Willemstad – In de rectificatiezaak tussen premier Emily de Jongh- Elhage en de leider van oppositiepartij Pueblo Sobera-no Helmin Wiels zijn beide partijen gisteren geen millimeter dichter bij elkaar gekomen. De rectificatie-eis blijft staan, rechter Spreeuwen-berg doet op 2 februari uitspraak.
De zaak draait er om dat Wiels op 15 december verklaarde dat volgens de premier de politie mocht slaan, schieten en doden op de demonstranten voor het WTC-gebouw. Wat er ook gebeurde, van de RTC-ondertekening zou nooit worden afgeweken. Aldus Wiels vlak na zijn vrijlating .
De politicus had een middag vastgezeten nadat hij was gearresteerd voor het WTC. In de rechtzaal verklaarde Wies van een informant te hebben gehoord dat de premier tijdens een overleg met haar partij zou hebben gezegd dat koste wat het kost de RTC-akkoorden moesten worden ondertekend.
Aan het einde van de zaak, die bijna drie uur duurde, zei minister-president De Jongh-Elhage dat er in de rechtbank veel was gesproken, terwijl het volgens haar maar om één zaak ging:
,,Het gaat er om dat Wiels heeft gezegd dat ik bepaalde dingen zou hebben gezegd die ik niet heb gezegd. Ik ben in de politiek om het volk te dienen. Ik accepteer de uitspraken van Wiels niet en eis een rectificatie. Daar gaat het wat mij betreft om.”
Maar de zaak ging over veel meer dan de rectificatie- eis; namelijk onder meer over politieke verschillen, de inzet van de politie op 15 december en de interpretatie van woorden van Wiels.
Chester Peterson, de advocaat van Wiels haalde aan dat de politicus als een leguaan was vastgebonden en met zijn hoofd op het hete asfalt was gedrukt door ‘de speciale elite-eenheid EBT, onderdeel van de VKC’. Peterson:
,,De VKC, en dus ook de EBT, staat onder rechtstreeks bevel van de premier.”
Marius Römer, advocaat van de premier noemde de EBT maar ‘jongetjes’, die rechtstreeks werden aangevoerd door de politie. En zo ging het de hele zaak door met constante verwijten heen en weer.
‘Leugenachtige verklaringen’
Aan het begin van de zaak leverde Römer een gewijzigde eis in. Niet langer werd van Wiels gevraagd om op TeleCuraçao, bij de radiostations en in de dagbladen ‘de leugenachtige verklaringen’, te rectificeren en publiekelijk excuses aan de premier aan te bieden.
Voor De Jongh-Elhage was het genoeg als Wiels op TeleCuraçao en Radio Mas duidelijk zou maken dat hij geen bewijs had voor zijn beweringen dat Emily de Jongh-Elhage heeft opgeroepen tot slaan, doden en schieten. Wiels zou volgens de eisers ook moeten toegeven dat hij geen bewijs had voor ook zijn andere opmerkingen, namelijk dat Emily zou hebben gezegd ‘laten er maar doden vallen, we ondertekenen toch’.
Wiels werd ook aangeklaagd omdat hij heeft gezegd dat de premier ‘niet voor het volk kan opkomen, omdat ze niet van het volk is’ en ‘De duivel maakt gebruik van vrouwen’.
Over de laatste opmerkingen keerde Wiels zich tegen de suggestie dat hij De Jongh-Elhage als ‘allochtoon of Libanees’ zou hebben willen neerzetten.
,,Voor mij is Emily een yu’i Korsou, maar behoort ze tot de elite die geen voeling heeft met het volk.”
Wat de ‘duivel’-opmerking betreft zei hij dat het een gebruikelijke uitdrukking was.
,,Als gelovig man, gebruikte Wiels deze uitdrukking. Niet om vrouwen in een kwaad daglicht te zetten, maar omdat volgens hem een reeks vrouwen als Ank Bijleveld, Zita Jesus-Leito, Ersilia de Lannooy, De Jong-Elhage en Suzy Römer het land hebben verkocht voor een zak duiten”, aldus Peterson.
Römer vroeg zich daarop af of Wiels problemen heeft met vrouwen, waarop Peterson verklaarde dat de Pueblo Soberanoleider alleen ‘hemelse voornemens’ met vrouwen heeft waar geen plaats is voor de duivel.”
Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten