30 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 20:24

Laatste reacties

- Advertentie -

PAR blijft aan de kant

PS, PAIS, PNP en Glenn Sulvaran tekenen intentieverklaring

Willemstad – PAR doet toch niet mee met een te vormen nieuwe regering van Curaçao. Tot haar volgens eigen zeggen verrassing werd de partij van Emily de Jongh-Elhage gistermiddag niet uitgenodigd om de intentieverklaring te tekenen.

PAR-leider Emily de Jongh-Elhage en partijvoorzitter Zita Jesus-Leito zagen er gisteren aangeslagen uit na het nieuws van het vertrek van Glenn Sulvaran.

Dat gebeurde wel door haar intussen ex-partijgenoot Glenn Sulvaran, die uit de fractie stapte en als onafhankelijk Statenlid verder gaat.
Daarmee vormen PS (5), PAIS (4), PNP (1) en Sulvaran (1) een krappe meerderheid van 11 van de 21 Statenzetels.
Over het niet meedoen van de resterende drie Statenleden van PAR, doen allerlei verhalen en geruchten de ronde.
Sommigen beweren dat de partij haar hand heeft overspeeld en daardoor niet alleen een Statenlid en -zetel kwijt is maar dus ook aan de kant blijft staan. Dit wordt echter keihard ontkend door PAR zelf.
Binnen de PAR wordt hierin de hand gezien van Helmin Wiels (PS), die van meet af aan niet wilde samenwerken met de gele partij, maar wel steun nodig had voor zijn (taken) kabinet.
Met Sulvaran heeft hij de PAR kleiner gemaakt en toch de steun gekregen die nodig is om een coalitie te vormen.
De reden dat Sulvaran als enig (ex-)PAR-lid gistermiddag de intentieverklaring met PS, PAIS en PNP heeft getekend – en al twee weken nadat het nieuwe parlement aantrad uit de PAR-fractie is gestapt – zou zijn dat vanuit PAR tot op het laatst nog werd gepraat met MFK (en MAN).

- Advertentie -

Kringen rond Sulvaran beweren dit.
Dit zou niet officieel door partijleider De Jongh-Elhage gebeuren, maar wel door een vertrouweling.
Het is niet duidelijk of dit waar is, ook niet waar deze gesprekken met MFK over gingen en evenmin of ze tot iets wezenlijks zouden leiden.
Maar naar verluidt heeft Sulvaran de partij vooraf gewaarschuwd dat hij beslist niet zou meewerken aan samenwerking met de partij MFK van ex-premier Gerrit Schotte.
PAR zelf beweert dat hij tot op de partijraad donderdagavond niets heeft gezegd.

Andere partijen, waaronder PAIS en PNP, vonden dat er door PAR onnodig veel en lang werd gediscussieerd over opname van het begrip interimen/ of ‘transitiekabinet’ in de intentieverklaring.
De andere partijen wilden dat wel, maar PAR stond erop dat dit ‘begrip’ werd weggelaten omdat de partij alleen een mandaat zou hebben gekregen voor een volwaardig politiek kabinet.
Een tussenoplossing van PAIS om op te nemen dat zo’n transitiekabinet ‘kan worden ingesteld’ – zoals ook in de uiteindelijke, aan de waarnemend gouverneur overhandigde intentieverklaring staat – was evenmin voldoende.
De vraag is of dit zo blijft, want uit woorden van partijvoorzitter en Statenlid Zita Jesus-Leito blijkt dat PAR toch wel kan leven met de laatste formulering.
Het zou daarom niet geheel uitgesloten zijn dat de ‘PAR van 3’ zich alsnog aansluit bij de 11 ondertekenaars van de intentieverklaring.
In dat geval doen vijf ‘partijen’ hieraan mee, die samen wel de gewenste brede meerderheid van tweederde, namelijk 14 van de 21, vormen.
Opname van het begrip transitiekabinet – vorig weekeinde door PSleider Helmin Wiels eerst gelanceerd als ‘takenkabinet’ – was voor PAIS van Alex Rosaria geen breekpunt, maar PS wilde het er wel in hebben, hoewel het in het eerste concept van de informateur ontbrak.

 

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -