34 C
Willemstad
• donderdag 28 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

NTR | Plasterk wil geen aanwijzing geven over Isla-raffinaderij

HomeMediaNTR | Plasterk wil geen aanwijzing geven over Isla-raffinaderij

Door Pieter Hofmann

Ronald Plasterk (midden) | foto: John Samson
Ronald Plasterk (midden) | foto: John Samson

DEN HAAG – Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ziet het niet zitten om Curaçao een aanwijzing op te leggen over de Curaçaose Isla-raffinaderij. Wel gaat hij op Curaçao pleiten voor onderzoek naar de vervuiling door de Isla.

Dat heeft Plasterk vandaag toegezegd in de Tweede Kamer op verzoek van Sjoerd Sjoerdsma (D66).

De partijen zijn het eens dat er door de gevolgen van de Isla-problematiek sprake is van mensenrechtenschendingen. Dat betekent volgens Andre Bosman (VVD) niet dat het Koninkrijk in moet grijpen. Aangezien de Curaçaose regering geen standpunt heeft ingenomen of een verzoek heeft gedaan, kan het Koninkrijk er volgens hem niets mee. “Ingrijpen door het Koninkrijk is een onbegaanbare weg.”

Bosman vindt ook dat er sprake is van verbetering omdat er nog een rechtszaak loopt. Daarnaast vindt hij dat de Curaçaose bevolking dit jaar een keus moet maken middels de Statenverkiezingen.

Handhaving
Roelof van Laar (PvdA) is voorstander van een aanwijzing om de uitstootnormen te handhaven. “De toekomst van de Isla is inderdaad een nationale verantwoordelijkheid van Curaçao. Maar de andere kwestie is de handhaving van de uitstootnormen. Als dan sprake is van onbehoorlijk bestuur, komt de waarborgfunctie in beeld.”

Liesbeth van Tongeren van Groen Links (midden) tijdens het Isla-debat | foto: John Samson
Liesbeth van Tongeren van Groen Links (midden) tijdens het Isla-debat | foto: John Samson

Liesbeth van Tongeren (Groen Links) vindt dat eigenlijk niet ver genoeg gaan. De normen dateren uit 1979 en zijn volgens haar verouderd. “Dat is uit de tijd dat in klaslokalen nog gerookt mocht worden.”

‘Smerige toestand’
Plasterk vindt de Isla-raffinaderij een ‘smerige toestand’. Toch wil hij niet aan een aanwijzing. Volgens de minister roept het veel verzet op uit Curaçao en zijn de financiële consequenties groot. Ook zou de Raad van State negatief adviseren vanwege het redres, denkt de minister.

Ook een ‘voorwaarschuwing’ gaat Plasterk te ver, want “een termijn stellen is een aanwijzing. Dan gaan we het bruggetje over tussen een landsaangelegenheid en een Koninkrijkszaak.”

Plasterk erkent dat zijn aanbod om de Curaçaose regering bij te staan ‘niet al te voortvarend’ is opgepakt. De bewindsman legt op korte termijn een werkbezoek af waarin hij aandacht besteedt de vervuiling.

Bron: Bron: Caribischnetwerk.ntr

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties