30 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Politie op zoek naar vermiste man

De politie is een zoektocht gestart naar de 42-jarige Erviet Otmar Scorrea. De man verliet maandagavond zijn huis aan de Kaya Wladimir Coco Balentien en is niet...

Nu.cw | Benzineprijs met 11 cent omhoog, water wordt goedkoper

De brandstofprijs gaat vanaf volgende week omhoog. Vooral automobilisten met benzineauto’s moeten veel bijleggen om de tank vol te krijgen. De kosten voor diesel en elektriciteit stijgen...

Nu.cw | Artiesten Curaçao International BlueSeas Festival bekend

De artiesten van de zesde editie van het Curaçao International BlueSeas Festival zijn bekendgemaakt. De wijk Pietermaai zal eind maart weer bruisen van bluesmuziek en -liefhebbers. Het straatfestival,...

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...
- Advertisement -spot_img

‘VDC heeft grote fouten begaan’

HomeMedia‘VDC heeft grote fouten begaan’
Interim manager Frank Calmero: "VDC heeft grote fouten gemaakt"
Interim manager Frank Calmero: “VDC heeft grote fouten gemaakt”

CURAÇAO – VeiligheidsDienst Curaçao (VDC) heeft in opdracht van premier Gerrit Schotte de uitgelekte memo van de dienst onderzocht. Vanochtend was het tijd voor Frank Calmero, crisismanager VDC, om tijdens een persconferentie dit toe te lichten.

“VDC heeft grote fouten begaan bij het onderzoeken van ministers.”

De memo lekte een maand geleden uit in de media, zowel hier als in Nederland, en bevatte informatie en beschuldigingen over vijf ministers van Curaçao. Het onderzoek is gericht op de mate van waarheidsvinding en betrouwbaarheid van de inhoud van het memo, en hoe men aan de informatie is gekomen.

“Ik had zelf het memo tot op dat moment overigens nooit gezien”, aldus Calmero.

Gumbs
In het kader van het onderzoek heeft het crisismanagement gesproken met degenen die verantwoordelijk waren voor het samenstellen van de memo.

“Ze melden dat de informatie nooit geanalyseerd of veredeld zoals gewoonlijk moet gebeuren, en ook niet gecheckt of de informatie op waarheid berust. Eén van deze personen heeft verklaard dat hij rechtstreeks door het Hoofd van dienst werd geïnstrueerd om deze rapporten op te maken en hij het niet nodig vond om de rapporten nader te onderzoeken.”

Met het Hoofd van de dienst wordt Edsel Gumbs bedoeld.

Geen bewijzen
Daarnaast zou  Gumbs de bronnen, waarmee de functionaris moest praten, specifiek hebben aangewezen.

“Wij concluderen dat er geen eigen evaluatie was van noch de informanten, noch van de verkregen informatie.”

Ook het interim-hoofd van de VDC, Liza Dindial, zou volgens Calmero de personen die de memo hebben opgemaakt, hebben verzocht om hetgeen dat in de memo staat hard te maken.

“Op het moment dit niet mogelijk bleek, heeft Dindial besloten dat ze geen gebruik kon maken van de memo voor haar eindrapportage. Daarom heeft de memo ook nooit gouverneur Frits Goedgedrag bereikt.”

Controle

“Het is heel belangrijk om op te merken dat welke informatie dan ook die een Veiligheidsdienst krijgt, van welke bron dan ook, ik herhaal, op waarheid en betrouwbaarheid moet worden gecontroleerd en geanalyseerd om de goede naam van geen enkele burger onnodig te schaden”, benadrukte Calmero.

“Bovendien, het is niet correct dat het Hoofd van dienst opdracht geeft om specifiek met bepaalde bronnen te praten.”

Vertrouwen
Het lekken van de memo zal streng aangepakt worden aldus de crisismanager.

“Degene die schuldig heeft gemaakt aan het lekken van de memo zal strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld. VDC heeft hiervoor aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM).”

Volgens Calmero ligt de nadruk nu op de reorganisatie bij VDC en het herstellen van vertrouwen in de dienst.

Geheimhoudingsplicht

Calmero moest ontheven worden van zijn mijn geheimhoudingsplicht, zodat hij zich tot de pers en het publiek kan richten.

“Het praten over mijn werk en over onze Veiligheidsdienst is niet iets dat zomaar kan plaatsvinden. Maar wat er in dit geval heeft plaatsgevonden is zo ernstig, dat moet  publiekelijk worden gecommuniceerd om zodoende het vertrouwen te herstellen in onze Veiligheidsdienst.”

Calmero verzocht aan het eind van zijn toespraak iedereen met nadruk het hoofdstuk van de screening af te sluiten.

Bron: Versgeperst

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties