende zegt geschrokken te zijn van de ‘signalen’ die hij de afgelopen dagen op Curaçao heeft meegekregen. Hij zei dat op Curaçao na afloop van de ondertekening van de Toetsings- Rondetafelconferentie. De premier somde tijdens de persconferentie op wat hem allemaal was opgevallen:

,,Tijdens het Koninkrijksconcert op zondag werd de Antilliaanse gouverneur door demonstranten het leven zuur gemaakt. De Nederlandse zangeres Hind werd tijdens hetzelfde concert uitgefloten.

Demonstranten gebruikten Davidssterren als protestmiddel. Er was sprake van een bommelding. Demonstranten uitten bedreigingen. Dat kan niet de toekomst zijn van Curaçao”,

aldus de premier. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) voegde daaraan toe het gebruik van Davidssterren door demonstranten eveneens ‘totaal not done’ te vinden. Ze noemde het aantal demonstranten in haar ogen verder ‘niet groot’.

,,Volgens mij moeten we blijven uitleggen dat de staatkundige ontwikkelingen veel goeds voor de mensen opleveren. De schuldsanering, de afspraken voor rechtshandhaving. Voor de bevolking betekent het heel veel. Dat moeten we blijven uitleggen.” Dan zullen de protesten volgens haar verder afnemen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Fotoreportage

Opvallende taferelen bij de RTC. De Curaçaose politie arresteerde gistermiddag Statenlid Dwigno Puriel (MAN). FOTO S.A.
Opvallende taferelen bij de RTC. De Curaçaose politie arresteerde gistermiddag Statenlid Dwigno Puriel (MAN). FOTO S.A.

Oppositieleider Helmin Wiels - inclusief protest-Davidsster - voor het WTC.
Oppositieleider Helmin Wiels – inclusief protest-Davidsster – voor het WTC.

Organisator mr. Saran Inderson - No camp | Fot Dick Drayer
Organisator mr. Saran Inderson – No camp | Fot Dick Drayer

De ontruiming van het WTC. FOTO’S JEU OLIMPIO
De ontruiming van het WTC. FOTO’S JEU OLIMPIO

Politie en demonstranten raken slaags voor het WTC.
Politie en demonstranten raken slaags voor het WTC.

Demonstranten wachtten zondagavond na afloop van het Koninkrijksconcert op de gouverneur.
Demonstranten wachtten zondagavond na afloop van het Koninkrijksconcert op de gouverneur.

Het standbeeld van Tula krijgt van de demonstranten een bijpassend T-shirt.
Het standbeeld van Tula krijgt van de demonstranten een bijpassend T-shirt.

Politie en demonstranten raken slaags voor het WTC.
Politie en demonstranten raken slaags voor het WTC.

 

Helmin Wiels van oppositiepartij Pueblo Soberano wordt gearresteerd. FOTO S.A.
Helmin Wiels van oppositiepartij Pueblo Soberano wordt gearresteerd. FOTO S.A.

 

 

bbb

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | ACU opent deuren voor oud-Girobank klanten

Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU zet de deur open voor oud-Girobank klanten. Dat meldt de Extra vandaag. De klanten kunnen niet alleen een rekening openen bij ACU,...

DH | Former security service chief sentenced for embezzlement

PHILIPSBURG--The Joint Court of Justice on Tuesday sentenced former head of the Security Service St. Maarten VDSM James Adolphus Junior Richardson to eighteen months, nine of which...

AntilliaansDagblad | ‘Toezicht op miljoenen voor BES-eilanden niet op orde’

Den Haag - De Tweede Kamer ontvangt onvolledige of onbetrouwbare informatie over miljoenen euro’s die naar Bonaire, Saba en Sint Eustatius gaan. De ministeries van Binnenlandse Zaken en...

AntilliaansDagblad | Scheepswrakken Mullet Pond verwijderd

Philipsburg - Een half gezonken woonboot, een gekapseisde catamaran en vele andere stukken stormafval zijn onlangs verwijderd uit Mullet Pond in het kader van het Emergency Debris...

AntilliaansDagblad | Patstelling tussen VMSC en CMC

Willemstad - De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) hoeft niet bang te zijn dat het Curaçao Medical Center (CMC) de 27 vrijgevestigde medici de toegang tot het...
- Advertentie -