AD | Voorman Cifa vertrekt

Behr betreurt stilstand wetgeving winstbelasting

Willemstad – Voorzitter Herman Behr van de Curaçao International Financial Services Association (Cifa) houdt er over twee maanden mee op. De circa honderd leden kiezen dan een nieuwe voorzitter.

Dat gebeurt eind maart, tijdens de algemene ledenvergadering. Bestuursleden zitten maximaal vier jaar achtereen, zegt Behr. Eén keer gekozen en driemaal herkozen. Zelf trad Behr in november 2005 aan. ,,Ik vind het mooi geweest. Ik ben geen eigenaar van de Cifa, de Raad van Toezicht van de UNA of de Kamer van Koophandel.”

Behr is tevens voorzitter van de RvT van de door onrust geplaagde universiteit en was voorheen voorzitter van de Kamer. Vrijdag hield de Cifa de jaarlijkse nieuwjaars-receptie.

Het werd een drukbezochte bijeenkomst in Fort Waakzaamheid, waarbij ook aanwezig waren premier Emily de Jongh-Elhage (PAR) en staatssecretaris Alex Rosaria (PNP) van Financiën belast met Fiscale Zaken. Beiden krijgen in de ogen van voorzitter Behr een pluim voor wat zij voor de sector hebben gedaan en doen. Behr betreurt het dat er nog steeds geen beweging zit in de wetgeving. Hij verwijst dan in het bijzonder naar de wijziging van de Landsverordening Winstbelasting.

Dat komt voornamelijk door de verdeeldheid die de internationale financiële dienstensector op Curaçao kenmerkt sinds de afsplitsing door de International Financial Group (IFG) van de Cifa circa 3,5 jaar geleden. Behr spreekt van een ‘technisch verschil van inzicht’ en vindt het noodzakelijk om gezamenlijk een oplossing te vinden.

Gevolg van de huidige situatie is namelijk dat er niets gebeurt, aldus de voorzitter (die aan het hoofd staat van zijn HBM Group), waardoor de Antillen (lees: Curaçao) geen nieuwe fiscale producten kan aanbieden en in het buitenland een slecht figuur slaat.

Naam Bryan Irausquin valt

Voor Citco, KPMG, The United Trust Company en een deel van Fortis was de verkiezing van Behr tot nieuwe voorzitter drie jaar geleden reden om Cifa te verlaten en een eigen belangenverenging op te richten. Cifa en de Vereniging Antilliaanse Belastingadviseurs (VAB) enerzijds en IFG anderzijds staan een verschillende aanpak van de aanpassing van de winstbelasting voor, hoewel er enkele maanden geleden enige toenadering leek.

Het is niet bekend wie de nieuwe voorzitter van Cifa wordt, maar de naam van Bryan Irausquin valt. Irausquin, fiscalist bij Ernst & Young, is nu al bestuurslid. Er zou ook nog een andere kandidaat zijn. De nieuwe voorzitter wordt niet door de bestuursleden uit hun midden gekozen, maar rechtstreeks door de leden van de Cifa.

De website van Cifa telt 98 bedrijven die lid zijn. Het gaat dan om onder meer trustkantoren, advocatenkantoren, notarissen, banken, accountants- en belastingadvieskantoren, verzekeringsmaatschappijen en fundservices.

Het huidige bestuur bestaat naast Behr en Irausquin uit Steve Vanenburg (vicevoorzitter), Hugo Neutegem (penningmeester), Focco Lunsingh Scheurleer (secretaris), Evert Rakers en Pieter Olthof.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *