30 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Europarlementariër Samira Rafaela ziet een gebrekkig bewustzijn van racisme in Nederland

HomeMediaTrouw | Europarlementariër Samira Rafaela ziet een gebrekkig bewustzijn van racisme in...

Interview Christoph Schmidt

Europarlementariër Samira Rafaela (D66)

Europarlementariër Samira Rafaela (D66) wil dat de Europese Commissie onderzoekt of stappen mogelijk zijn tegen Den Haag wegens racisme in de toeslagenaffaire. Zelf staat ze bloot aan racistisch-seksistische scheldpartijen op sociale media.

De toeslagenaffaire lijkt tot nu toe een binnenlandse aangelegenheid, waarop het hele kabinet-Rutte III is gevallen. Europarlementariër Samira Rafaela (D66) ziet er echter een breder Europees verhaal in, met twee hoofdstukken: (institutioneel) racisme en het bedenkelijke vertrouwen van organisaties in computer-algoritmes. Etnisch profileren werd met die technieken geautomatiseerd.

Rafaela (32) vroeg de Europese Commissie begin deze maand te onderzoeken of Nederland inbreuk heeft gepleegd op EU-wetgeving over discriminatie en racisme. Als dat zo zou zijn, kan de commissie een zogeheten inbreukprocedure tegen de Nederlandse overheid in gang zetten. Na haar verzoek werd de D66’er op sociale media geconfronteerd met racistisch-seksistische beledigingen.

Rafaela: “Ik kwam in actie toen ik opmerkte dat het racisme-aspect onderbelicht bleef in het debat in Den Haag”. (De parlementaire commissie die in december het rapport Ongekend onrecht publiceerde over de toeslagenaffaire had een beperkte opdracht en richtte zich vooral op betrokkenheid van bewindspersonen en de ambtelijke top, red.) “Wat ik als eindresultaat zou willen zien van een eventuele procedure door de Europese Commissie, is dat wetgeving wordt aangepast of dat de huidige regels beter worden nageleefd.”

De menselijke maat waarborgen
“We moeten voorkomen dat zoiets nogmaals gebeurt”, stelt Rafaela. “We hebben nog veel werk te verzetten bij de omgang van instituties met mensen. Wij zijn allemaal constant bezig met regels, procedures en structuren, ook in het Europees Parlement. Daarin moeten we de menselijke maat waarborgen.

“In deze affaire is er overduidelijk etnisch geprofileerd. In het Nederlandse debat over racisme en discriminatie merk ik dat we het nog steeds lastig vinden dat soort terminologie in de mond te nemen. De Tweede Kamer heeft nu besloten tot een parlementaire enquête over deze zaak. Ik hoop dat een van de uitkomsten is dat het racisme-aspect zal worden erkend.

“We zijn niet goed in het benoemen van de olifant in de kamer. Het heeft meer dan zeven jaar geduurd voordat de premier erkent dat we misschien toch af moeten van de racistische karikatuur Zwarte Piet als die mensen pijn doet. Er heerst een gebrek aan bewustzijn over racisme in onze samenleving en in onze instituties.

“Ik ben D66’er, dus ik bekijk alles met een Europese bril. Waarom zitten we in de Europese Unie? Omdat die ons moet beschermen tegen uitsluiting en discriminatie op basis van wie je bent, waar je vandaan komt of waar je wieg heeft gestaan.

“Het rapport Ongekend onrecht concludeerde ook dat de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Nederland leest landen als Polen en Hongarije – vaak terecht – de les over de rechtsstaat. Dan moet Nederland het goede voorbeeld geven. We hebben een grote culturele diversiteit die we moeten koesteren. Dit is het land waar ik vandaan kom, waar ik groot ben geworden en waar ik van hou.”

Ga terug naar je eigen zandbak
Rafaela vervolgt: “Als je die verhalen van de slachtoffers hoort, dan denk ik: dit is niet waarom ik de politiek in ben gegaan, dat mensen zo denken over instituties en systemen. Het zal nog lang duren voordat dat vertrouwen is hersteld. Het heeft me echt geraakt, omdat ik zelf ook deel uitmaak van het systeem. Ik ben volksvertegenwoordiger, wij zijn er om de rechtsstaat te beschermen. Voordat ik de politiek in ging, heb ik Jan Terlouw om advies gevraagd. Hij zei: ‘Bij alles wat je doet, moet je jezelf de vraag stellen: is dit rechtvaardig?’

“Als ik mij over bepaalde onderwerpen uitspreek, weet ik van tevoren dat ik bagger over me heen krijg op sociale media. Ook nu weer. Er wordt veel met ‘kanker’ gescholden. ‘Teringaapje’, ‘ga terug naar je eigen zandbak’, ‘moslimkut’, het is vaak een cocktail van racisme en seksisme. Soms moet ik me bij zo’n reactie echt even terugtrekken om tot mezelf te komen. Het is niet fijn, nee. Maar ik kan me tenminste nog verdedigen. Ik heb een invloedrijke positie en kan hier politiek iets mee doen. Veel anderen kunnen zich hiertegen niet verdedigen.

“Je moet ook oppassen met het afdoen van dat soort figuren als anonieme trollen met twee volgers. Uiteindelijk zijn het echte mensen die achter een computer gaan zitten en dit soort dingen schrijven. In mijn werk weerhoudt het me er niet van om te doen wat ik wil doen, maar op basis van de reacties die ik tot nu toe heb ontvangen, heb ik besloten om in Nederland geen naamplaatje op mijn brievenbus te laten zetten. Dat risico neem ik niet.”

Met voorkeursstemmen in het Europees Parlement
Samira Rafaela (Zoetermeer, 1989) groeide op in Uitgeest. Na haar studie bestuurskunde in Leiden specialiseerde ze zich in de oorzaken van radicalisering en terrorisme. Vervolgens was ze adviseur van onder meer de gemeente Amsterdam en de korpsleiding van de Nationale Politie. In 2019 stond Rafaela derde op de Europese kieslijst van D66. Die partij viel terug van vier naar twee zetels, maar Rafaela kwam met voorkeursstemmen toch in het parlement.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

21 reacties

 1. Drechi, ooit hadden we een wet in Nederland die bedrijven verplichtte om 10% allochtonen in dienst te nemen.

  Dat was omdat die allochtonen bij sollicitaties steeds afvielen als het om kwaliteit ging.

 2. Samira who……???? Laat maar gaan….komt uit de koker van Jesse….beroepspoliticus…..kunnen niks en gaan gaan ook niks leren….

 3. @Vluggertje, uiteraard chargeerde ik een beetje.
  Realiteit is dat er in Nederland goede kansen zijn voor iedereen. Studeer, beheers je talen, kom op tijd, wees verantwoordelijk, houd je aan de afspraken en deadlines en je zal zien dat alles heel vlot zal gaan.

 4. “Als de crime en sociale bijstand rates afnemen, Dan neemt het vooroordeel en racisme ook vanzelf af.”

  Op zich een doordacht en slim standpunt van een van de correspondenten op dit forum.

  Als ik zo kijk naar het Joodse volk en ras,hier en wereldwijd, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat zij en de hunnen niet bepaald oververtegenwoordigd zijn in de crime rates noch de bijstand en evenmin een crimineel imago noch stempel hebben.
  Op zijn zachts gezegd een niet aanstootgevend hardwerkend volk, die zich grotendeels geruisloos en onzichtbaar door de samenleving beweegt, niet zelden aan de bovenkant, generaties lang.
  Toch hebben zij te maken met een onverholen, hardnekkig en ver doorgevoerd systematische racisme spiraal.
  Daar is er zelfs een speciale naam voor; Antisemitisme.
  Het is dan de vraag of in het hypothetische geval onze mede mensen uit de west daar in Nederland dat imago van zich weten af te schudden,
  hier op dit forum de vooroordelen jegens hen, zeg maar gerust onverholen, geïnstitutionaliseerd racisme, zowat default ingebakken in de, ik vermoed overwegend blanke genen, een gepasseerd station zullen zijn en men in pais en vree in gewapende harmonieuze tolerantie met elkaar weten te leven.

 5. Een hele groep als racist wegzetten is niet racistisch zeker?

  Een soort Sylvana is deze dame, maar dan met universitaire opleiding, hetgeen het nog beschamender maakt dat ze deze emotioneel geladen en ongefundeerde retoriek bezigt.
  Ze doet net of ze alle blanke nederlanders persoonlijk heeft getoetst op racisme.

 6. Het gebrekkig bewustzijn van racisme op Curacao.

  Als makamba word je op Curacao regelrecht gediscrimineerd omdat het wordt gelegitimeerd door de slavernij van een paar honderd jaar geleden.

  Misschien kan deze nitwit beter scoren door op Curacao het onderwijs te helpen verbeteren, zodat het aantal jeugdige delinquenten en de export ervan afneemt. BLM…..toch?

 7. Samira Rafaela (Zoetermeer, 1989) groeide op in Uitgeest. Na haar studie bestuurskunde in Leiden specialiseerde ze zich in de oorzaken van radicalisering en terrorisme.

  Misschien kan ze zich meer inzetten in haar specialisme?

 8. Wanneer buigt Samira zich niet meer over de handel en wandel van haar eigen soortgenoten in NL ( zie opsporing verzocht)?

  Als de crime en sociale bijstand rates afnemen, Dan neemt het vooroordeel en racisme ook vanzelf af.

 9. Als ik mij over bepaalde onderwerpen uitspreek, weet ik van tevoren dat ik bagger over me heen krijg op sociale media.

  Ach Samira. Je bent Moslima. Begin het maar te hebben over de rechten van moslim vrouwen in Nederland en in Arabische landen en je zal nog meer bagger over je heen krijgen. Maar dat spel speel je niet.

 10. Het zou best kunnen dat deze Samira Rafaela wat in haar mars heeft maar dat is nog moeilijk te zeggen. Laten we hopen dat ze niet vanwege haar afkomst op de lijst staat want dait is faliekant mislukt bij de PVDA.

  De PVDA was om bekend om politici van Turkse en Marokkaanse afkomst op de lijst te plaatsen. Vooral in Amsterdam Zuidoost (Bijlmer) moest de stadsdeelvoorzitter altijd iemand van allochtonen afkomst zijn.

  De werkeloosheid en armoede onder allochtonen in de Bijlmer is het grootste in Nederland.

  De bedoeling van zoveel allochtonen op de lijst, is natuurlijk om stemmen van de allochtonen kiezers te trekken maar we hebben bij de PVDA gezien dat het niet meer werkt, PVDA is een partij in de marge geworden met amper 10 zetels.

 11. We hebben een grote culturele diversiteit die we moeten koesteren.

  De diversiteit ziet de makamba vooral terug in wanneer ze opsporing gezocht bekijken.

 12. ….”De uitlatingen daar aan de overkant van de plas
  geven blijk van een machteloze angst
  dat zij wel eens gelijk zou kunnen krijgen”….

  @Vluggertje, valt het niet op dat deze figuren maar over drie dingen kunnen praten? Racisme, kleur en meer mensen van eigen kleur en “geur” in de politiek willen zien!

  Dus minder wit zegt ze eigenlijk, racistischer kan bijna niet gesproken worden!

  Verder heeft ze blijkbaar niet veel zinnigs te melden.

  i.pv. het over de enorme corruptie en wanbestuur op de eilanden te hebben, heeft ze het liever over racisme bewustzijn van de Nederlander.

  Misschien moet ze het eens hebben over het racisme en xenophobisch bewustzijn van haar eigen eilandsmensen alhier.

 13. Afgelopen week stond nog in de lokale kranten dat die lelijke gorilla chebu sluis een project zou krijgen van 62 miljoen geaccordeerd door zita de chita nog voor de verkiezingen en nog voor coho. Dus van racisme kan er geen sprake zijn, wel van cleptomane apen.

 14. ….”Ooit zei een Madras Indier in hartje Londen tegen een lelieblanke British lady die geïrriteerd was geraakt door zijn aanwezigheid in het straatbeeld: “ Lady, we are here because you were there..then”…..

  Wat moet men hier uit concluderen @vluggertje?

  Dat men liever n het land van de voormalige kolonisator woont dan onder haar eigen soort bestuurders!

  LOL dit narratief pleit niet voor je, integendeel!
  Wie wil nou in het land van zijn oppressor wonen , boven zijn eigen land?

  Burgers van Ex koloniën ! Blijkbaar is men niet zo gecharmeerd van de gezagsdragers van eigen kleur en soort!

 15. Ongelooflijk wat er hier tot nu toe aan verholen racisme
  wordt neergekalkt.
  De uitlatingen daar aan de overkant van de plas
  geven blijk van een machteloze angst
  dat zij wel eens gelijk zou kunnen krijgen.
  Eensgelijks de affaire sinisterklaas en zijn zwarte pieten
  met het duo in tandem Sunny Bergman en Quinsy Gario,
  met de lange adem.
  De aanhouder wint.
  Hoe onmogelijk en onwaarschijnlijk
  dat ook van den beginne ook heeft geleken.
  Zij hebben gewonnen.
  Het instituut de zwarte piet is een gepasseerd station.
  De bedreigingen waren toen ook niet van de lucht.
  Machteloosheid van wat iedereen aanvoelde dat zou gaan
  gebeuren toen het momentum toenam.
  Velen keken tenenkrommend en met plaatsvervangende schaamte,
  de mond gesnoerd uit angst voor sociale isolatie en verstoting,
  met de blik afgewend naar dat krakende en zwoegende
  op oude en achterhaalde fundamenten gebouwde, inmiddels
  wankelende rascistische kaartenhuis, smachtend wachtend op dat laatste zetje dat met een luid en stil gejuich met grote
  stofwolken uiteindelijk in elkaar stortte.
  Die kogel was door de kerk en de toekomstige generatie is gevrijwaard van een vertekend beeld en verknipte jeugd.

  Nu de toeslagen affaire.
  Zouden deze nedergeslagenen nu eindelijk gerehabiliteerd worden van hun sociale en maatschappelijke stigma en hun waardigheid en kans op een menswaardig bestaan terug krijgen?
  Time will tell.

  Tot slot, De weekend special uitsmijter.
  “ ga terug naar je zandbak”
  Ooit zei een Madras Indier in hartje Londen tegen een lelieblanke British lady die geïrriteerd was geraakt door zijn aanwezigheid in het straatbeeld: “ Lady, we are here because you were there..then.

 16. Zit als “purunchi” in het hoogste orgaan van het blankste continent ter wereld!
  Zeikt over racisme!
  Als je niets zinnigs te zeggen hebt, is racisme het narratief!
  Vrouw ga aardappels jassen!

 17. Hoe cynisch dat deze dame juist als troetelmunderheid carrière kan maken en nu een megasalaris verdient aan het Europese hof,

  Te danken aan racisme dus.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties