33 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 14:47

Laatste reacties

- Advertentie -

Buren houden oogje in het zeil

Minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe, links, neemt de sticker ‘Mi ta wak kas pa mi bisiña’ in ontvangst van Juny Sluis, voorzitter van de stichting Pro Souax.

 

WILLEMSTAD — Niet gluren bij de buren, maar wel een oogje in het zeil houden. Met de sticker ‘Mi ta wak kas pa mi bisiña’ wil de Fundashon Pro Souax de sociale controle in de buurt bevorderen en zo criminaliteit als inbraken voorkomen.

- Advertentie -

De sticker werd gisteravond in ontvangst genomen door minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS). Dat gebeurde tijdens een informatieavond voor de buurt waarbij politie en SKS tips gaven om het risico te verkleinen om slachtoffer te worden van een misdrijf. Het is de bedoeling dat meer wijken volgen. Pro Souax is een dynamische wijkvereniging die sinds 1998 erg actief is. Het bestuur is direct ingesprongen op het gevoel van onrust in de samenleving met de geweldsgolf van afgelopen week. Na afloop werd een folder uitgedeeld met veiligheidstips en belangrijke telefoonnummers.

Minister Wilsoe hield de introductie. Een van zijn stokpaardjes is dat het gevoel van saamhorigheid in de wijk weer terug moet keren. Zijn voorbeeld van een pick-up waarin vijf jaar geleden aan de Kaya Damasco een lading huisraad werd meegenomen, is een ander voorbeeld. Terwijl de buren dachten dat er verhuisd werd, bleek er sprake te zijn van een ordinaire inbraak.

Wilsoe deed wederom een beroep op de aanwezigen om samen met de geüniformeerde diensten de criminaliteit te lijf te gaan. Dat kan onder andere door het verstrekken van informatie. Maar ook door meer activiteiten voor jongeren in de wijk te organiseren, zoals sport. Daarover is Wilsoe met minister Carlos Monk (PS) bezig.

Leefbaarheid in de wijk is erg belangrijk. “Een klein delict kan uitgroeien tot iets groots”, hield SKS-hoofd Mauricio Sambo de aanwezigen voor. Een kleine afvalhoop wordt een illegale dumpplek en een onbewoond huis met een kapotte raam kan verworden tot een chollhouse.

- Advertisement -

Overvallen

Politiewoordvoerder Reggie Huggins gaf tips hoe iemand kan reageren mocht hij of zij slachtoffer worden van een overval. “Hoe moeilijk het ook is om kalm te blijven, accepteer dat je een slachtoffer bent en speel die rol ook.” Een (jonge) gewapende overvaller verkeert vaak onder invloed van marihuana en alcohol en is nog veel banger. Het belangrijkste is om mee te werken en de overvallers te geven wat ze willen. “Spullen en geld zijn vervangbaar, maar je hebt maar één leven.” Ondertussen kan een slachtoffer wel zijn ogen goed de kost geven en details van zijn belagers onthouden. “Kleding, tatoeages, sieraden, gouden tanden, alles wordt genoteerd.”

Na een overval is het zaak om gelijk de deur te sluiten. Want een overvaller kan, als er al politie in de wijk op de been is, terugkomen en de kans op een gijzeling wordt dan groter. Huggins benadrukte ook dat het alarmnummer 911 echt alleen voor urgente zaken is. “De centrale meldkamer krijgt dagelijks onzintelefoontjes als ‘ik heb net een leuke agent voorbij zien komen, hoe heet hij’, daar is het nummer niet voor!”

Ook meldde hij, naar aanleiding van een vraag uit het publiek, dat Souax in de quick scan van de politie over risicowijken voor overvallen, niet genoemd wordt als hot spot, ondanks de infrastructuur van de soms smalle, onverharde wegen en de niet planologisch gebouwde woningen.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -