33 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

NTR | Eerste lokale Zika-besmetting op Curaçao

HomeMediaNTR | Eerste lokale Zika-besmetting op Curaçao

Door Dick Drayer

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth | Foto: Dick Drayer
Epidemioloog Izzy Gerstenbluth | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Op Curaçao hebben de gezondheidsautoriteiten de eerste patiënt gemeld, die gestoken is door een mug en Zika heeft opgelopen.Dat is precies een week nadat de eerste patiënt zich meldde, die besmet raakte in het buitenland.In die week heeft de Sociale Verzekerings Bank (SVB) huisartsen een instructie gestuurd over het doorverwijzen van Zika-patiënten. Huisartsen vinden die instructie onduidelijk. De ziektekostenverzekeraar wil het testen op Zika alleen vergoeden bij de specialist. Aanvragen vanuit de huisartsen worden niet vergoed. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth lezen de huisartsen niet goed: “De kosten voor die aanvragen worden geregeld door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.”

audio-icon-blue_000Dick Drayer in gesprek met huisarts Arthur De Nobrega Teixeira en epidemioloog Izzy Gerstenbluth

Voor huisarts Arthur De Nobrega Teixeira is dat een nieuwe constructie. “Dat is de eerste keer dat ik hiervan hoor. Ik heb er met mijn collega’s over gesproken en we hebben alleen maar vraagtekens.”

Zika-brief voor huisartsen
Zika-brief voor huisartsen

Gerstenbluth legt uit dat patiënten die zo ziek worden van Zika dat ze naar het ziekenhuis moeten, de verzekering altijd betaald. “Dat gaat over ziek zijn. Maar als wij inzicht willen hebben in de omvang en de voortgang van Zika dan gaat het over ‘public health’ en dat is niet voor rekening van de verzekeraar; dat komt uit de begroting van het ministerie.”

Reisadvies
Op de Nederlandse televisie wordt afgeraden naar Curaçao af te reizen vanwege Zika. Een negatief reisadvies is niet uitgegeven. Volgens de epidemioloog behoeft zo’n advies verduidelijking: “Reizen naar de tropen is voor zwangere vrouwen altijd een risico.”

Je moet altijd een afweging maken of je dat risico wil nemen. Je loopt een verhoogde kans om besmet te raken met elke infectieziekte en dat kan effect hebben op de ongeboren vrucht. Dat geldt ook voor Zika“, zegt Gerstenbluth.

We weten dat Zika wordt overgebracht door de mug – althans voornamelijk – denken wij. Daarom zeggen we ook tegen zwangere vrouwen om zelf die afweging te maken. Maar als je komt: zorg dat je je ten alle tijden goed beschermt tegen muggenbeten.”

Bron: Caribischnetwerk.ntr

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. BVZ en SVB hebben verleden jaar al een flinke klap opgelopen door de CHICAKUNYA, als ze nu meer geld in preventie hadden gestoken dan had het kapitalen gescheeld.
  Nee wij moeten door dit beleid volgend jaar weer meer premie betalen. andere potjes he. Kan vriend Ben Whiteman, ook zeggen hoeveel het verleden jaar heeft gekost aan ziektedagen en dokter bezoeken?
  zoals gewoonlijk doen wij alles weer achteraf. De zika was al bekent in juli 2015 maar nee december 2015 gaan we er pas over nadenken.

 2. logisch denken is bij de overheid verboden.
  want de dombo”s die de leiding hebben over het personeel, willen geen slimme mensen in dienst nemen.
  het land der blinden en éénoog….je weet wel die koning wil blijven.

 3. Dat hadden ze verleden week al moeten doen. Maar we laten die mensen gewoon naar huis gaan waar ze worden gestoken door muggen. Onze politici gaan liever op de foto met een yuca

 4. als ze nou eens beginnen met de patiënten te isoleren, zodat ze geen muggen meer kunnen infecteren.
  want iedereen met Zika, besmet muggen, die weer andere mensen kunnen infecteren.
  lijkt me handig dat iedereen die Zika heeft zorgt dat hij of zij niet meer gestoken kan worden door muggen en de omgeving zichzelf ook extra beschermd tegen muggensteken

 5. De brief van de SVB aan de huisartsen over het doorverwijzen van Zika-patiënten is onduidelijk! Wat is de noodzaak voor de brief? Veel makkelijker was geweest dat SVB het testen betaald en als het een aanvraag via de huisarts betreft dan wordt dat door de SVB met GMN verrekend (buiten artsen en patienten om). Het is alom bekend dat de overheid geen goede betaler is. Als artsen/specialisten nu apart bij GMN moeten declareren dan de normale SVB declaratie, dan brengt dat extra administratie met zich mee.
  Het lijkt alsof de overheid, doordat men weet dat men niet voor een mogelijke uitbraak voorbereid heeft, de met een uitbraak gepaard gaande kosten probeert in te dammen door barrières voor de artsen te creëren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties