DEN HAAG — Het Interparlementair Overleg Koninkrijksrelaties (Ipko) wordt mogelijk uitgesteld als gevolg van de val van de Nederlandse regering en de daaraan gerelateerde verkiezingen. De voorzitters van de delegaties van Nederland, Curaçao, Aruba en St. Maarten hebben dit gisteren besproken tijdens een videoconferentie en afgesproken om het voorstel tot uitstel voor te leggen aan de parlementariërs van de vier landen.
De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties stemde vandaag in met het voorstel. De opinie van de andere landen is nog niet bekend.
In juni
Het Ipko zou eigenlijk in juni gehouden worden in Nederland, ruim voor de verkiezingen die op 12 september zullen plaatsvinden, maar die wel de nodige voorbereidingen eisen en een nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer als gevolg zullen hebben. In juni zal er wel een videoconferentie plaatsvinden van de delegatievoorzitters voor het kiezen van een nieuwe datum en locatie voor het overleg. Brigitte van der Burg, voorzitter van de Nederlandse delegatie en van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties, zei dat het waarschijnlijk in januari 2013 zal worden.
Van der Burg riep de commissieleden wel op om het overleg binnen werkgroepsverband voort te zetten, eventueel ook door middel van videoconferenties. Daarop zei Bas Jan van Bochove van het CDA dat hij in de komende twee weken een eerste beperkte notitie klaar willen hebben over samenwerking op het gebied van onderwijs. Die eerste notitie omvat alleen de inbreng van Nederland en Aruba, aangezien St. Maarten weinig van zich laat horen en Curaçao al tijdens het vorige Ipko aangaf geen deel uit te willen maken van die werkgroep. Ook de werkgroep voor jongerenbeleid bestaat in de praktijk alleen uit Nederland en Aruba.
Van der Burg maakte ten slotte ook bekend dat pas na 14 mei, als het meireces is afgelopen, een inventarisatie gemaakt wordt van de zogeheten controversiële onderwerpen; onderwerpen die pas besproken worden als er een nieuw kabinet is. De gevolmachtigde minister van Curaçao Sheldry Osepa zei gisteren dat er wat Curaçao betreft zeker onderwerpen zijn die controversieel zijn en door één van de coalitiepartners op de agenda zijn geplaatst. Osepa trad niet in detail, maar doelt mogelijk op de Rijkswet Personenverkeer.