27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Buren houden oogje in het zeil

HomeNieuwsBuren houden oogje in het zeil

Minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe, links, neemt de sticker ‘Mi ta wak kas pa mi bisiña’ in ontvangst van Juny Sluis, voorzitter van de stichting Pro Souax.

 

WILLEMSTAD — Niet gluren bij de buren, maar wel een oogje in het zeil houden. Met de sticker ‘Mi ta wak kas pa mi bisiña’ wil de Fundashon Pro Souax de sociale controle in de buurt bevorderen en zo criminaliteit als inbraken voorkomen.

De sticker werd gisteravond in ontvangst genomen door minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS). Dat gebeurde tijdens een informatieavond voor de buurt waarbij politie en SKS tips gaven om het risico te verkleinen om slachtoffer te worden van een misdrijf. Het is de bedoeling dat meer wijken volgen. Pro Souax is een dynamische wijkvereniging die sinds 1998 erg actief is. Het bestuur is direct ingesprongen op het gevoel van onrust in de samenleving met de geweldsgolf van afgelopen week. Na afloop werd een folder uitgedeeld met veiligheidstips en belangrijke telefoonnummers.

Minister Wilsoe hield de introductie. Een van zijn stokpaardjes is dat het gevoel van saamhorigheid in de wijk weer terug moet keren. Zijn voorbeeld van een pick-up waarin vijf jaar geleden aan de Kaya Damasco een lading huisraad werd meegenomen, is een ander voorbeeld. Terwijl de buren dachten dat er verhuisd werd, bleek er sprake te zijn van een ordinaire inbraak.

Wilsoe deed wederom een beroep op de aanwezigen om samen met de geüniformeerde diensten de criminaliteit te lijf te gaan. Dat kan onder andere door het verstrekken van informatie. Maar ook door meer activiteiten voor jongeren in de wijk te organiseren, zoals sport. Daarover is Wilsoe met minister Carlos Monk (PS) bezig.

Leefbaarheid in de wijk is erg belangrijk. “Een klein delict kan uitgroeien tot iets groots”, hield SKS-hoofd Mauricio Sambo de aanwezigen voor. Een kleine afvalhoop wordt een illegale dumpplek en een onbewoond huis met een kapotte raam kan verworden tot een chollhouse.

Overvallen

Politiewoordvoerder Reggie Huggins gaf tips hoe iemand kan reageren mocht hij of zij slachtoffer worden van een overval. “Hoe moeilijk het ook is om kalm te blijven, accepteer dat je een slachtoffer bent en speel die rol ook.” Een (jonge) gewapende overvaller verkeert vaak onder invloed van marihuana en alcohol en is nog veel banger. Het belangrijkste is om mee te werken en de overvallers te geven wat ze willen. “Spullen en geld zijn vervangbaar, maar je hebt maar één leven.” Ondertussen kan een slachtoffer wel zijn ogen goed de kost geven en details van zijn belagers onthouden. “Kleding, tatoeages, sieraden, gouden tanden, alles wordt genoteerd.”

Na een overval is het zaak om gelijk de deur te sluiten. Want een overvaller kan, als er al politie in de wijk op de been is, terugkomen en de kans op een gijzeling wordt dan groter. Huggins benadrukte ook dat het alarmnummer 911 echt alleen voor urgente zaken is. “De centrale meldkamer krijgt dagelijks onzintelefoontjes als ‘ik heb net een leuke agent voorbij zien komen, hoe heet hij’, daar is het nummer niet voor!”

Ook meldde hij, naar aanleiding van een vraag uit het publiek, dat Souax in de quick scan van de politie over risicowijken voor overvallen, niet genoemd wordt als hot spot, ondanks de infrastructuur van de soms smalle, onverharde wegen en de niet planologisch gebouwde woningen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties