Telegraaf | Van oppositie naar de rechtszaal

Edwin Timmer

Schotte overspeelde zijn hand | Extra

WILLEMSTAD – Kiest Curaçao voor een maffiastaat of voor democratie? Zo ging Haags SP-Kamerlid Ronald van Raak de verkiezingen van afgelopen vrijdag op het Caribische eiland in. Daarmee stelde Van Raak eigenlijk de vraag of Gerrit Schotte, de veroordeelde ex-premier, opnieuw de macht zou grijpen.

Nee dus. De meerderheid van het eiland wil geen nieuw avontuur onder bewind van de omstreden MFK-leider. De democratie zegevierde.

PAR-lijsttrekker Eugene Rhuggenaath (M) viert met zijn aanhang de overwinning. De partij krijgt 6 zetels in het nieuwe parlement. PAR-lijsttrekker Eugene Rhuggenaath (M) viert met zijn aanhang de overwinning. De partij krijgt 6 zetels in het nieuwe parlement.

Schotte won vrijdag met zijn partij weliswaar een zetel, maar eindigde met slechts 5 plekken van de 21 zetels in de Staten van Curaçao. Hij werd de derde partij. Daarmee sneeft zijn wens tot onafhankelijkheid voor het eiland. Want zowel de PAR als de MAN, twee partijen die met respectievelijk 6 en 5 zetels eindigden, willen geen afscheid van het Nederlandse Koninkrijk. De PAR ijvert van oudsher al voor een goede band met Nederland. En huidige leider Rhuggenaath houdt die koers aan. Als minister van Economische Zaken in de laatste twee regeringen probeerde hij al meer Nederlandse investeringen aan te trekken. Zo slaagde scheepsbouwer Damen erin de Curaçaose Dokmaatschappij over te nemen en haar nieuw leven in te blazen.

Realistisch

Gerrit Schotte toonde zich na de uitslag realistisch. Hij verwacht niet dat de PAR en de MAN hem uitnodigen voor een nieuwe coalitie. Ten eerste hebben PAR en MAN al een meerderheid en ideologisch past het al helemaal niet Schotte speelde nog wel even de martelaar. Zo stelde hij blij te zijn met de groei van de MFK ,,ondanks de constante aanvallen van het Openbaar Ministerie.’’ Niet alleen op Curaçao maar ook in Nederland slaken velen een zucht van verlichting dat de voor corruptie veroordeelde MFK-leider niet opnieuw aan de touwtjes trekt. Schotte was al eens premier tussen 2010 en 2012. Dat draaide uit op een ramp voor de financiën van het eiland én van de staatsbedrijven.

Bovendien bleek uit de rechtszaak wegens bestuurlijke omkoping dat Schotte eigenlijk als marionet acteerde van casinokoning Francesco Corallo. Want deze van maffiabanden verdachte én inmiddels ook gearresteerde gokkoning uit Sint Maarten financierde de oprichting van de MFK.

,,Al bijna tien jaar is Schotte de vooruitgeschoven pion van duistere groepen die hoe dan ook de macht willen grijpen op het eiland’’, stelde PAR-statenlid Stephen Walroud in een eerder gesprek. ,,De maffia zette al voet aan wal op Sint Maarten. Onder Schotte moet ook Curaçao worden omgevormd tot een witwaseiland.’’ Die analyse wordt gedeeld door onder meer Van Raak en het Openbaar Ministerie. ,,Maar nu is het klaar, het moet eindelijk eens afgelopen zijn.’’

Verzekeringsfraude

Schotte werd door de omstreden geldschieters mogelijk als ideale kandidaat herkend om twee redenen. Sinds zijn jeugd bouwde de MFK-leider al een historie op van creditcard- en verzekeringsfraude. Tegelijkertijd heeft Schotte een onweerlegbaar politiek talent. Eén deel van het eiland ziet hem weliswaar als pathologisch leugenaar. Het andere deel raakt in vervoering door zijn frisse jonge uiterlijk, moderne campagne-technieken en zijn beloften aan arm Curaçao.

Toch lijkt Schotte de afgelopen maanden zijn hand te hebben overspeeld. Wat ging aan deze verkiezingen vooraf.

De MAN van Hensley Koeiman won de verkiezingen van afgelopen oktober, maar Koeimans kabinet viel al na 50 dagen. Schotte wist meerdere parlementariërs waarop Koeiman steunde over te halen zich bij hem aan te sluiten. En zo kreeg Schotte als aanvoerder van ‘de Groep van 12’ ineens weer het initiatief.

Schotte won vrijdag met zijn partij weliswaar een zetel, maar eindigde met slechts 5 plekken van de 21 zetels in de Staten van Curaçao. Hij werd de derde partij. Daarmee sneeft zijn wens tot onafhankelijkheid voor het eiland. Want zowel de PAR als de MAN, twee partijen die met respectievelijk 6 en 5 zetels eindigden, willen geen afscheid van het Nederlandse Koninkrijk.

De PAR ijvert van oudsher al voor een goede band met Nederland. En huidige leider Rhuggenaath houdt die koers aan. Als minister van Economische Zaken in de laatste twee regeringen probeerde hij al meer Nederlandse investeringen aan te trekken. Zo slaagde scheepsbouwer Damen erin de Curaçaose Dokmaatschappij over te nemen en haar nieuw leven in te blazen.

Wat ging aan deze verkiezingen vooraf?

De MAN van Hensley Koeiman won de verkiezingen van afgelopen oktober, maar Koeimans kabinet viel al na 50 dagen. Schotte wist meerdere parlementariërs waarop Koeiman steunde over te halen zich bij hem aan te sluiten. En zo kreeg Schotte als aanvoerder van ‘de Groep van 12’ ineens weer het initiatief. Op Curacao deden elf politieke partijen mee. Er zijn 21 zetels te verdelen. Een interim-kabinet onder leiding van Schottes partijgenoot Gilmar Pisas werd geïnstalleerd. Het eerste dat Pisas probeerde, was de afgesproken stembusgang van afgelopen vrijdag te frustreren. Voor een meerderheid op het eiland was op slag duidelijk: Schotte wil vasthouden aan de macht en kiezers hun stemrecht ontnemen.

Daar stak de gouverneur samen met de Rijksministerraad in Den Haag vervolgens een stokje voor. En er gebeurde nog iets. Op woensdag 5 april volgden huiszoekingen bij Schotte en diens MFK-collega Charles Cooper. Statenlid Yael Plet (MAN) had aangifte gedaan wegens een poging tot omkoping door de groep rond Schotte. Gelijk na de val van Koeiman waren er veel meer geluiden dat de ‘overlopers’ zouden zijn betaald. Omayra Leeflang en Stephan Walroud stelden openlijk ook te zijn benaderd.

Huiszoeking

Schotte maakte van de huiszoeking gelijk een campagnestunt door met een huilend kind buiten zijn huis de pers te woord te staan. Maar de conclusie moet zijn dat een meerderheid van de Curaçaose bevolking de ‘Groep van 12’ heeft afgestraft. De overlopers kregen onvoldoende steun om opnieuw het parlement te halen. En van de 12 zetels waarop het kabinet Pisas steunde, zijn er nog slechts negen over.

Voor Gerrit Schotte dient zich nu eerst het hoger beroep aan in de corruptiezaak waarin hij al tot drie jaar cel is veroordeeld. Ook mag hij, als de straf wordt vastgesteld, vijf jaar niet worden verkozen voor een politiek ambt. Wanneer hij ook het hoger beroep verliest zal de politicus zeker in cassatie gaan. Maar dan dreigt er nog de rechtszaak wegens de poging tot omkoping van statenlid Plet. Terwijl Schotte druk is in de rechtszaal, kan PAR-leider Rhuggenaath het eiland naar rustiger vaarwater loodsen.

Bron: Telegraaf

26 Reacties op “Telegraaf | Van oppositie naar de rechtszaal

 1. De grote verliexzer was LIMPIA kulos dos Santos.

 2. Abraham Mossel

  @Dus jij geeft nu toe dat Gerrit zo verrot is tot op het bot, door te stellen dat als er weer twee (2) losers worden om gekocht “DOOR”, Gerritje de Raaf weer aan de macht komt, ook dit kan je vergeten, aangezien je dan weer verkiezingen krijgt met nog beteren uitslagen voor PAR MAN PIN, de kans zit er zelf dik in dat PS en MP 0 zetels halen, wat waarschijnlijk al zou zijn gebeurt als deze verkiezingen niet in de paasvakantie was uitgevoerd door een lage kiesdeler, ga maar lekker uit HUILI HUILI bij je slavenbaas Gerty, nou jij weer loser 1e klas troll van de MFK/KFO ps: heb je al gescoord bij de woningbouw vereniging voor en een paar huurwoningen met/op een slimsemanier voor 1 gulden op je naam te krijgen via die PS walrus, en dan weer voor veel geld aan een arme slober verkopen. over tot orde van de dag!☺☺╬♪♪

 3. Volgens ericlapas spoort niemand, hijzelf heeft de wijsheid in pacht en verkondigt dat mfk toch een criminele organisatie is alleen niet zo erg als de grootgrondbezitters die de PAR steunen. Dacht dat wij na de verkiezingen op KKC wel verlost zouden zijn van die mfk trollen. Helaas helaas.

 4. ps: 2 jaar is overigen ook geen 216.000,-

 5. OK

 6. Ik ging ervan uit dat Schotte na 2 jaar, met een anus zo groot als het gat in de ozonlaag, de gevangenis mag verlaten.

 7. 1 of 2 van die 15.000 die hem wel leuk vinden, of 1.000 van die 150.000 die alles voor geld doen.

  Animo genoeg.

 8. 3 x 360 x 300 gulden kosten, dat is 216,000 gulden!

  Tellen is ook niet je sterkste kant.

 9. Heeft Schotte persoonlijke beveiliging? Wie ga zijn hand met bloed vervuilen voor die mannetje?

 10. Schotte zei vorige week dat hij zijn leven zou geven voor Curacao: laat hem dan nu naar de brug rijden en springen!

  Dat bespaart ons zijn salaris van 13,000 in de maand en nog een het dubbele daarvan aan zijn beveiligers! Het is toch te triest voor woorden dat een AOV trekker op Souax die zijn leven lang niemand misdaan heeft al 3 keer overvallen is terwijl we elk jaar tonnen uitgeven aan de beveiliging van de grote crimineel Schotte!

  De 3 jaar opsluiting in Bon Futuro gaat ons ook nog eens 3 x 360 x 300 gulden kosten, dat is 216,000 gulden!

  Schotte, houdt je voor het eerst van je leven eens aan je woord en rij naar de brug en spring!

 11. Dat gaat niet gebeuren, ze riskeren vele jaren gevangenis.

 12. Hahahaaaaa Eric Lapdance ben je klaar met huilen?

 13. Nog steeds 15.000 mensen die op mfk hebben gestemd,schaamde me dood.Het zijn meestal (een paar) die liever hun hand ophouden inplaats zelf te gaan werken en de 3 zetels zal G.Schotte zo aan kunnen komen door overlopers in ruil voor het grote geld.het kan ook tegen gaan werken,zie Braam,Cijntje en Danawie.

 14. Beste @Abraham Mossel, hoezo heeft zij een punt? Ze spoort niet. Alle politieke partijen worden opgericht om de belangen van een bepaalde groep te dienen. Wij weten allemaal dat het oud geld van grootgrondbezitters PAR steunt. Je weet hopelijk wel hoe deze mensen aan hun geld zijn gekomen, (uitbuiting, diefstal, moorden, enz. enz) daar is de MFK niks bij vergeleken.

 15. @Enri, ooit gehoord van het gelijkheidsbeginsel? Ja, goed dus laten we eerst de coupplegers uit 2012 (Elhage, Betrian, enz.) eerst oppakken en berechten.
  Je bent te jong om nu al aan selectieve geheugenverlies te lijden.

 16. Beste @Abraham Mossel, ik kan mij niet voorstellen dat u blij bent met deze uitslag. De groep van 12 nu 9 hoeft maar 2 om tekopen hebben ze weer een meerderheid.

 17. Abraham Mossel

  @ Daar heb je wel een punt, Joscelin Trouwborst

 18. Pas op 30 april komt Plasterk zeggen dat die plan om verkiezingen Curaçao af te blazen een ‘staatsgreep’ het een staatsgreep is. Dus Weer een nieuwe strafbare feit voor Schotte.

  Zo zie je maar weer tot hoever zijn ze bang voor Schotte.

  http://www.nu.nl/binnenland/4657674/plasterk-noemt-plan-verkiezingen-curaao-af-blazen-staatsgreep.html?redirect=1

 19. Joscelin Trouwborst

  De ellende c.q. schade die ze weer hebben aangericht aan het imago en de schatkist zijn groot.
  MFK is opgericht met crimineel geld met het doel om de Curaçaosche staat te ondermijnen en over te nemen voor criminele doeleinden. MFK is dus duidelijk een criminele organisatie. Hoe lang moet het nog duren dat deze ook als zodanig wordt aangemerkt en door de rechter ontbonden. Natuurlijk ook de hoofddaders achter slot en grendel voor staatsondermijnende activiteiten en poging tot staatsgreep.

 20. Die 800 aangiftes om de verkiezingen door te laten gaan kunnen toch een functie hebben. Plasterk had het over een poging tot een staatsgreep. Vast wel een rechter te vinden die daar een mening over heeft.

 21. Abraham Mossel

  Gerrit de Raaf heeft niet alleen zijn hand overspeeld om de verkiezingen te boycotten, nee de grote fout was het weg en omkopen van 5 zetels, Pedo Braam, Danny de munck, Gijntje + 1 en meeloper Moses. slim gedaan Gerrit ?, dit zullen jouw maffia vrienden je niet in dank afnemen.♪♪☺☺╬

 22. Ben blij dat we de hypocriete zeteldieven Braam (veroordeeld pedofiel), Melvin Cijntje (familie inclusief zoon in de drugshandel) en Daswani kwijt zijn. Ze hebben maar kort plezier gehad van hun kiezersbedrog.

  Blijft inderdaad triest dat we 15,000 MFK stemmende Curacoenaars, 10% van de bevolking dus, nu officieel idioot mogen verklaren.

  En dan wordt men nog boos ook als ik zeg dat ik helemaal niets op heb met het volk in dit corrupte boevennest. Hoe moet ik anders denken over 15,000 mondi monkeys?

 23. Schotte wist meerdere parlementariërs waarop Koeiman steunde over te halen zich bij hem aan te sluiten. En zo kreeg Schotte als aanvoerder van ‘de Groep van 12’ ineens weer het initiatief.

  Ze zijn omgekocht…met geld van de maffia..
  Braam, Danawi, Moses zijn omgekocht
  en ook de PS is overgestapt met allerlei beloftes..
  straf komt na de zonde…

 24. Abraham Mossel

  Gerrit de Raaf mag blij zijn dat hij nog vrij rond loopt na deze mislukte staatgreep, in Turkystan was zijn kop er af gehakt door Erdogan.

 25. Hij heeft natuurlijk nu maar 2 overlopers nodig.

 26. Lang opsluiten deze vuile rat. En zijn lelijk wijf uit de van der Dijs mafia – ‘Chi Chi’ Cicely kan wel wat kilos missen en dat gaat best lukken op gevangenisdieet.

  En de 15,000 idioten die op de frauderende verkeersmoordenaar Schotte gestemd hebben het stemrecht ontnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *