29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

TPO | Ballast Nedam bouwt een monsterlijk nieuw ziekenhuis op Curaçao

HomeMediaTPO | Ballast Nedam bouwt een monsterlijk nieuw ziekenhuis op Curaçao

Column Meindert Fennema | The Post Online

Architect Carlos Weeber heeft zijn bedenkingen
Architect Carlos Weeber heeft zijn bedenkingen

Minister Plasterk heeft Curaçao ruim 200 miljoen euro geleend voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Het oude Sint Elizabeth ziekenhuis is al bijna 150 jaar oud en volgens architect Carlos Weeber ‘tot op de draad versleten.’

Na een aantal malen schuiven met de bouwlocatie deden tiental internationale aannemers mee aan een openbare aanbesteding. En wie denkt u dat het best uit de bus kwam: het Nederlandse Ballast Nedam! In opdracht van deze aannemer maakte Architectenbureau Oever, Zaaijer, Lyongo het ontwerp. In 2014 werd nadat onverwacht voor een nieuwe locatie werd gekozen, met de bouw gestart.

Een monsterlijk gebouw

Het ziekenhuis komt nu aan de rand van Otrobanda, een historisch deel van Willemstad, naast het oude ziekenhuis. Krijgt ruim 300 bedden en een half-ondergrondse parkeergarage voor 400 auto’s. Het zou eind 2016 worden opgeleverd. Inmiddels is het 2016 en de begroting is al met 40 miljoen euro overschreden. Dit wordt een monsterlijk gebouw, aldus Weeber, die in een vorig leven hoogleraar was aan de TU Delft. Hij ontwierp ooit ziekenhuizen voor Vietnam, Tanzania en Guinee Bissau.

Hij schreef in het Antilliaans Dagblad: “Het ziet allemaal smakelijk uit en sluit naadloos aan op de sociaal economische context uit de tijd waarin het ontworpen werd. Nederland barstte van het geld en overdaad werd omarmd. Intussen zijn de tijden veranderd, drukt de rentelast zwaar en komen nieuwe Nederlandse ziekenhuizen in de problemen. Zodra de bouwkosten gedurende het bouwproces tegenvallen staan opdrachtgevers met hun rug tegen de muur en kunnen niet meer terug. Overschrijdingen van 25 procent zijn normaal en de startbegroting blijkt een wassen neus.”

Bouwen op dit kleine eiland is relatief duur

In Nederland zijn de Noord-Zuidlijn van de Amsterdams metro, het Rijksmuseum en het Haagse Stadhuis daardoor bekende kluchten. Op Curaçao wordt behalve zand en water alle bouwmateriaal ingevoerd. Concurrentie tussen grote bouwers is er niet. Hoge transportkosten, groot risicogehalte, inefficiëntie en lage arbeidsproductiviteit worden ondanks lage lonen niet gecompenseerd. Bouwen op dit kleine eiland is daardoor relatief duur. Dit ontwerp gaat uit van totale airco, een overbodige luxe en niet voor iedereen altijd aangenaam. Een ziekenhuis naar Nederlands model geschikt maken voor een tropisch klimaat kost handen vol geld.

Dit proces is ten dode opgeschreven

Alweer enige tijd geleden schreef Weeber:

“(…)Aanstaande woensdag worden de Staten door Berenschot bijgepraat over NHN wat straks staat voor Nunka un Hospital Nobo. Deze club van verwende adviseurs zullen zoals altijd niets nieuws vertellen, aalgladde jongens waar onze ambtenaren niet tegen zijn opgewassen. U zult te horen krijgen dat ondanks hier en daar een tegenvallertje, alles naar wens (wiens wens?) verloopt.

Dit proces is ten dode opgeschreven omdat er totaal geen rekening wordt gehouden met onze realiteit, niet met de culturele, niet met medische, noch met de technische. Ziekenhuizen zoals Berenschot die ook hier bouwt behoren tot de meest complexe gebouwen die er zijn. Nadat ik in Nederland in 30 jaar tijd ongeveer 2.000.000 m2 aan gebouwen ontwierp, won ik samen met Ir. Laura Kaper, een van mijn vele voormalige TUD‐studenten, onder het motto “Big Bang” vanuit Curacao in 2009 de eerste prijs van de Europese prijsvraag voor Het Ziekenhuis van de Toekomst. Dit winnende ontwerp ontkent fundamenteel enige toekomst voor het Grote Ziekenhuis. Dit 19e eeuws model behoort in de moderne wereld van elektronica en internet definitief tot verleden tijd.”

Aansluiten op lokale wooncultuur

Over het ziekenhuis-ontwerp schreef hij: “Het lijkt een lobby van een verzekeringsmaatschappij of van een vijfsterrenhotel. Opsmuk waar onze patiënten niets aan hebben. Bovendien een sfeer die te ver afstaat van hun eigen woonhuizen. Wij zouden moeten proberen van het nieuwe ziekenhuis iets anders te maken, iets dat aansluit op de lokale wooncultuur en het prachtige klimaat uitbuit, waar steeds een bewuste keuze gemaakt kan worden tussen een natuurlijk en een kunstmatig klimaat, waar doktoren hun patiënten zittend in ruime overdekte buitenruimten kunnen binnenroepen.”

U begrijpt dat Carlos Weeber op geen enkele manier betrokken wordt bij de bouw van dit megalomane en achterhaalde ziekenhuis.

Als Plasterk binnenkort weer vele miljoenen naar Curacao moet overmaken dan weet u waar die voor nodig zijn: voor Ballast Nedam.

Meindert Fennema (Leeuwarden, 1946) is een Nederlands politicoloog en emeritus hoogleraar politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam, oud-fractievoorzitter van GroenLinks in Bloemendaal en romanschrijver. Zijn laatste boek is GOED FOUT. Herinnering van een meeloper (over zijn tijd in het Utrechts Studenten Corps en in de Communistische Partij van Nederland).

Bron: ThePostOnline

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Weer zo een `deskundige` die het allemaal wel weet…op afstand, en die met de frustrates van een ander meeloopt of daardoor gevoed wordt.
    Het ziekenhuis komt er in de huidige vorm, het is een feit, get over it. Of hadden we nog een keer 50 jaar moeten ouwehoeren over dit hele gebeuren? Niets verdient hier de schoonheidsprijs vwb de wijze waarop het allemaal tot stand is gekomen, maar er is tenminste iets tot stand gekomen, en in welke vorm dan ook zal het ongetwijfeld beter zijn dan de ouwe meuk waar mee we al jaren te lang zijn opgescheept.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties