28 C
Willemstad
• zaterdag 17 april 2021 20:03

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNOS | Onderzoekers vinden geavanceerde spionage-aanval op Venezuela

NOS | Onderzoekers vinden geavanceerde spionage-aanval op Venezuela

Joost Schellevis

Protesten in Venezuela EPA

Hackers zijn bezig met een geavanceerde spionage-aanval op Venezuela, ontdekte een Slowaaks beveiligingsbedrijf. Die aanval is met name gericht op het Venezolaanse leger en lijkt te zijn bedoeld om te achterhalen waar legereenheden zich bevinden.

Wie achter de aanval zit, kunnen de onderzoekers niet zeggen. “Dat kunnen we technisch niet aantonen. Maar we denken dat deze aanval in de politieke spanningen in de regio past”, zegt Dave Maasland van ESET, het Slowaakse beveiligingsbedrijf dat de aanval ontdekt. “Deze aanval lijkt de moderne variant op iemand op zijn paard vooruit sturen om te kijken waar de soldaten klaarstaan.”

Venezuela verkeert in chaos en is verwikkeld in een conflict met de Verenigde Staten, waarbij door Venezuela zelfs wordt gespeculeerd over een gewapend conflict.

Politie en buitenlandse zaken

Naast Venezuela zijn ook computers in Ecuador, Colombia en Nicaragua met succes aangevallen, blijkt uit de informatie van ESET. Driekwart van de geïnfecteerde computers staat echter in Venezuela, waarbij de meerderheid tot systemen van het leger behoorde. Daarnaast werden ook systemen van de politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken aangevallen.

De aanvallers zijn volgens ESET gericht op zoek naar informatie over navigatieroutes, vluchtroutes en posities van militaire systemen. Bovendien hebben ze veel weet van militair jargon en hun doelwitten.

De aanvallers gebruiken in hun phishing-mailtjes militaire documenten die ze eerder hebben gestolen.
Dave Maasland, ESET

De hackers wisten binnen te dringen door phishing-mailtjes te gebruiken. “Dat klinkt misschien niet zo heel geavanceerd, maar ze gebruikten in die phishing-mails militaire documenten die ze eerder hebben gestolen.”

Naast die documenten, zoals militaire berichten, bevatten de e-mails volgens de onderzoekers echter ook malware, waarmee vervolgens gigabytes aan vertrouwelijke documenten werden gestolen. In een geval werd een militair document zelfs binnen een dag gestolen en vervolgens door de aanvallers gebruikt in een phishing-mail.

Tussen maart en eind mei werden in totaal vijftig computers geïnfecteerd, en de aanval duurt nog steeds voort, benadrukt ESET.

‘Buitenlandse agressie’

Hoewel niet bekend is wie er achter de aanval zit, komt het nieuws president Maduro van Venezuela niet slecht uit, verwacht correspondent Marc Bessems. “Aan de ene kant is de succesvolle hack een blamage voor het leger, maar Maduro zal het ook gebruiken om zijn gelijk te halen: zijn regime is, zoals hij het noemt, slachtoffer van buitenlandse agressie.”

Maduro beweert regelmatig dat de Verenigde Staten zich mengen in Venezuela. Zo zouden de recente grote stroomstoringen door de Verenigde Staten zijn veroorzaakt en zou de VS het regime in Venezuela bespioneren. Ook beweert Maduro dat de Amerikanen staatsgrepen hielpen organiseren.

Hoe weet ESET dit?

Beveiligingsbedrijven weten vaak vrij snel van nieuwe dreigingen, omdat zogenoemde samples van malafide software bij hen terechtkomen voor onderzoek. Tegelijkertijd is het lastig voor beveiligingsbedrijven om een schuldige aan te wijzen, omdat het technisch moeilijk is aan te tonen wie er achter een hack zit. Beveiligingsbedrijven weten daarom vrij goed wat er speelt, maar niet per se wie erachter zit.

“In dit geval weten we vrij zeker dat de meerderheid van de slachtoffers van deze hackers tot het Venezolaanse leger behoort, gebaseerd op de documenten die ze hebben buitgemaakt”, laat onderzoeker Alexis Dorais-Joncas van ESET weten.

De bewuste aanvallers zijn in de afgelopen jaren vaker gesignaleerd, en onderzoekers vermoeden dat de groep van origine Spaanstalig is. Dat betekent niet dat er een Spaanstalig land achter de aanval zit, denkt Maasland. “Ze zouden ook voor deze aanval kunnen zijn ingehuurd.”

De hackersgroep is volgens beveiligingsbedrijf Kaspersky sinds 2010 actief en heeft van onderzoekers de naam Machete gekregen. In het verleden waren ook voornamelijk landen in Latijns-Amerika slachtoffer van de hackersgroep.

Overheden overal op aarde zijn slachtoffer én dader van hackaanvallen. Een van de meest bekende hack-aanvallen is die van de Verenigde Staten en Israël op nucleaire installaties in Iran, maar andersom valt Iran ook landen in het Westen aan.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Die Marc Bessems is een notoire NOS verslaggever die eigenlijk alleen de Venezolaanse staatstelevisie bekijkt. Vandaar de onbetrouwbare verslaggeving. Vandaar ook dat hij volhoudt dat Maduro een president is, en geen capo/dictator. Ik zou dit met heel veel korrels zout nemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties