WNL | Ronald Plasterk: poging tot ‘staatsgreep’ op Curaçao

Door: Eric van den Berg

Plasterk noemt annulering verkiezingen Curaçao staatsgreep

Volgens minister Ronald Plasterk waren de pogingen van de laatste regering op Curaçao om de verkiezingen daar tegen te houden “in feite een staatsgreep”. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zojuist in WNL Op Zondag.

Zit de regering er wel rechtmatig?

“Als de verkiezingen zijn uitgeschreven en je gaat die tegenhouden, dan zou er het effect zijn ontstaan van een vacuum, van zit hij er wel rechtmatig?” zei Plasterk.

De situatie op Curaçao ontstond nadat premier Hensley Koeiman het parlement in februari ontbond en nieuwe verkiezingen uitschreef. Zijn regering was slecht zes weken daarvoor geïnstalleerd. Gerrit Schotte kon echter alsnog een meerderheid vormen vanuit de oppositie met hulp van spijtoptanten uit de zittende coalitie en installeerde een regering met een partijgenoot aan het hoofd. Deze probeerde vervolgens de eerder uitgeschreven verkiezingen een halt toe te roepen.

Stembureaus hadden al instructies boel af te blazen

De minister zei dat de stembureaus al geinstrueerd waren de verkiezingen geen doorgang te laten vinden. Niet volgens de regels van het democratisch proces, aldus Plasterk. Plasterk loste het probleem op door de gouverneur te gelasten tegen de wil van de regering alsnog de verkiezingen te organiseren.
‘Nagedacht’ over weigering

Plasterk zei dat er een plan klaar lag voor het geval dat de regering Koeiman de verkiezing alsnog probeerde te blokkeren maar hij weigerde de details daarvan te delen. “We hebben erover nagedacht”, zei Plasterk. “Als een land zegt, we willen dat niet meer, we houden ons niet aan de regels, dan houdt het op.” Plasterk zei zich echter bewust op de achtergrond te willen houden. “Ik weet hoe het daar werkt. Iemand als Gerrit Schotte bijvoorbeeld die zet al zijn politieke tegenstanders neer als zetbazen van Den Haag.”

‘Die idioot’ van een Schotte

Bij de uiteindelijke verkiezingen gisteren kwam de partij van Gerrit Schotte als derde binnen. Voor de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans, ook aanwezig bij WNL op Zondag, een pak van zijn hart. “Het had veel erger gekund als die idioot van een Schotte had gewonnen”, aldus Eerdmans, die Curaçao omschreef als “totaal verrot”.

Eerdmans suggereerde ook dat het beter zou zijn als het land zich van Nederland zou afsplitsen. “Kunnen we geen afscheid nemen?” zei Eerdmans. Minister Plasterk gaf echter aan dat dit niet alleen volkenrechtelijk onmogelijk is, maar in zijn ogen ook onwenselijk. “Wij kunnen niet onze handen er zomaar van aftrekken. Ik denk dat het voor die mensen daar heel slecht zou zijn”, aldus de minister.

Bron: WNL op zondag

Naschrift KKC

Zie voor de uitzending zelf: https://tvblik.nl/wnl-op-zondag/30-april-2017

18 Reacties op “WNL | Ronald Plasterk: poging tot ‘staatsgreep’ op Curaçao

 1. @Joep je weet dat je domheid schrijft dat wat je schrijft is alleen voor geldig voor buitenlander met en paspoort.

  Marokkaantjes, Turken en andere buitenlanders met Nederlandse nationaliteiten worden niet gedeporteerd na het zitten van hun straf. Zelfs niet als ze dubbel paspoort hebben.

 2. @Enri: jij zegt: “Aanzetten tot haat is erger dan zelf een wapen hanteren omdat je niet weet wie je gaat aanvallen….”

  Blijkbaar dacht de rechter daar anders over.
  Lees dit: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Wilders-schuldig-aan-groepsbelediging-en-aanzetten-tot-discriminatie.aspx

  met de uitkomst:
  Wilders veroordeeld zonder oplegging van straf
  De belangrijkste vraag in dit proces is of de heer Wilders een grens over is gegaan. Die vraag is in dit vonnis beantwoord. Daarmee vindt de rechtbank dat voldoende recht is gedaan. Hij krijgt daarom geen straf.

  ​De benadeelde partijen krijgen geen schadevergoeding
  De benadeelde partijen hebben als persoon of groep van personen geen rechtstreekse schade geleden. De heer Wilders heeft hen namelijk niet persoonlijk of specifiek aangesproken. Daarom worden zij niet-ontvankelijk verklaard.

 3. Joep Meloen

  @ Enri,

  Je kunt Wilders veroordelen op wat hij zegt, maar de grote vraag is natuurlijk of hij gelijk heeft ?
  Het is 100 % correct dat Antillianen en Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit.
  Dus is het zo vreemd dat Wilders eist dat zij het land uit worden gegooid ?
  In mijn ogen is dat heel normaal en helemaal wanneer ik even de standaard policy van Curacao bekijk. Eenieder (buitenlander dus) die hier ooit is veroordeeld en in de gevangenis heeft gezeten zal, na het uitzitten van de straf, het land uit worden gekieperd, met een stempel in het paspoort dat ze de eerste 5 jaar niet meer terug mogen komen.
  Dus Wilders wil hetzelfde, maar dan is hij ineens (volgens jou) een racist ?
  Wat zijn wij dan wel niet op Curacao dat wij dit ongestraft met buitenlanders doen ?

 4. Niks mis hé? Wilders “Nederland zou criminele Antillianen en Arubanen moeten terugsturen” En hij is veroordeeld voor aanzetten tot haat en rassen discriminatie.

  Aanzetten tot haat is erger dan zelf een wapen hanteren omdat je niet weet wie je gaat aanvallen.

  Toch hebben 10% v/d Anti op hem gestemd, jij ook?

 5. Wat is er mis met de PVV, Enri?

  Ik heb zelf de ellende meegemaakt die Antillianen en Marokkanen in Nederland veroorzaken en zou ook stemmen op de partij die dit tuig het land uit wil gooien.

  Binnen de PVV zitten geen criminelen, en als ze er al zaten zijn ze de partij uitgegooid en niet blijven zitten zoals Schotte, Constantia, Thode, Braam en Cijntje. Zelfreinigend vermogen heet dat, totaal onbekend in de primitieve Curacaoe cultuur.

  En Meloen heeft gelijk: op een een eiland waar 20% van de bevolking op criminelen stemt kun je beter een bommetje gooien. Neem het in ieder geval niet serieus.

 6. Joep in Nederland zijn ze veel rotter dan bij ons VVD en PPV vormen ook bijna de helft, Daar gebeurd ook engere dingen dan hier als zijn ze op economisch gebied veel beter dan ons. De bijstand is bijna €1000,- Sociaalminimun €900,- . Met Gem- huur, zorgtoeslag is het bijna €1500,-

 7. Joep Meloen

  Enri,

  Wanneer ongeveer de helft van alle kiezers op Curacao kiezen voor een maffia bestuur dan mag je gerust stellen dat het eiland verrot is. Want denk niet dat deze mentaliteit niet bij de PAR en MAN te vinden is.
  Ook die partijen hebben zich in het verleden vaak schuldig gemaakt aan allerlei corrupte en frauduleuze zaakjes. Vergeet niet dat Cooper jarenlang door de MAN is gedoogd.

  Ik weet dat het niet leuk is wanneer anderen over Curacao zeggen dat het eiland verrot is, maar helaas spreken ze de waarheid. Kun je kwaad om worden, maar het gaat de realiteit niet veranderen. Wat wij met z’n allen moeten doen is het eiland veranderen zodat we allemaal weer een toekomst hebben en niet slechts alleen de vriendjes van politici.
  Alleen door het eiland op te schonen, aan te tonen dat we ook op een integere wijze politiek kunnen bedrijven, en onszelf kunnen besturen is het mogelijk om de mening van anderen bij te stellen. Door het alleen maar te roepen zal er niet veel veranderen.

 8. leuk hoor. de hele wereld leest mee.
  en de investeerders zien dit ook. en zijn zeker blij mee.
  Plasterk wil weer scoren. drama queen!

 9. Natuurlijk. Koeiman heeft zelf die verkiezing uitgeschreven en Schotte wilde die uitstellen.

 10. Gelezen :
  Plasterk zei dat er een plan klaar lag voor het geval dat de regering Koeiman de verkiezing alsnog probeerde te blokkeren maar hij weigerde de details daarvan te delen.

  bedoelt hij hier Schotte ip.v. Koeiman ???

 11. creazy story

 12. Om met jouw woorden te eindigen: Haaahhaahhahahaaahaaaaaaaaaaaa

 13. Staat vermeld in die bericht dat

  “Het had veel erger gekund als die idioot van een Schotte had gewonnen”, aldus Eerdmans, die Curaçao omschreef als “totaal verrot”.

  We moeten eisen dat deze Eerdmans zijn woord “totaal verrot” terug neemt en excuus bieden aan alle YdK.

  Hij moet niet iedereen onder een kam scheren. Ze hebben Pim Fortuyn vermoord en we hebben niet gezegd dat Hollanders zijn verrot.

 14. De vraag is of jouw verstand gezond is.

  KSE had een brief van de interim kabinet ontvangen waarin wordt geëist dat geplande verkiezing voor 28 april moet worden afgeschaafd omdat ze hebben al een meerderheid.

  Dit is een eis en geen poging. Al weer een poging van je om iedereen te misleiden.

 15. Is geen kwestie van willen, maar gezond verstand.

 16. Dat zou je willen, hij krijgt levenslang.

 17. Aanklacht zou maximaal POGING tot staatsgreep zijn.

  Ze kunnen zich tegen de aanklacht poging tot staatsgreep makkelijk verdedigen met de verklaring “andere interpretatie” van de wet.

  Een aanklacht heeft m.i. geen enkele kans van slagen.

 18. ik hoop dat onderstaande aangifte doorgang zal hebben om de bende van 12 aan te pakken.
  aanklacht is een staagtsgreep…
  lijkt me heel duidelijk..ze moeten hier voor aangepakt gaan worden!!

  WILLEMSTAD – Gisteren 30 maart 2017 hebben wij namens onze cliënten een aangifte ingediend bij de landsrecherche tegen de zittende ministers. Wij hebben een kopie van de aangifte per email gestuurd naar de gouverneur.

  Ook hadden wij gepland om gisteren een kort geding verzoekschrift in te dienen bij het Gerecht tegen het Land Curaçao en de ministers. Het indienen daarvan hebben wij aangehouden om de ontwikkelingen tot en met vandaag af te wachten.

  Vandaag is bekend geworden dat de rijksministerraad advies heeft ingewonnen bij de raad van state terzake een mogelijke algemene maatregel van rijksbestuur. We wachten de uitkomst daarvan af, alvorens het verzoekschrift in te dienen bij het Gerecht.

  Desalniettemin achten wij het van belang dat de inhoud van het verzoekschrift reeds nu bekend wordt gemaakt aan een ieder. Om die reden treft u bijgaand een kopie van het verzoekschrift aan, inclusief alle bijlagen.

  Namens alle cliënten:
  Achim K.E. Henriquez (Henriquez Kostrzewski Law),
  Shalten X.T. Hato (Soliana Bonapart & Aardenburg) en
  Rogier F. van den Heuvel (VanEps Kunneman VanDoorne)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *