AD | Afblazen verkiezing Curaçao was ‘staatsgreep’

Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. © ANP

Het besluit van de huidige interim-regering van Curaçao twee maanden geleden om de verkiezingen niet door te laten gaan, was ,,in feite een staatsgreep”. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in het tv-programma WNL op Zondag.

Het hoofd van het stembureau kreeg opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken van de interim-regering om niet mee te werken aan de verkiezingen, aldus Plasterk. ,,En toen ontstond er wel onduidelijkheid want in feite – het is een groot woord – eigenlijk is dat een staatsgreep.”

De interim-regering staat onder leiding van de MFK, de partij van de veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte. De stembusgang ging uiteindelijk wel door na een ingreep vorige maand van de Rijksministerraad. De gouverneur van het eiland kreeg toen opdracht de verkiezingen te organiseren.

Nagedacht

Plasterk wilde niet ingaan op de vraag wat er zou zijn gebeurd als er niet naar de gouverneur was geluisterd. ,,Hadden we wel over nagedacht, maar ik ben heel blij dat het goed is gegaan.”

De verkiezingen voor het parlement werden vrijdag gehouden. De liberale PAR won. De MFK van Schotte eindigde op de derde plaats. De kans is groot dat de MFK niet in de nieuwe regering terugkeert. Plasterk: ,,Niemand betwist meer dat dit rechtsgeldige verkiezingen zijn en dat is het belangrijkste.”

Voor kabinet en Tweede Kamer is de uitslag een opluchting. De PAR wil schoon schip maken en de corruptie bestrijden. Een overwinning van de MFK zou de samenwerking met Den Haag zwaar onder druk hebben gezet. Schotte is eerder veroordeeld tot drie jaar cel wegens onder meer corruptie. Hij mag het hoger beroep in vrijheid afwachten.

Bron: Algemeen Dagblad

9 Reacties op “AD | Afblazen verkiezing Curaçao was ‘staatsgreep’

  1. Abraham Mossel

    Mocht het zo zijn dat er bewezen kan worden dat hij “Gerrit de Raaf” samen met “Cooper landjepik” gepoogt hebben zetels te kopen en zetels gekocht hebben, gaan ze alle twee voor twee jaar onvoorwaardelijk de bak in. Gerrit de Raaf mag wel een agenda kopen waar hij in kan bijhouden wanneer hij zijn detentie’s moet gaan uitzitten, hij kan beter schoonschip maken bij het OM, en in eenkeer alles tegelijk uit brommen ( 15 jaren ), doen de meeste veelplegers , dan ben je ervan af en hoeft hij niet elke keer weer zijn koffertje in te pakken en dat zit er voor deze Narcist en pathologische camelion en beroeps leugenaar toch echt dik in deze keer.

  2. Een “staatsgreep” is geen staatsgreep. Anders stond het niet tussen die dingetjes.

  3. dikke deur

    Vroeger hingen ze zo iemand op, net als Tula. Das waren mal Zeiten.

  4. Pik riep een tijd geleden: laat het vuurpeleton maar komen uit NL..
    dus hij wist ervan..

  5. Als het zo is moet men hem direct oppakken en opsluiten.

  6. Joscelin Trouwborst

    Die ellende c.q. schade die ze weer hebben aangericht aan het imago en de schatkist zijn al groot.
    MFK is opgericht met crimineel geld met het doel om de Curaçaosche staat te ondermijnen en over te nemen voor criminele doeleinden. MFK is dus duidelijk een criminele organisatie. Hoe lang moet het nog duren dat deze ook als zodanig wordt aangemerkt en door de rechter ontbonden. Natuurlijk ook de hoofddaders achter slot en grendel voor staatsondermijnende activiteiten en poging tot staatsgreep.

  7. Een staatsgreep valt in ons strafrecht in de categorie hoogverraad. Daarvoor stond tot 1870 als straf het vuurpeleton. Jammer dat dat toen is afgeschaft. Sindsdien staat er in het koninkrijk op hoogverraad levenslang. Nu doorpakken dus Plasterk, dan zijn we eindelijk voor altijd verlost van Schotte en zijn criminele roversbende !

  8. Je hebt gelijk Sander. Als er strafbare feiten zijn gepleegd behoren de schuldigen te worden gestraft. Die 800 aangiften waren van mensen die ook wilden dat verkiezingen zouden doorgaan.

  9. Staat er niet een zware straf op een staatsgreep?
    Zou daar geen aangifte tegen gedaan moeten worden?
    Of is deze aangifte al gedaan door iets van 800 burgers bij een paar advocaten kantoren? (de dagen rond de demonstratie heb ik en nog ongeveer 800 personen aangifte gedaan)

    ik zou de bende van 12 heel graag aangeklaagd zien…
    dombo”s, die regerinkje spelen…
    ze zijn niet zielig, ze hadden het hele eiland in de ellende kunnen storten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *