28 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 10:21

Laatste reacties

- Advertentie -

Trouw | Excuses slavernij zijn nodig als collectieve stap

Opinie redactie Trouw

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren

De gemiddelde Nederlander, voor zover die bestaat, voelt er weinig voor excuses te maken voor het slavernijverleden. Sterker nog, zelfs onderzoek daarnaar zou eigenlijk niet nodig zijn. Want het zou te lang geleden zijn, deze generatie kon er niets aan doen, slachtoffers leven niet meer, en straks komen er schadeclaims.

En als je naar het verleden gaat kijken met de bril van nu, dan kan je bovendien overal excuses voor aanbieden, klinkt het. Zoals voor heksenverbrandingen, of voor kinderarbeid.

De uitkomsten van de enquête waarover deze krant vrijdag berichtte, was in die zin best helder. En ook over de uitkomst dat Nederlanders met een migratie-achtergrond daar in meerderheid echt anders over denken. Die zien juist wél het nut van onderzoek en excuses, zeker Nederlanders met Surinaamse of Antilliaanse wortels. Want voor velen van hen is het slavernijverleden een pijnlijk onderdeel van hun familiegeschiedenis.
De kloof rondom racisme dichten

- Advertentie -

Dat is bovendien niet het hele verhaal. De geschiedenis speelt ook een rol in het heden, of je als burger of familie nu direct aan historische misstanden hebt bijgedragen of niet. Nederlandse steden zijn mede rijk geworden door het systeem van slavernij, en bestaande grachtenpanden en sommige familiekapitalen zijn daar een overblijfsel van. Bovendien is de extreme en wrede ongelijkheid binnen het slavernijsysteem, waarbij mensen op huidskleur uiteenvielen in eigenaren en te verhandelen eigendommen, in afgezwakte vorm zichtbaar in hedendaags racisme. De veronderstelling dat mensen bepaalde kwaliteiten of tekortkomingen hebben puur op basis van hun etnische achtergrond, is helaas nog wijdverbreid. Met serieuze gevolgen voor de voorsprong of achterstand die ze vervolgens krijgen in de maatschappij.

Excuses lossen dat laatste niet direct op. Maar ze hebben wel degelijk betekenis voor de grote minderheid in Nederland voor wie de gevolgen van slavernij reële consequenties hebben in de huidige maatschappij. Dat er bij velen, onder wie premier Rutte, angst bestaat voor polarisatie als gevolg van een eventueel debat over slavernij-excuses is begrijpelijk. Maar elkaar aanhoren, ook over pijnlijke verschillen van inzicht en ervaring, hoort bij een open en democratische samenleving. Een debat over excuses kan dan ook wel degelijk helpen om de kloof rondom racisme en ervaringen van ongelijkheid te dichten.

Uiteindelijk vormt slavernij onderdeel van ons collectieve verleden, niet per se van ons individuele verleden. Excuses daarvoor zijn dan ook een collectieve stap. Die excuses kunnen dan ook goed aangeboden worden door overheden, als rechtsopvolgers van de besturen die in de slavernijtijd zo profiteerden. Waarbij het, alles afwegende, nog beter zou zijn als de Nederlandse regering dat doet dan de steden apart.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

- Advertisement -

Bron: Trouw

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. Django slaat de spijker op de kop. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. En dan moeten we ook zeker het vrijwel dagelijkse en systematische racisme tegen witte mensen op deze rots niet vergeten wat reeds begint bij aankomst op Hato !

 2. Waarbij het, alles afwegende, nog beter zou zijn als de Nederlandse regering dat doet dan de steden apart.

  Waarom dat? Omdat in veel van de steden waar gewin van de slavernij nu er een Links stadsbestuur is en meer dan 50% van de bevolking daar een migratie (en nakomelingen van slaven) wonen. Dus dan moeten zij eigenlijk deze ‘excuses’ financieren. Dus dan mag heel Nederland er voor betalen. Ook de gedeeltes die eigenlijk weinig er aan hebben verdiend en deze gebieden zijn vaak nog achtergelegen gebieden.

  Maar Limburg is pas sinds 1867 onderdeel van Nederland. Zij maken dus geen onderdeel uit van de Nederlandse slavernij.
  En dan zou Flevoland er ook niet onder vallen want dat was pas in 1968 drooggelegd.

  Amsterdam had de meeste profijt dus mensen die in de gemeente Amsterdam wonen mogen dan extra belasting betalen.

 3. Het lijkt veel meer relevant het hedendaags racisme (vooral exclusie) en het toekomstig racisme (kinderarbeid in 3de wereldlanden, gastarbeiders in VAE, uitbuiting d.m.v lage lonen, etc) ) aan te pakken dat een excuus voor het historisch racisme. Dat excuus levert niks op, tenzij het beoogd om gewin te verkrijgen uit dat excuus.
  Racisme is in ieder mens en in ieder land terug te zien. Of dat nu van vroeger of van vandaag is, maakt niet uit. Veel meer is gelegen om uitsluiting en uitbuiting te signaleren en te bestrijden, dat begint bij jezelf en gaat over het eigen gedrag. Daar is geen collectieve stap voor nodig omdat een collectief excuus eerder leidt tot afstand van het probleem. Dat een regering haar excuses aanbiedt voor het verleden heeft weinig zin en roept ook niet op tot ander gedrag. Dat we met elkaar bewust zijn van en anticiperen op het uitsluiten of benadelen van anders-denkenden, anders-gelovigen, anders-geaardheid en anderstaligen is veel meer waard dan het excuus van de regering van Noorwegen en Zweden over het geweld van de Vikingen in 800 AD, of het excuus van de Spaanse regering over de 80-jarige oorlog of het excuus van de regering van Curacao over het racisme en benadeling t.a.v makamba’s.

 4. Ach ja.. Is wel de Trouw. Vrijwel niemand leest die krant meer.

  En als ze het over racisme willen hebben.

  De Hoofdredacteuren zijn altijd witte mannen geweest! Wil je diversiteit? Begin bij jezelf! De huidige Hoofdredacteur mag zijn ontslag indienen en de opvolgster dient te tenminste vrouw zijn en bij voorkeur 1 met een immigrant achtergrond en een lid van de LGBT gemeenschap.

 5. Gaan de arabieren ook excuses aanbieden?
  Die ronselen al 1400 jaar slaven uit Afrika! En nog steeds kun je in de arabische wereld slaven aantreffen! Zwart en slaaf is in het arabisch synoniem “Abeed”.

 6. Gaat Ghana ook excuses aanbieden voor het tot slaaf maken van Afrikaanse volken en ze verkopen?
  Gaan de Romeinen ook nog excuses aanbieden? De Spanjaarden?
  Gaat de regering van Curacao haar excuses aanbieden?

  Hedendaags racisme – weer een term dat ze ergens vandaan halen.
  Sylvana Simons en Akwasi Ansah hebben het niet slecht.
  Mijn familie leden in Nederland ook niet. Ze werken wel allemaal hard en daarmee kan je wat opbouwen. Niets mis mee!

 7. Kan Curacao dan even excuses maakte voor haar ongekende export van criminaliteit naar Nederland?

  En voor haar corrupte regeringen die de Nederlandse belastingbetalers miljarden hebben gekost, want zij draaiden telkens weer voor de Curacaose tekorten op?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -