Telegraaf | Prinses Amalia krijgt straks 1,6 miljoen euro per jaar

Op 7 december 2021 wordt prinses Amalia 18 Ⓒ RVD

Den Haag – Ze moet nog achttien worden, maar toch wordt de uitkering al verhoogd die prinses Amalia vanaf volgend jaar krijgt. De kroonprinses ontvangt vanaf december 2021 een toelage omdat ze dan meerderjarig wordt.

Op jaarbasis kan ze vanaf dat moment ruim 1,6 miljoen euro rekenen. Daarvan geldt 296.000 euro als inkomen, de overige 1,3 miljoen euro is bedoeld voor personele en materiële uitgaven. Het kabinet schrijft dat het totale bedrag op jaarbasis met 47 duizend euro omhoog gaat vanwege een prijsbijstelling die ook voor ambtenaren geldt.

Amalia wordt op 7 december volgend jaar 18, waardoor ze die maand 111.000 euro als toelage ontvangt.

Afspraken over de hoogte van de toelage en eventuele prijsbijstellingen zijn in een wet vastgelegd die sinds 2009 van kracht is. Ook de koning, de koningin en prinses Beatrix (als voormalig koningin) krijgen een uitkering van de staat als inkomen, plus een tegemoetkoming voor personele en materiële uitgaven. Zo ontvangt Wilem-Alexander volgend jaar ruim 6 miljoen euro, waarvan een miljoen is bedoeld als inkomen. Máxima ontvangt in totaal ruim een miljoen, Beatrix ruim 1,6 miljoen.

Het kabinet verwacht dat het Koninklijk Huis komend jaar voor 860.000 euro aan vliegkosten gaat maken, onder meer met het regeringsvliegtuig en de Gulfstream van de koninklijke luchtmacht.

Bron: Telegraaf

22 Reacties op “Telegraaf | Prinses Amalia krijgt straks 1,6 miljoen euro per jaar

 1. @LastiwZ, haha ha…leuke metafoor naar analogie van de eerdere KK post ! LOL.
  Zit er niet eens zo ver vanaf!
  Koningshuis mag best een beetje versoberen hoor!

  Maar goed , eerlijk is eerlijk, Nederland kan het Koningshuis veel beter bekostigen uit haar overvloed dan wij onze “Koningshuizen” (lees Ministeries en Staats NV’s) uit onze tekorten kunnen financieren..

 2. Analoog aan het verhaal van Knoek-koe 2 post hieronder:
  De Curacaoenaar en zijn gezin zijn defecto de grootste luilakken van het rijk! Daar kan geen Koning tegen op!

  Zij lopen per maand minder meters met hun familie inclusief de buitenechtelijken, dan Claus en Bernhard anno 2020 samen in een jaar (Metaforisch)

  En dan ook nog publieke gronden opeisen, voor de bouw van illegale huizen en vuilstortplaatsen.

  Dit eiland is ooit als onderhorigheid begonnen, ok misschien maak ik het nu te bont, als wingewest, en pretenderen nu een landje te zijn…
  Weg met die luxe, versoberen de boel…tot aan de Nederlandse norm…

  (Ook een lul verhaal)

 3. Ach, het is maar hoe je het bekijkt.
  Hier een vergelijking tussen presidenten en koningshuizen.

  https://joop.bnnvara.nl/nieuws/sarkozy-drie-keer-zo-duur-als-beatrix

  Voorts hebben ex-presidenten nog altijd recht op pensioenen, secretaresses, auto’s met chauffeur, beveiliging etc etc. Dat zijn kosten die velen vaak vergeten, maar dan praat je al met al ook over vele miljoenen.

 4. De koning en zijn gezin zijn defecto de grootste uitkeringstrekkers van het rijk! Daar kan geen Antilliaan tegen op uitkering trekken!

  Hij trekt per maand meer uit de staatskas met zijn familie inclusief de vergoedingen, dan alle uitkeringstrekkers van Curaçao samen in een jaar ( (Metaforisch)

  En dan ook nog publieke landgoederen opeisen , voor zijn jachtsport, en dure boten en vakantiehuizen.

  Deze familie is ooit als struikrover begonnen, ok misschien maak ik het nu te bont, als staatskasrover, en pretenderen nu nobilitey te zijn…
  Weg met die luxe, versoberen de boel…tot aan de balkenende norm…

 5. koning Willem-Alexander waarschuwt deze week tijdens de troonrede:
  “Er komen moeilijke tijden aan”

  Look who’s talking

 6. Dat hele koninklijk huis is natuurlijk een volledig achterhaald instituut,
  Maar als de Nederlanders dit willen uitgeven: be my guest. Beter zou zijn de vergoedingen naar beneden bij te stellen zodat Prins Pils niet in staat is speedbootjes te kopen van €2 mio in deze tijd. Maar dat is mijn mening

 7. Bizar!!!!!

 8. @Brian S, welke Minister, parlementarier, gezagdrager had zuivere intenties, wilde zich gewoon inzetten voor het welzijn van dit eiland?
  Die jij oonoemt zijn ironisch bedoelt LOL

  Ik denk dat het moeilijk is om een aantal te vinden die 100% “schoon” zijn, maar een goede graadmeter is: Welke Minister, gezagsdrager, kreeg een hoop kritiek over zich heen van de gevestigde orde, bij het nemen van krasse onpopulaire maatregelen….. ?

  Ik denk dat er de afgelpen 20 tot 30 jaar maar weinig zijn geweest.

 9. @Drechi, niet idioot, gewoon feitelijk.

  Alhoewel voor mij al die Koningshuis uitkeringstrekkers, gereduceerd mag worden tot een Balkenende norm salaris..maar dat is mijn mening.

  Als je de absolute hoeveelheid van 18 miljoen vs 160.000 inwoners wilt uitschakrlen. Kun je Ook het BNP per capita bepalen, dan zie je dat dat hier ongeveer 15K is en in NL grofweg 47K per persoon.

  Kern van het verhaal is, de belastingbetaler betaalt haar eigen Koningshuis en houdt nog geld over om een 1e wereldland te opereren.

  Op Curaçao moeten we de salarissen en pensioenen van miljoenenverdienendd staatsnv directeuren en ministers en ambtenaren betalen met cash flow van leningen die de NL belastingbetaler moet ophoesten, om een derde wereldland pruttelend mee draaiende te houden..

  Dat is het verschil…

 10. Drechi pa bosnan Tur

  @Knoek Koe:
  Ben jij idioot? Een land met miljoenen inwoners vergelijken met een van amper 160000??? En dan nog: het blijft veel geld. Besef je wel waar je mee bezig bent??

 11. Welke minister, politicus, parlementarier was “redelijk” oprecht, to the point , en had zuivere intenties, noem er een, twee, drie, vijf?

  Mac Hitler Cijntje
  Menki Rojer
  Rignald ‘mercedes’Lak
  Frensel Martina
  Cesar Prince
  Mirna Godett

 12. Geen land, zo corrupt, ongeorganiseerd, verwaarloosd (wegen, scholen, zorgtehuizen, rotondes) , monumenten) en defect binnen het Koninkrijk als Curaçao! Niet leuk om re zeggen maar een waarheid als een koe!

  @Gerrit, idd onze politici, maar ook bepaalde criticasters, die het braafste jongetje van de klas , hebben als standaard argument: …”Maar daar in Nl isook corruptie, “…mmmm warennze maar zo happig om de vergelijking te trekken als het om op tijd een sluitende en kloppende begroting of jaarrekening in te dienen..

  Of hun ministeries net zo te organiseren!!

  Nee de ” Mayonaise mens ” = Bad
  Black man = Good, of niet Gilbert Martina(HNO FISHFARM ENNIA, RDK),

  Omayra Leeflang (Carla omayra, 3 pensioenengestapeld, en getracht voor 101010 de pensoenrechten te verhogen met Tanre Mè),

  Stephen Martina (Corporate Governance violashon), Don Martina (Zichzelf gigantisch bevoordeeld),

  Maria mama di e pueblo pueblerino (ALM, JEREMI, ISLA VERVUILD OVER NEMEN),

  E. Ys (32 miljoen boeboes in INSELAIR, ENNIA, CBCS) Godett (te veel om op te noemen, heel Selikor vol met Fol mensen geplant, dommerds en slimmerds, maar vooral bad hombres)

  Wiels (haatzaaiers, rovers, oplichters, vreemdgangers, )

  en dan hebben we Sheldrey hand onder de kin Osepa, onze zwarte parel licht een arme klant op voor 5000 gulden als ratvograait!

  En licht de bevolking voor 60.000 $/€/£ /Naf studieschuld,

  Coopers ..lopende draaideur volksgeldcrimineel, en ga zo maar door,

  en dan hebben we het niet eens over de oude rotten…Tolininchi pietersz, Nelson Monte,

  Errol Cova…reist de schatkist leeg, met zijn vrouw….ooo wacht die hoort bij de mayonaise mensen…

  Welke minister, politicus, parlementarier was “redelijk” oprecht, to the point , en had zuivere intenties, noem er een, twee, drie, vijf?

 13. Abraham Mossel

  Inderdaad [email protected], Gerrit de Raaf koste vele malen meer in twee jaar, en wat te denken wat gekke Gerrit nu wel niet kost in het gevang ? 300, dukaten per dag en wat te denken als de dief cq oplichter er nog eens 3 gevang bij moet bij uit zitten ” kosten 1095 dagen maal 300,00 ! Puuuuf

 14. Gelukkig is Amalia geen directeur van Curoil of SVB. En zet ze ook nog mislukkelingen op de payroll.

 15. Velen kunnen weer niet lezen.
  3 ton wordt gezien als inkomen, de rest is om de kosten van beveiliging, huisvesting, transport, kleding etc etc te betalen.
  Dat klinkt als een immense hoeveelheid, maar wanneer je het allemaal uit gaat tellen dan valt het nog wel mee.

  Bovendien, ik weet niet of iemand het ooit wel eens heeft beseft……………..maar de rest van je leven geen prive mening meer mogen ventileren, geen priveleven meer hebben en je hele leven onder een vergrootglas moeten leven……………eh nee, bedankt, niet voor dat bedrag en ook niet voor een miljoen.
  Ik heb geen zin om de rest van mijn leven lintjes te moeten doorknippen bij de plaatselijke breiclub of net te doen alsof ik interesse heb in de lokale korfbal- of zakloopclub die weer eens 25 jaar bestaat.
  Ik heb Alex in zijn jonge jaren van heel dichtbij meegemaakt en moet zeggen dat ik hem toen al niet echt hebt benijd. Nergens naartoe kunnen gaan zonder dat je wordt herkend en dat de pers om je heen hangt……..ehhh nee bedankt.
  Eigenlijk mogen we als land blij zijn dat we een familie zo gek hebben gevonden die hun leven wel op willen geven voor dit soort onzin. Dat kost een paar centen, maar wat is het alternatief ? Dat we iemand iedere 4 jaar aanwijzen om dit ook te gaan doen ? Ooit wel eens becijferd wat het ons dan gaat kosten ? Ik ken weinig presidenten ter wereld die niet de boel hebben leeggejat en de kluit hebben belazerd. En ook zij moeten beveiliging, huisvesting etc hebben. Dus de werkelijke kosten zouden vele malen hoger liggen dan wat we nu mogen betalen.
  En ja, Nederland kan dit betalen en Nederland wil dit kennelijk betalen. Gerrit Schotte heeft dit land in 2 jaar tijd een veelvoud van dat bedrag gekost. Denk maar eens goed over na.

 16. @Gerrit, zeker!
  Het verschil is, het Koningshuis wordt uit Nederland’s eigen zak/ BNP betaald.

  De salarissen van onze Ministers en Staats NV directeuren worden mede uit de leningen betaald, opgehoest door het Nederlandse BNP/Belastingbetaler!

  Maar toch: Nederland bad/ Bestuurders van deze rots: good!

 17. Knoek-koe,
  Ik wordt er een beetje moe van. Ieder punt op welk terrein dan ook waarvan wij denken dat het een misstand in Nederland is wordt vol enthousiasme aangegrepen om dat land in diskrediet te brengen cq zij doen het ook niet goed. ( pleit ons vrij of zo)
  Als we datzelfde enthousiasme de afgelopen 10 jaar ten toon hadden gespreid in ons eigen huis hadden we er nu heel anders voor gestaan en waren wellicht niet/minder afhankelijk geweest van derden.

 18. @Gerrit, je hebt zeker een punt. Voor een land met een BNP van 900 miljard is dat beter te veroorloven dan een land met een BNP van amper 4 miljard met een Schuldgraad van ruim 50% van het BNP, (en waar allerlei fondsen en staats NV’s instorten staan)? Als het niet meer is?

 19. Iedereen op deze rots mag zich er aan storen maar een ontwikkeld, geordend land kan zich dit veroorloven als ze dat wenst Daarnaast behoedt Nederland de inwoners van de autonome landen van het Koninkrijk van de hongerdood en is bereid veel geld te investeren in de ontwikkeling van de de eilanden.
  Zolang Nederland niet komt bedelen om een bijdrage voor ons gezamelijke Koningshuis lijkt het me zinvoller dat we ons met onze eigen sores bemoeien. Maar nee, onze cultuur is altijd naar een ander te wijzen.

 20. Net als hier. Ambtenaren krijgen “gewoon”bijstelling. De rest die hun salaris opbrengt mag het zelf uitzoeken. De omgekeerde wereld, al jaaaaren.

 21. Schandelijk en abnormaal onbelast ook nog, plus nog de aanpassing ‘omdat de ambtenaren ook een verhoging krijgen’.

 22. Belachelijk zo hoog. Dan zijn de antiliaanse boefjes in de politiek kleine jongens. Het vreemde er aan is dat dit democratisch tot stand komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *