TK | Kamervragen Van Raak (SP) over exorbitante salarissen top overheidsbedrijven Curaçao

Met verspreidde salarisstroken

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties over exorbitante salarissen aan de top van overheidsbedrijven op Curaçao | Foto salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | met balkjes

Vragen van het Tweede Kamer lid Ronald Van Raak (SP) aan de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops over exorbitante salarissen aan de top van overheidsbedrijven op Curaçao.

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties over exorbitante salarissen aan de top van overheidsbedrijven op Curaçao

1 Klopt het dat salarissen aan de top van overheidsbedrijven op Curaçao heel veel hoger zijn dan het inkomen van de minister-president? (1

2 Waarom zijn de inkomens van de top van deze overheidsnv’s, die overwegend publieke taken uitvoeren en betaald worden met publiek geld, niet openbaar?

3 Heeft de financieel toezichthouder Cft ondertussen inzicht in de financiën van de overheidsnv’s op Curaçao en Sint Maarten?

4 Bent u op de hoogte van de topinkomens bij de overheidsnv’s op Curaçao en Sint Maarten?

5 Deelt u mijn opvatting dat mensen die een publieke functie hebben nooit meer zouden mogen verdienen dan de minister-president?

(1 https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/19905-aangifte-voor-lek-salaris

Naschrift KKC

Paul de Geus (UTS en CETX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje

salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes

salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

40 Reacties op “TK | Kamervragen Van Raak (SP) over exorbitante salarissen top overheidsbedrijven Curaçao

 1. Curacao revisited

  “Denk je nu echt dat ik vrolijk wordt van deze dingen? ”
  @Drechi: si, nos mes por!
  En is Martis nog steeds geschikt om APC te besturen?!

 2. Drechi pa bosnan Tur

  @CR,
  Als je doodgaat, weet je het zelf niet. Het zijn anderen die de pijn hebben..
  Zo ook met dom zijn CR!!!!! 🙂
  Denk je nu echt dat ik vrolijk wordt van deze dingen? Dan ben je nog dommer dan ik dacht……..

 3. @Joep. Ok, dan zitten we bijna op 1 lijn. Behalve de actie van de vakbonden. Want het gaat de vakbonden niet om wat het volk wil, maar om wat cova wil. Destabilisatie en het volk naar de verdommenis helpen voor eigen gewin.
  Ik zelf denk dat er in achterkamertjes al heel wat geregeld wordt door Nederland en dat dos santos en consorten dit koste wat kost willen voorkomen. Ik vermoed zelfs dat de salarissen van deze 4 directeuren, in opdracht van Nederland, eind van het jaar gigantisch naar beneden gaan of anders volgend jaar. Voorwaarden betreffende de groeistrategie.
  Tevens zullen er 1 of 2 ontslag nemen. Denk dat Sluis de 1e is die opstapt. De 2e zal de Geus zijn die opstapt

 4. Curacao revisited

  @Drechi: ben je nu trots op deze succesvolle YDKs die op kosten van de belastingbetaler zichzelf verrijken?

 5. Joep Meloen

  @ John Bash

  Er staat dat ik de actie van Dos Santos wil goedpraten, maar dat moet natuurlijk zijn NIET wil goed praten.

 6. Joep Meloen

  @ John Bash,

  Ik wil in het geheel de actie van Dos Santos goed praten. Wat ik wel wil stellen is dat wij over 10 jaar op het niveau van Venezuela zitten. Compleet failliet, doordat een aantal op schunnige wijze hun zakken hebben lopen vullen op kosten van de rest van de bevolking.
  Ik hoop van harte dat Nederland keihard gaat ingrijpen. Dan maar uitgemaakt worden voor kolonialisten, maar dit soort graaigedrag moet gewoon ophouden. Wij worden daar met z’n allen de dupe van en ik vertik het dat ik straks op een houtje moet gaan bijten omdat een stel lanterfantende, egoistische, kleptomane, zogenaamde YdK, de tent moeten leegjatten.
  Over de noordkust met deze idioten, weg ermee, we kunnen ze missen als kiespijn.
  Marktconforme salarissen ?

  Welke markt is dat dan, want ik ken die markt niet !
  150.000 inwoners, nog kleiner dan een kleine stad in Nederland, maar salarissen hoger dan de EU commissie ! Waar slaat dit op ?
  En dan kan men natuurlijk stellen dat de RvC dit goed heeft gekeurd en dat het daardoor legaal is en dat een rechter daar niets aan kan veranderen…………..maar dan gaan we maar gewoon kielhalen. Ontslaan en wel op staande voet, ook de RvC en al het geld gewoon terugbetalen. Dit soort gelegaliseerde roverij moeten we als land niet accepteren.
  Honderden zijn ontslagen omdat het zo slecht ging bij al deze bedrijven en ondertussen gaat de directie er met miljoenen vandoor. Dit kun je op geen enkele manier rechtpraten.
  Ik ben altijd tegen de idiote acties van de vakbonden geweest, maar dit keer zal ik ze van harte steunen wanneer ze het eiland op z’n kop zetten om een eind aan dit gedoe te maken. Maar ja, we hebben Terror Cova nog en die is eigenlijk precies eender. Jat ook alles wat los en vast zit, dus daar worden we ook niet beter van.
  Dit kleptomane gedrag op het eiland moet toch echt in de genen zitten. Een andere verklaring kan ik niet bedenken.
  Hoeveel zouden ze iedere maand moeten overmaken naar de politici die hen op die plekken hebben neergezet ?

 7. @ John Bash, je hebt helemaal gelijk. Dit is typisch dos Santos. De bevolking en het eiland interesseren hem geen barst. Het gaat hem om onrust zaaien.
  Hij strijkt maandelijks 12000 Naf op zonder er wat voor te doen.

 8. Joep, niemand zal het goed praten dat deze personen gigantische salarissen in hun zak steken.
  Maar ook degenen die de handelwijze van dos santos goed praten kunnen naar mijn idee een gevaar voor het land zijn. Die dos santos wist al die jaren dat hij in het parlement zit donders goed wat al deze mensen verdienden. Hij is zelf president directeur geweest bij de CPA.
  Neem van mij aan dat er geen enkele belasting ambtenaar zijn of haar baan op het spel om gratis en voor niks deze papieren uit te draaien en aan dos santos te overhandigen. Hij of zij weet donders goed dat alles wat je als bestand download op kantoor gelogd wordt op je gebruikers naam. Dus het kan niet anders dan dat hij flink geld geschoven heeft om dit in handen te krijgen. Dat is als parlementarier laag bij de gronds politiek bedrijven met als enige doel onrust zaaien onder de bevolking om zodoende de stabiliteit van het land te ondermijnen. Terwijl de bevolking hem geen barst interesseerd.
  Nogmaals, het zijn schunnige bedragen die deze directeuren in de zak steken en alle statenleden en ministers uit het verleden en heden, van welke partij of kleur ook zijn hier schuldig aan.
  Niet voor niets dat er een aanwijzing is en er strikte voorwaarden aan de groeistrategie zijn verbonden door Nederland.

 9. Juist Joep.

  Twee zeer zware criminelen worden voor moord in Marokko ter dood veroordeeld en de regering gaat zich om hun welzijn bekommeren.

  Waanzinnige salarissen bij overheids NV’s komen op straat, maar de regering doet niets aan die salarissen, integendeel, gaat de klokkeluider vervolgen.

  Ik ben weer weg. Heb het even gehad met dit eiland vol criminele idioten.

 10. Joep Meloen

  Ik heb hier maar 1 woord voor:

  SCHUNNIG

  En iedereen die dit soort salarissen goed probeert te praten heeft ze niet op een rijtje en is een vijand van het eiland en de bewoners van het eiland.
  Zal maar niet zeggen wat ik graag met deze figuren zou willen doen.

 11. Trots op Curaçao

  Eigenlijk verdienen deze lui veel te weinig. Hoogste % loonbelsating, hoogste % zw zijn maar getallen. Ze zouden nog een extra secondaire arbeidsvoorwaarde erbij moet krijgen. Een hoge boom die niet aftrekbaar is. Een stelletje narsisten zonder normbesef.

 12. Idiote reactie van John Bash, die net zo goed als iedereen weet dat de Staten hier niets aan gaan doen en de regering ook niet. Hebben ze ook niet bij Ensley Tromp gedaan.

  Bai fliet, John Bash!

 13. Dat de 4 directeuren teveel verdienen staat buiten kijf. Waar ik kwaad over wordt is het feit dat die bullebak via tv direct deze oude formulieren in de openbaarheid heeft gebracht. Dit soort dingen dienen eerst in de staten aan de kaak gesteld te worden. Als de gegevens van deze 4 directeuren al niet veilg zijn, blijkt ook dat de persoonlijke gegevens van de gewone burger niet veilig zijn bij de belastingdienst. Vraag me af wat deze medewerker gekregen heeft van dos santos.

 14. ‘@ Pancho Villa
  Precies!

 15. Graai & de Raaf Consultants

  Ik hoop dat de directie van van het SEHOS een wat marktconformer salaris verdient dat enigszins correspondeert met de prestatie en kwaliteit die ze daar leveren want een ziekenhuis directie met zulke salarissen die patiënten in een door kakkerlakken en bacteriën geïnvesteerd infuusloos ziekenhuis laat liggen zou serieus moeten overwegen of hij of zij niet spontaan elke maand een deel van het salaris moet restitueren.

 16. @Suzy

  Wat dacht je van een Tesla…..

 17. Graai & de Raaf Consultants

  Voor deze salarissen mag je toch wel verwachten dat je de directeuren hoofdelijk aansprakelijk mag stellen voor hun roekeloze (wan)beleid en beslissingen?

 18. Ook dat nog

  Daar we weer,
  NOS MES POR, hahahahahaha

 19. Pancho Villa

  De heer Paul de Geus heeft 51% van de aandelen van het bedrijf UNIQA in Suriname gekocht. Intelsur had de overage aandelen. Tussen 2007 en 2013 heeft UTS met Paul de Gues aan de leiding een bedrag van Naf. 100.000.000 in UNIQA geinvesteerd. Dat bedrag is nooit meer terugverdiend. Paul de Geus is voor dit debacle nooit ter verantwoording geroepen. Dat is nou eenmaal Curaçao. Een eiland met een kwakkelende elite en hotemetoten die niks voorstellen. Zulke salarissen passen niet voor een eiland van 444km2. De top van dit eiland is koekoek en compleet verrot.

 20. Graai & de Raaf Consultants

  Citaat: Sluis werd in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een geldboete wegens het valselijk opstellen van papieren voor de import van auto’s. Volgens Leeflang heeft hij echter de beste kwalificaties voor de functie. Ze ziet niet in waarom Sluis deze baan ontzegd zou moeten worden, aangezien hij nooit uit hoofde van zijn functie bij de overheid heeft gefraudeerd.

  Dit soort kromme redeneringen bevestigen weer wat voor fatsoensstandaard politici er opname houden als het om deugdelijk en integer bestuur gaat.

  En als klap op de vuurpijl krijgen ze ook nog een mega top 100 salaris.

 21. Graai & de Raaf Consultants

  “Ze zitten qua salarissen in de top 100 toonaangevende bedrijven in Nederland”

  Zaten de overheids NV’s waar deze figuren directeur van zijn ook maar in de top 100 toonaangevende bedrijven in Nederland wat omzet en winst betreft.

 22. De salarissen die worden genoemd zijn bruto salarissen, maar daar moet dan wel nog 15% van de cat.waarde van de auto’s worden bijgeteld. Pas dan kom je op het jaarinkomen van deze mensen. Best knap. Kost een hoop als zo iemand even ziek is o.i.d.

  Krijgen ze ook overtime uitbetaald of is dit gewoon 40 uur per week?

 23. Brian S , dit monster , murderer heeft zich ongeveer als God verheven.

 24. Wat voor auto heeft Yamil van Curoil?
  Nieuwwaarde is een miljoen!

 25. Djuni Mondi

  Ze zitten zomaar in de top 100 qua salarissen voor de toonaangevende bedrijven bedrijven in Nederland! Belachelijk!

  https://www.volkskrant.nl/economie/topinkomens-stijgen-sneller-loonkloof-groeit~b4404ee8/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 26. Pancho Villa

  Ik ken geen enkel bedrijf op dit eiland, wiens top een salaris van meer dan 200.000,- naf bruto per maand waard. De omzetten zijn gewoon te laag. Wat daarboven komt is puur diefstal of zwendelarij.

 27. Dank @Joe

  Schandelijk wijf ook die Leeflang. Was niks en is niks en harkte toch jarenlang enorm veel belastinggeld binnen. En geniet ze nu van een riante pensioenuitkering wat er nog even verhoogd doorgedrukt had moeten worden maar destijds niet lukte meen ik doordat de gouverneur er een stokje voor stak. Pin me er niet op vast, ik kan het fout hebben.

 28. Stel je voor als “Chebu” geen strafkaart had, wat hij dan zou verdienen.
  Vergeet ook niet :
  https://www.trouw.nl/nieuws/verkeersminister-antillen-stapt-op~b82f344d/

 29. Schaamteloze mensen dit, en dat terwijl de nood op het eiland zo hoog is. Is die vogel niet de partner van nietsnut niets presterende Rozendal?
  Er moet duidelijk meer openheid komen in wat die nietsnutten – met een aantal cursussen – binnenharken.
  Meer dan schofterig dit!

 30. En reken maar dat dit soort figuren hun bysides op de payroll zetten voor 10000 per maand..

 31. Lindomar Scoop en Ralf BMWieriks die de salaris strook van Yamil Lasten hebben gezien zetten hun auto’s vandaag nog in de Via Via.

 32. redactie curacao

  @Beste reageerders,

  We hebben we er echt een loep opgelegd afgelopen week en er geen photoshopjes in teruggevonden. Thans bevestigen ministers Rhuggenaath en Gijsbertha ook impliciet dat het om originelen gaat, althans de ministers spreken de authenticiteit niet tegen. De betreffende loonstaten zijn inmiddels veelvuldig verspreid (met adresgegevens) en hebben veel ophef veroorzaakt. Bovendien: Publiek geld, publieke verantwoording. Daarom heeft Knipselkrant Curacao gemeend ze nu zelf ook te publiceren. Met KKC aangebrachte balkjes op de juiste plaatsen. Dan kan iedereen zijn eigen conclusie en mening hierover uitspreken en het maatschappelijk debat aanzwengelen om tot een normering te komen van publieke gelden.

  Vwb de nieuwwaarde van de auto van Curoil directeur: het kan ook om een tweedehands auto gaan die een nieuwwaarde van nafl 1.020.000 heeft.

  Hopende een ieder zo goed mogelijk te hebben geinformeerd,
  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 33. Die zwarte Jeep kost 1.020.000 !!??
  Kan tog niet waar zijn!?
  Of betreft het een andere auto?

 34. @Maurice let op: het blijft absurd om als Curoil directeur in zoiets rond te rijden, maar het kan ook om een tweedehands auto gaan die een nieuwwaarde van nafl 1.020.000 heeft

 35. De auto van Yamil Lasten, meer dan een miljoen, zou zelfs La Stiwz niet durven rijden.

  Wel joyriden natuurlijk!

 36. Philip Martis een miljoen per jaar!

  En dan maken wij ons boos over Franklin ‘Chebu’ Sluis van Bureau Post met slechts 65,000 in de maand. Leeflang is nog bescheiden geweest toen ze deze fraudeur benoemde.

  Hopelijk ziet het CFT deze strookjes ook.

  En dan gaan we nog in beroep tegen de aanwijzing.

  Wat een corrupt boevennnest.

 37. Wat de aanpak van corruptie betreft mogen we blij zijn met Nederlandse kamerleden. Ons eigen parlement stelt geen kritische vragen en controleert ook vrijwel niets. Terwijl onze ministers zelf op boodschappers schieten!

 38. Schotte had gewoon zichzelf moeten benoemen als Directeur bij de SVB etc.

 39. Nos ta dushi hende!

 40. Curacao revisited

  enige positieve aan deze openbaring is dat het salaris van Tromp nu opeens “marktconform” lijkt te zijn voor Curacaose overheids NVs.
  @Drechi: Philip Martis is nog steeds de juiste persoon om voor APC nog meer bij te verdienen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *