Telegraaf | Staatsgreep in Turkije is mislukt

Bijna 3000 coupplegers gearresteerd, 265 doden

Bijna 3000 coupplegers gearresteerd, 265 doden

UPDATE 12:07u De poging om de Turkse regering omver te werpen is uitgedraaid op een mislukking. Hoewel in de steden Ankara en Istanbul nog steeds schoten klinken, lijkt de krijgsmacht grotendeels trouw te zijn aan de regering.

Bij de couppoging zijn 265 mensen gedood en 1200 gewonden geraakt. Er zijn bijna 3.000 militairen opgepakt.

Bij 161 van de doden gaat het volgens premier Binali Yildirim om regeringsgezinde veiligheidstroepen of burgers. Daarbij komen 104 gedode rebellerende militairen, liet de premier weten. Het dodental kan volgens de autoriteiten verder oplopen.

De coupplegers hebben nog wel toestellen van de luchtmacht in handen, maar premier Yildirim kondigde aan dat die zonder pardon uit de lucht worden geschoten.

Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan keerde vrijdagnacht per vliegtuig vanuit Marmaris terug in Istanbul. Dat was kort nadat premier Binali Yildirim meldde dat de situatie na de legeropstand ,,grotendeels” onder controle was.

Erdogan heeft zijn aanhangers gezworen dat de coupplegers hun straf wegens hoogverraad niet zullen ontlopen. De schuldigen moeten volgens de president worden gezocht in kringen van de Gülenbeweging. Zijn politieke tegenstander, de geestelijke Fethullah Gülen, ontkent betrokkenheid.

Luchtaanvallen

De coupplegers verklaarden vrijdagavond op de staatszender TRT de macht te hebben overgenomen. Twee bruggen over de Bosporus tussen het Aziatische en Europese deel van Turkije werden door delen van het leger afgesloten en vliegvelden onder controle gebracht. Op het parlementsgebouw in Ankara werden twee luchtaanvallen uitgevoerd.

Erdogan riep zijn aanhangers vervolgens via Facetime op de zender CNN Türk op om ondanks een uitgaansverbod massaal de straat op te gaan uit protest tegen de staatsgreep. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. Zaterdagochtend gaven tientallen opstandige militairen op het Taksimplein in Istanbul en op een van de bruggen over de Bosporus zich over.

Bron: Telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Staatsgreep in Turkije is mislukt

  1. Abraham Mossel

    Zelfs met een leger lukt het bijna niet meer om een democraties gekozen leider met een militaire coup naar huis te sturen. De media mogelijkheden zijn onuitputtelijk, zie oproep Erdogan via een mobieltje, mensen ga de straat op, binnen een uur was het bekend dat deze coup mislukt was.
    Dus Gerrit de Raaf, nog eenkeer, die staatsgreep tegen jou en je maffia club was dus een soort coup de hacee, het volk heeft er goed van gesmuld, in de krant dan, niet op van het bord, dat was al leeg geroofd. Dus Gerrit je kan blijven proberen om Curacrim te destabilliseren, terroriseren en te saboteren met jouw media streken, facebook, twitter en nog een zooitje ongeregelde en gestolen reclame. Nee Gerrit de media van en aan het volk zal overwinnen, jij bent veroordeeld en zal gewoon op een democratise wijzen je straf uit moeten zitten, net zo als een ander persoon die veroordeeld is. Jij bent geen Jesus al denk je dat wel van je zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *