NTR | Nog altijd geen gelijke kansen voor Curaçaose atleten

Curaçaose wielrenner Hillard Cijntje samen met zijn begeleider Thakaidzwa Doran – Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD –  “Als Curaçaose sporters geen financiële ondersteuning krijgen vanuit het International Olympisch Comité (IOC) voor de Zuid Amerikaanse Spelen, kunnen ze zich minder goed voorbereiden dan de andere sporters.” Dat zegt de Curaçaose wielrenner Hillard Cijntje.

Aanleiding voor deze uitspraak van Cijntje is het besluit van de Zuid-Amerikaanse Sportorganisatie Organización Deportiva Sudamericana (ODESUR) om Curaçao te accepteren als ‘geassocieerd lid’. Dat klinkt als goed nieuws, maar er zit een addertje onder het gras.

“Geassocieerd lidmaatschap houdt in dat Curaçaose atleten mogen deelnemen aan de Spelen, maar dat Curaçao geen stemrecht krijgt in vergaderingen en ook geen aanspraak kan maken op financiële ondersteuning vanuit ODESUR”, vertelt Nicole Hoevertsz die in het hoofdbestuur van de Olympische Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen zit. Dit heeft niet alleen verregaande gevolgen voor de ontwikkeling van de sporters maar voor de sportieve zichtbaarheid van Curaçao wereldwijd.

Geen eerlijke kans
Wielrenner Cijntje maakt zich zorgen. “Ze verwachten dat wij medailles halen maar het is geen eerlijke kans tegen de VS, Colombia, Brazilië en andere grote landen. Er is op Curaçao niet genoeg geld om de sporters op hetzelfde niveau voor te bereiden op de wedstrijden. Ook zijn er geen trainingskampen. Die heb je wel nodig om op dit niveau mee te kunnen doen”, legt de Curaçaose wielrenner uit.

Thakaidzwa Doran, Laisson van de Curaçaose sporters in het Arubaanse team, beaamt het verhaal van Cijntje. En hij legt nog een probleem bloot: “Omdat Curaçaose sporters geen kans hebben om op dit niveau uit te komen, kiezen ze ervoor om voor Aruba uit te komen om zo toch op het hoogste niveau mee te kunnen doen. Hetzelfde gebeurt ook binnen het honkbalteam. De honkballers kiezen er ook voor om voor Nederland te spelen omdat het daar beter is.”

Niet onder eigen vlag
Dit jaar wordt tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen (PanAm) in de Peruaanse hoofdstad Lima de ongelijke positie van Curaçaose atleten weer pijnlijk duidelijk. Na de Olympische Spelen is dit het belangrijkste sportevenement ter wereld, maar omdat Curaçao niet wordt erkend als onafhankelijk land, kunnen de spelers niet onder de Curaçaose vlag meedoen. Om de atleten toch tegemoet te komen, zijn de Curaçaose sporters toegevoegd aan het team van Aruba en komen ze onder de vlag van Aruba uit. Op dit moment komen zes Curaçaose sporters uit onder de Arubaanse vlag op het toernooi.

Eerste Curaçaose indoor fietser op hoog niveau

Wielrenner Hillard Cijntje is een van de Curaçaose sporters die in Peru op de Pan-Amerikaanse Spelen dit jaar uitkomt onder de Arubaanse vlag. Vorige week eindigde hij als dertiende van de zeventien tijdens het onderdeel ‘indoor fietsen’. “Hij is de eerste Curaçaose sporter die op zo’n hoog niveau indoor heeft gefietst”, vertelt  zijn begeleider Thakaidzwa Doran.

“Het was een mooie ervaring, maar wel zwaar werk”, vertelt Cijntje. De omstandigheden zijn voor de Curaçaose sporter zwaar. De temperatuur is 10 graden en dat is behoorlijk afzien, volgens Cijntje. Op 7 augustus en op 10 augustus moet hij weer aan de bak, dan fietst hij zijn ‘tijdrit’ en de wegwedstrijd.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

3 Reacties op “NTR | Nog altijd geen gelijke kansen voor Curaçaose atleten

  1. @CR. Daarom moet lapas ook blijven als ervarings deskundige.

  2. Curacao revisited

    dank voor je academische verklaring Beflapas: na al dat oppervlakkige nieuws over HNO, stakingen, en verrijking aan de top was ik wel toe aan een reactie met wat meer inhoud

  3. Een grote kans dat Hillart Cijntje binnenkort impotent is, waarom?

    Tijdens het fietsen beweegt een wielrenner naar het puntje van zijn zadel. Dan zit hij alleen nog op het gedeelte van zijn bekkenbodem waar de bloedvaten en zenuwen vandaan komen.

    Omdat de zenuwen worden afgeklemd en er minder bloedtoevoer is naar de penis, treedt er een verdoofd gevoel op dat zich kan uiten in de penis, scrotum of het gebied tussen de anus en scrotum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *