25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

ParadiseFM | Aangifte Calmes tegen Leeflang en De Andrade

Politicus Rennox Calmes is de beschuldigingen aan zijn adres zat. Hij wil aangifte doen van laster tegen Omayra Leeflang en Elvis de Andrade. Beiden zouden zijn naam...

CN | SER keurt nieuwe gokwet Curaçao goed, maar blijft kritisch

Jimmy Driessen | CasinoNieuws.nl De Sociaal-Economische Raad (SER) van Curaçao heeft de nieuwe gokwet goedgekeurd. De raad geeft in haar advies aan dat het moderniseringstraject van de (online)...

Democracy now! | Friday, March 24, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 24 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Portugese oorlogsschepen gespot voor Piscadera

Voor de kust van Piscadera zijn Portugese oorlogsschepen gespot. Vissers hebben in totaal vijf kwallen gevangen. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is op de...

Nu.cw | SER adviseert over belastingverordeningen

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft donderdag advies uitgebracht over wijzigingen in verschillende belastingverordeningen. De verordeningen waarin wijzigingen zijn aangebracht zijn onder andere de Algemene Landsverordening Landsbelastingen en...

RO | Ministerraad besluit dat Caribische studenten voor aankomst in Nederland een BSN krijgen

De Ministerraad stemde in met het wijzigen van het Besluit basisregistratie personen, zodat Caribische studenten bij aanvraag van studiefinanciering via DUO direct een BSN kunnen krijgen. Dit...
- Advertentie -

Jonis: Positie Aqualectra is zwak

Aqualectra-directeur Darick Jonis en minister van Financiën Jose Jardim vanmorgen tijdens de Centrale Commissiebijeenkomst van de Staten over Aqualectra.
Aqualectra-directeur Darick Jonis en minister van Financiën Jose Jardim vanmorgen tijdens de Centrale Commissiebijeenkomst van de Staten over Aqualectra.

 

WILLEMSTAD — De positie van nutsbedrijf Aqualectra is op dit moment zwak. Dit bracht directeur Darick Jonis vanochtend naar voren tijdens een Centrale Commissie van de Staten. Het bedrijf heeft in de afgelopen periode talloze verliezen geleden.

In 2008 en 2009 werden er nog verliezen geleden van 39 miljoen gulden. In de daaropvolgende jaren steeg het tekort naar 81 miljoen (2010), om sindsdien te dalen naar 75 miljoen (2011) en 49 miljoen (2012), terwijl voor 2013 rekening wordt gehouden met een tekort van 20 miljoen gulden.
Verschillende Statenleden hadden tijdens de eerste vragenronde van de vergadering in februari van dit jaar aan zowel Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) en Jonis gevraagd om duidelijkheid te geven over de financiële positie van het bedrijf en naar de redenen waarom het nu in de problemen is geraakt.
Jardim wees vanochtend naar het uitblijven van de aanpassing van de nutstarieven conform de brandstoftarieven, die voor 2012 niet had plaatsgevonden.
De overdracht voor een symbolisch bedrag van 1 gulden van de aandelen van Aqualectra in de BOO-centrale aan de Refinería di Kòrsou (RdK) werd door hem aangehaald.
Dit laatste was voor de overheid aanleiding om groen te licht te geven voor een herkapitalisatie ter waarde van 110 miljoen gulden in Aqualectra en de interne handelingen die het bedrijf momenteel voert om op zijn uitgaven te bezuinigen en om efficiënter te gaan functioneren, terwijl het ook aantrekkelijk gemaakt moest worden voor zowel buitenlandse als lokale investeerders.
Jardim wilde niet ingaan op de vraag wie hiervoor persoonlijk verantwoordelijk gesteld moet worden.
Hij wees in dit verband naar de publieke enquête die op dit moment uitgevoerd wordt naar het wanbeleid bij enkele overheids-bedrijven.
Jonis haalde ook het uitblijven van economische groei op het eiland aan als een van de oorzaken van de problemen, waarmee het bedrijf kampt.

“Hoe minder economische groei, hoe minder inkomsten wij krijgen.”

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -