27 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 23:39

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMedia‘VDC heeft grote fouten begaan’

‘VDC heeft grote fouten begaan’

Interim manager Frank Calmero: "VDC heeft grote fouten gemaakt"
Interim manager Frank Calmero: “VDC heeft grote fouten gemaakt”

CURAÇAO – VeiligheidsDienst Curaçao (VDC) heeft in opdracht van premier Gerrit Schotte de uitgelekte memo van de dienst onderzocht. Vanochtend was het tijd voor Frank Calmero, crisismanager VDC, om tijdens een persconferentie dit toe te lichten.

“VDC heeft grote fouten begaan bij het onderzoeken van ministers.”

De memo lekte een maand geleden uit in de media, zowel hier als in Nederland, en bevatte informatie en beschuldigingen over vijf ministers van Curaçao. Het onderzoek is gericht op de mate van waarheidsvinding en betrouwbaarheid van de inhoud van het memo, en hoe men aan de informatie is gekomen.

“Ik had zelf het memo tot op dat moment overigens nooit gezien”, aldus Calmero.

Gumbs
In het kader van het onderzoek heeft het crisismanagement gesproken met degenen die verantwoordelijk waren voor het samenstellen van de memo.

“Ze melden dat de informatie nooit geanalyseerd of veredeld zoals gewoonlijk moet gebeuren, en ook niet gecheckt of de informatie op waarheid berust. Eén van deze personen heeft verklaard dat hij rechtstreeks door het Hoofd van dienst werd geïnstrueerd om deze rapporten op te maken en hij het niet nodig vond om de rapporten nader te onderzoeken.”

Met het Hoofd van de dienst wordt Edsel Gumbs bedoeld.

Geen bewijzen
Daarnaast zou  Gumbs de bronnen, waarmee de functionaris moest praten, specifiek hebben aangewezen.

“Wij concluderen dat er geen eigen evaluatie was van noch de informanten, noch van de verkregen informatie.”

Ook het interim-hoofd van de VDC, Liza Dindial, zou volgens Calmero de personen die de memo hebben opgemaakt, hebben verzocht om hetgeen dat in de memo staat hard te maken.

“Op het moment dit niet mogelijk bleek, heeft Dindial besloten dat ze geen gebruik kon maken van de memo voor haar eindrapportage. Daarom heeft de memo ook nooit gouverneur Frits Goedgedrag bereikt.”

Controle

“Het is heel belangrijk om op te merken dat welke informatie dan ook die een Veiligheidsdienst krijgt, van welke bron dan ook, ik herhaal, op waarheid en betrouwbaarheid moet worden gecontroleerd en geanalyseerd om de goede naam van geen enkele burger onnodig te schaden”, benadrukte Calmero.

“Bovendien, het is niet correct dat het Hoofd van dienst opdracht geeft om specifiek met bepaalde bronnen te praten.”

Vertrouwen
Het lekken van de memo zal streng aangepakt worden aldus de crisismanager.

“Degene die schuldig heeft gemaakt aan het lekken van de memo zal strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld. VDC heeft hiervoor aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM).”

Volgens Calmero ligt de nadruk nu op de reorganisatie bij VDC en het herstellen van vertrouwen in de dienst.

Geheimhoudingsplicht

Calmero moest ontheven worden van zijn mijn geheimhoudingsplicht, zodat hij zich tot de pers en het publiek kan richten.

“Het praten over mijn werk en over onze Veiligheidsdienst is niet iets dat zomaar kan plaatsvinden. Maar wat er in dit geval heeft plaatsgevonden is zo ernstig, dat moet  publiekelijk worden gecommuniceerd om zodoende het vertrouwen te herstellen in onze Veiligheidsdienst.”

Calmero verzocht aan het eind van zijn toespraak iedereen met nadruk het hoofdstuk van de screening af te sluiten.

Bron: Versgeperst

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties