‘VDC heeft grote fouten begaan’

Interim manager Frank Calmero: "VDC heeft grote fouten gemaakt"

Interim manager Frank Calmero: “VDC heeft grote fouten gemaakt”

CURAÇAO – VeiligheidsDienst Curaçao (VDC) heeft in opdracht van premier Gerrit Schotte de uitgelekte memo van de dienst onderzocht. Vanochtend was het tijd voor Frank Calmero, crisismanager VDC, om tijdens een persconferentie dit toe te lichten.

“VDC heeft grote fouten begaan bij het onderzoeken van ministers.”

De memo lekte een maand geleden uit in de media, zowel hier als in Nederland, en bevatte informatie en beschuldigingen over vijf ministers van Curaçao. Het onderzoek is gericht op de mate van waarheidsvinding en betrouwbaarheid van de inhoud van het memo, en hoe men aan de informatie is gekomen.

“Ik had zelf het memo tot op dat moment overigens nooit gezien”, aldus Calmero.

Gumbs
In het kader van het onderzoek heeft het crisismanagement gesproken met degenen die verantwoordelijk waren voor het samenstellen van de memo.

“Ze melden dat de informatie nooit geanalyseerd of veredeld zoals gewoonlijk moet gebeuren, en ook niet gecheckt of de informatie op waarheid berust. Eén van deze personen heeft verklaard dat hij rechtstreeks door het Hoofd van dienst werd geïnstrueerd om deze rapporten op te maken en hij het niet nodig vond om de rapporten nader te onderzoeken.”

Met het Hoofd van de dienst wordt Edsel Gumbs bedoeld.

Geen bewijzen
Daarnaast zou  Gumbs de bronnen, waarmee de functionaris moest praten, specifiek hebben aangewezen.

“Wij concluderen dat er geen eigen evaluatie was van noch de informanten, noch van de verkregen informatie.”

Ook het interim-hoofd van de VDC, Liza Dindial, zou volgens Calmero de personen die de memo hebben opgemaakt, hebben verzocht om hetgeen dat in de memo staat hard te maken.

“Op het moment dit niet mogelijk bleek, heeft Dindial besloten dat ze geen gebruik kon maken van de memo voor haar eindrapportage. Daarom heeft de memo ook nooit gouverneur Frits Goedgedrag bereikt.”

Controle

“Het is heel belangrijk om op te merken dat welke informatie dan ook die een Veiligheidsdienst krijgt, van welke bron dan ook, ik herhaal, op waarheid en betrouwbaarheid moet worden gecontroleerd en geanalyseerd om de goede naam van geen enkele burger onnodig te schaden”, benadrukte Calmero.

“Bovendien, het is niet correct dat het Hoofd van dienst opdracht geeft om specifiek met bepaalde bronnen te praten.”

Vertrouwen
Het lekken van de memo zal streng aangepakt worden aldus de crisismanager.

“Degene die schuldig heeft gemaakt aan het lekken van de memo zal strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld. VDC heeft hiervoor aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM).”

Volgens Calmero ligt de nadruk nu op de reorganisatie bij VDC en het herstellen van vertrouwen in de dienst.

Geheimhoudingsplicht

Calmero moest ontheven worden van zijn mijn geheimhoudingsplicht, zodat hij zich tot de pers en het publiek kan richten.

“Het praten over mijn werk en over onze Veiligheidsdienst is niet iets dat zomaar kan plaatsvinden. Maar wat er in dit geval heeft plaatsgevonden is zo ernstig, dat moet  publiekelijk worden gecommuniceerd om zodoende het vertrouwen te herstellen in onze Veiligheidsdienst.”

Calmero verzocht aan het eind van zijn toespraak iedereen met nadruk het hoofdstuk van de screening af te sluiten.

Bron: Versgeperst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *