28 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 10:35

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

ParadiseFM | “Eiland heropent dinsdag”

De meeste sectoren op het eiland mogen dinsdag weer open. Dat melden bronnen aan Paradise FM. Om 16 uur worden de details bekendgemaakt tijdens een ‘relato di...

ParadiseFM |‘Nationale assemblee’ moet eiland post-corona vormgeven

Komende maandag, dinsdag en vrijdag praat de overheid met diverse belangengroepen over de vraag ‘hoe verder, nadat een groot deel gevaccineerd is’. Dat vertelde premier Rhuggenaath vandaag tijdens...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTelegraaf | ’Wild Wednesday’: Trump-supporters bestormen Capitool Washington, zitting Senaat afgebroken

Telegraaf | ’Wild Wednesday’: Trump-supporters bestormen Capitool Washington, zitting Senaat afgebroken

Vice-president Mike Pence en anderen overgebracht naar veilige locatie

Trump-supporters betreden de trappen van het Capitool, het politiek centrum in Washington waar woensdag de verkiezingsuitslag wordt bevestigd Ⓒ NBC

WASHINGTON – Het Capitool in Washington is in een noodgebied veranderd nadat een woedende menigte Trump-supporters het politieke centrum van de hoofdstad bestormde. Een zitting van de Amerikaanse Senaat waarin de verkiezingsuitslag zou worden vastgesteld, is afgebroken.

Volgens Amerikaanse media worden de politici naar een veilige locatie weggeleid. Tal van demonstranten hebben zich naar binnen gewerkt, zelfs tot binnen de ruimte waar de Amerikaanse Senaat normaal gesproken vergadert. De burgemeester heeft een avondklok ingesteld.

Mogelijk willen de Trump-supporters het Capitool bezetten. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de prominente senator Chuck Grassley worden overgebracht naar een veilige locatie. Dat zegt een senator tegen het Amerikaanse NBC News. Pence is als vicepresident ook de voorzitter van de Senaat. Grassley is de zogeheten ’president pro tempore’, die optreedt als senaatsvoorzitter als de vicepresident afwezig is.

Volgens persbureau Reuters zijn aanhangers van president Trump voor het gebouw slaags geraakt met de politie. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben onverwacht een noodpauze ingelast. Op beelden is te zien dat Trump-supporters het Capitool al filmend binnenwandelen met vlaggen. Ook is er rook te zien, maar waarvan is onduidelijk.

Ook zijn er harde botsingen tussen ordetroepen en Trump-supporters. Woensdag hoorden ze slecht nieuws: de Democraten krijgen door de verkiezingen in Georgia vermoedelijk de controle in zowel het Huis als de Senaat.

Terwijl zijn aanhangers het Amerikaanse Congres bestormden, kwam president Donald Trump niet met een oproep aan hen om te vertrekken en tot rust te komen. In plaats daarvan uitte hij kritiek op zijn eigen vicepresident, Mike Pence. Die „had niet de moed om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen”, schreef Trump op Twitter. „De Verenigde Staten eisen de waarheid!”, voegde hij eraan toe. Later riep Trump wel op de politie en handhavers te respecteren en vredelievend te blijven. „Zij staan aan de kant van ons land.”

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence weigerde op eigen houtje de ceremonie te saboteren waarmee officieel wordt vastgesteld dat Joe Biden de winnaar is van de presidentsverkiezingen in november. Trump had van tevoren zijn plaatsvervanger opnieuw opgeroepen een stokje te steken voor de officiële winst van Biden.

Republikeinse politici veroordelen de bestorming van het Capitool door aanhangers van hun partijgenoot. „Geweld en anarchie zijn onaanvaardbaar. We zijn een land van wetten. Dit moet nu stoppen”, aldus senator Tom Cotton uit Arkansas. Een andere Republikeinse senator, Ron Johnson, laat weten: „Alsjeblieft, als je in of bij het Capitool bent, heb respect voor ordehandhavers en ga vreedzaam uiteen.”

Ook andere Republikeinen spreken schande van de bestorming. „Ik veroordeel elke vorm van geweld en intimidatie. Dit is onaanvaardbaar”, stelt senator Steve Daines uit Montana.

In Washington geldt vanaf middernacht Nederlandse tijd een avondklok vanwege de bestorming van het parlement door aanhangers van president Trump. Burgemeester Muriel Bowser heeft dat besloten. Mensen mogen tot 12.00 uur donderdag niet de straat op. Voor mensen met essentieel werk geldt de maatregel niet. Zo mogen bijvoorbeeld journalisten hun werk blijven doen. Er zijn veel nieuwsmedia op de been die live verslag doen.

Trump kondigde de protestdag zelf al aan als ’Wild Wednesday’. Duizenden betogers buiten het Capitool die vinden dat er verkiezingsfraude is gepleegd en Trump heeft gewonnen, verwijderden barricades en belagen het gebouw dat de oproerpolitie afschermt. „Het lijkt erop dat ze niet snel gaan vertrekken”, zegt een verslaggeefster van NBC News. Trump zou in de Oval Office in het Witte Huis zijn.

Parlementariërs en medewerkers die in het gebouw zijn kregen het advies van de beveiliging niet bij ramen te gaan staan vanwege een „externe dreiging.” Wie buiten is moet dekking zoeken.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

22 reacties

 1. Als BLM ipv RLM ( Redneck Life Matters)) door het capitool was gestormd, was het Capitool van binnen uitgefikt en hing er niets meer aan de muur, was er geen meubulair, schilderij of tapijt meer aanwezig.

  De Democraten zijn geen haar beter als het om dit soort uitlokkingen gaat, alleen doet Nancy Pelosie zelf het vieze werk niet, maar orkestreert dat stiekem, Trump ook een hork, is zo stupid geweest om zelf het vieze werk te doen.

  De hele BLM is een farce, ja er is discriminatie en racisme.
  Maar dat is bij lange na niet de grootste issue binnen de black community.
  De grote issue is gang/ hood en hiphop culture.
  De grootste moordenaar van blacks in de USA is de black man (. 90% van de moorden ) , niet de white man!

  Overigens worden er meer blanken door de politie doodgeschoten dan zwarten.
  Maar goed, 95% van het volgvolk hapt blindelings in de cherries die de media selecteert.

  Check maar eens de FBI statistieken.
  Dan begin je te begrijpen waar de violence en crime vandaan komt

 2. Want een dode vrouw is niet te vergelijken met honderden of duizenden zwarten die zijn moord. Het doden van een vrouw valt in het niets.

  Elke moord is slecht. Trouwens die duizenden zwart doden.. 95 procent van de daders zijn ook zwart.

 3. Tijdens de BLM demonstraties waren een enorme hoeveelheid politie opgetrommeld.

  En waarom was dat? Omdat tijdens BLM marsen halve steden in de fik werden gestoken en er waren plunderingen.

 4. John Bash, bazel niet te veel. Je hebt geen idee waar je praat. Natuurlijk is Trump niet dementerend. Hoe durf je zoiets te zeggen.
  Wat er nu in US gebeurt is t volgende:
  Trump staat voor de hardwerkende Amerikaan.
  Biden staat voor de daarvan probecherende Amerikanen, zoals handophouders, ambtenaren etc, die verwachten hun inkomen over de ruggen van hen toch wel te krijgen.
  Een Amerikaan, die hard werkt verdomt het om voor die profiteurs te werken. Trump vecht voor hen. Daarom bezetten ze het Capitool.
  Over het dementeren, zelf nooit iets geproduceerd te hebben kun je jezelf beter zorgen maken.

 5. De burgemeester van Washington had de nationale garde al achter de hand had om de Capitol Police te steunen. Maar Trump als verantwoordelijke voor het grondgebied van Capitool gaf daar geen toestemming voor.
  Tijdens de BLM demonstraties waren een enorme hoeveelheid politie opgetrommeld. Had Trump toestemming voor gegeven. Waarvan een aantal dubieus beveiligingspersoneel.

 6. Want een dode vrouw is niet te vergelijken met honderden of duizenden zwarten die zijn moord. Het doden van een vrouw valt in het niets. Daarom wordt niet alles kort en klein geslagen. Maar doodt drie en gij zult zien.
  Daarom mensen.

  Jammer voor haar zou ik zeggen. Should have known better gyal.

  En kijk hoeveel mensen hier beweren dat het ongeweldadige protesten waren. Je bestormt de centrum van de macht en beweert dat het niet geweldadig was. Hoe krom kunnen wij niet zijn.

  Dit waren toepasselijke woorden van iemand:
  Play stupid games, win stupid prizes

 7. @Masha Dushi. Een witte vrouw die ongewapend en geen enkel gevaar vormde voor zwaar bewapende agent werd doodgeschoten.. En Washington DC staat niet in de fik. Geen winkels die worden geplunderd. Geen massa demonstraties.

  Als deze vrouw zwart was geweest…

 8. De mensen die Trump nu nog steunen zijn echt niet goed bij hun hoofd. Die zijn helemaal gebrainwashed door Trump z’n leugens. Dom hoor.

 9. Ik heb 2 verschillende filmpjes gezien waarop die vrouw doodgeschoten werd in het capitool. Op 2 meter achter haar stonden al de zwaar bewapende veiligheidstroepen. Ze probeerde door het raam van een deur te klimmen, maar leek ongevaarlijk, ook al omdat de veiligheidstroepen het in de hand leken te hebben. Op mij kwam het over als onnodig om dodelijk geweld te gebruiken. Ik geloof nooit dat die persoon die met zijn pistool schoot vervolgd gaat worden.
  Maar los daarvan, een surrealistisch beeld.

 10. The images were startling: Black-clad rioters, wearing masks, using crowbars to smash windows of businesses in the nation’s capital, throwing bricks and pieces of concrete at police officers, blocks away from where Donald Trump was being sworn-in as the 45th president of the United States.

  234 people were arrested, and 214 were indicted for felonies and misdemeanors, with each facing a maximum of 70 years in prison.

 11. …”Als dit een BLM/Antifa protest was geweest dan”…[email protected] S.

  Dan zag het er in Washinton waarschijnlijk uit zoals het er op “30 di mei” uitzag.

  en was het capitool waarschijnlijk afgebrand, zoals de binnenstad op Curaçao was afgebrand.

  BLM, 90% van de vermoorde blacks worden vermoord door andere blacks, 7% door blanken, 2% door latinos, 1% door de politie.
  BLM “barkt” naar de verkeerde boom.

 12. Een goede vergelijking. Als dit een BLM/Antifa protest was geweest dan hadden er tientallen doden geweest en was de halve stad in de fik gestoken en werden er winkels beroofd.
  Deze protesters hebben niemand neergeschoten en niets in de fik gestoken!

 13. John Bash:
  Poging tot staatsgreep en een aanslag op de democratie, gelegaliseerd door een dementerende oude vent met een barbiepop in zijn hand.

  Ikke: neen man. Zij lijkt wel op de vrouw van drucula. Vlgs mij komt zij uit Transylvania. En zij heeft ook geen atras. Dat is wel belangrijk een mooi atras.

 14. Nog iemand doodgeschoten ook binnen het Capitol.
  Wat een deplorables.
  Voor DJT is Twitter ook afgesloten en moet hij zijn opruiende tweets verwijderen.
  Hem wacht een life time ban.

 15. Poging tot staatsgreep en een aanslag op de democratie, gelegaliseerd door een dementerende oude vent met een barbiepop in zijn hand. Maar ja, bijna een kwart van de bevolking steunt dit alles. In korte tijd (4 jaar) is de USA van een voorbeeld land geworden tot het lachertje van de westerse wereld. In 1 dag heeft deze demente man de senaat verloren en het land tot lachertje gemaakt.
  Nu maar afwachten naar welk land hij vlucht. Hiep hiep hiep hoera. Een wereld prestatie

 16. En dan in dit ook nog :

  “Pennsylvania Republicans Just Refused To Seat a Democratic Lawmaker”

  The hillbillies attempting a coup in the U.S.A.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties