30 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024 10:37

Vanuit de PAR bekeken

Vanuit de PAR werd gisteravond een officiële verklaring vrijgegeven. Hier volgt daar een deel van.

,,De PAR werd op 28 oktober door de informateur uitgenodigd en heeft aangegeven dat zij bereid is met alle partijen aan tafel te zitten, maar dat gezien de verkiezingsuitslag ziet als een duidelijke keuze van de kiezer. Daarna is de PAR niet meer bij de besprekingen betrokken. Niet toen de drie partijen PS, PAIS en PNP een samenwerkingsakkoord tekenden. Pas toen duidelijk was dat de MAN niet bereid was mee te werken, werd de PAR begin deze week opnieuw door de informateur benaderd. Dinsdagmiddag zaten de vier partijen samen aan tafel en werd er gesproken over het ondertekenen van een intentieverklaring. Woensdag kregen de partijen een conceptversie waar zij hun op- en aanmerkingen over konden maken. Donderdag werd een versie aan de PAR voorgelegd waarin de opmerkingen niet waren verwerkt. Donderdag hield de PAR een partijraad, waarin de gang van zaken werd besproken. Gisteren vergaderden de vier partijen opnieuw en om half twee gingen de partijen met een nieuwe tekst naar de achterban met de afspraak dat de informateur om drie uur terug zou bellen. De informateur belde inderdaad om drie uur en kreeg van de PAR te horen dat zij akkoord ging met de instelling van een transitiekabinet. Daardoor zou een volgende zin in het stuk kunnen vervallen. De informateur toonde zich verheugd en zou terugbellen om een afspraak te maken voor de ondertekening van het akkoord door de partijleiders of -voorzitters. Om vijf uur meldde de radio dat het akkoord was ondertekend door elf Statenleden: Glenn Sulvaran stelde zich als onafhankelijk Statenlid op en ondertekende als elfde het akkoord. Om twintig voor zes kreeg Armin Konket, de onderhandelaar van de PAR, een sms’- je van de informateur: ,Broeder, de andere partijen zijn het niet eens met jullie. Het zij zo!”

Terugblikkend kan alleen opgemerkt worden dat Wiels tot donderdagmiddag in radiointerviews aangaf niet met de PAR te zullen samenwerken.
Hij merkte ook op dat er de volgende dag een verrassing zou blijken.
Gisteren was Sulvaran op de partijraad en heeft op geen enkele wijze laten blijken dat hij zich niet kon vinden in de opstelling van de partij.
Gistermiddag ontmoette Humphrey Davelaar van PNP het PAR-lid Zita Jesus- Leito en zei tegen haar:

,,Wanneer komen jullie om te tekenen? We hebben allemaal al getekend. Glenn Sulvaran ook.”

Jesus-Leito zei hem dat PAR wachtte op een telefoontje van de informateur en dat wat PAR betreft alles in orde was.
Davelaar bleek dus niet te weten dat het nooit de bedoeling was de PAR te bellen om te komen tekenen.
Via de radio werd nog beweerd dat PAR aan tafel zat met MFK en MAN. ‘Men’ had Konket en Jesu-Leito in de pizzeria zien zitten met Gerrit Schotte.
Maar de man die zij aanzagen voor Schotte was PAR-secretaris George Lichtveld.

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties