30 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Van der Horst houdt geloof in overleg

HomeMediaVan der Horst houdt geloof in overleg

Escalatie gebonden aan stringente voorwaarden

Etienne van der HorstWILLEMSTAD — Minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) was er niet van op de hoogte dat premier Ivar Asjes (PS) vorige week naar buiten zou brengen dat de regering ervoor heeft gekozen om het conflict met de overheidsbonden te laten escaleren. “Ik heb via de media kennis genomen van de uitspraken van de premier.
Ik wil aangeven dat er geen overleg met mij hierover is geweest. Dat verbaast mij en dat vind ik ook jammer. Nu ik weer op kantoor ben, zal ik informatie gaan inwinnen.”

De minister benadrukt dat hij er nog steeds van overtuigd is dat de regering en de bonden er aan tafel uit zullen komen.

De bonden hebben een tegenvoorstel ingediend. Het is nu aan de regering om hierop te reageren. De bal ligt bij ons.”

Van der Horst reageert met zijn uitspraken op de verklaring van premier Asjes van vorige week tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers (RvM).
Asjes stelde dat de gesprekken tussen Van der Horst en de bonden te veel tijd in beslag nemen en dat de regering voor het escalatiemodel zal gaan kiezen.

Het escalatiemodel houdt in dat de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening in zeer bijzondere gevallen op zwaarwegende gronden ontleend aan het algemeen belang, na advies van de Raad van Advies (RvA) te hebben ingewonnen, kan afwijken van de vereisten in de Landsverordening Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken om met de bonden tot afspraken te komen en van de arbitrageregeling, als beide partijen er niet uitkomen.

Dit moet wel door de Staten goedgekeurd worden middels een landsverordening.
Uit de Memorie van Toelichting (MvT) blijkt dat toepassen van de zogenoemde escalatie aan een aantal stringente procedurele en inhoudelijke voorwaarden is gebonden.
Zo moet de minister duidelijk motiveren waarom hij van de uitzonderingsbepaling (escalatie) gebruik wil maken.

“* Het voorstel van de minister dient te worden neergelegd in een ontwerplandsverordening.
* Er is accordering van de RvM nodig.
* De RvA moet worden gehoord.
* Er is goedkeuring van de Staten nodig, terwijl de regeling moet worden gepubliceerd in het Publicatieblad.”

Maar de MvT bepaalt dat de escalatie in zeer bijzondere gevallen moet worden toegepast en ‘op zeer zwaarwegende gronden ontleend aan het algemeen belang’.

Volgens de MvT moet het gaan om een uitzonderlijke situatie.

Er is eigenlijk geen alternatief voor het optreden/voorstel van de minister.
Bovendien dient het optreden/voorstel van de minister zijn grondslag te vinden in een zeer ernstige aantasting van het algemeen belang.
Een dergelijk geval doet zich bijvoorbeeld voor, indien sprake is van een ontwrichting van het sociaal-economisch bestel van een land of van acute liquiditeitsproblemen/ een feitelijk bankroet van het openbaar bestuur en onverwijld optreden van de overheid noodzakelijk is.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties