28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 11:03

PBC | Meer vitale beroepen op de weg

Persbureau Curacao Een groot aantal beroepsgroepen is gisteren door de regering toegevoegd aan de lijst van vitale beroepen en functies. Daardoor kunnen zij een ontheffing aanvragen om overdag...

PBC | Auteur Loekie Morales te zien in Curaçao Storybook

Persbureau Curacao De bibliotheek van Curaçao heeft een verhaal van kinderauteur Loekie Morales geselecteerd voor haar opname in haar 2021 verhalenboek. Morales woont in Sint Maarten. Het thema van...

ParadiseFM | “Cellencomplex Barber leeg vanwege coronauitbraak”

Het cellencomplex op Barber zou momenteel leeg staan vanwege een coronauitbraak een paar maanden geleden. Dat schrijft de extra op basis van bronnen. Een aantal gevangenen zou...

ParadiseFM | Kritiek op uitzondering versoepeling VSBO-eindexamen

Het is onterecht dat het VSBO niet is meegenomen in de versoepeling rondom het eindexamen dit jaar. Dat zegt oud-onderwijsinspecteur Hein van Maarschalkerwaart op Paradise FM. Eerder...

ParadiseFM | Zeven covidpatienten minder in CMC

Een coronapatient is gisteren overleden aan de gevolgen van de ziekte. slachtoffer nummer 95. Mede daardoor daalde het totaal aantal covid-patienten in het CMC van 89 naar...

DolfijnFM | Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken sprake is van alcohol

Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken op Curaçao sprake is van alcohol. Zij komt tot dat oordeel op basis van eigen waarneming. De politie is...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTelegraafTelegraaf | Oud-minister Curaçao krijgt 30 jaar voor uitlokking moord

Telegraaf | Oud-minister Curaçao krijgt 30 jaar voor uitlokking moord

Met vonnis

Ex financien minister George Jamaloodin gaat in casssatie Ⓒ ANP/HH

WILLEMSTAD – Een rechter op Curaçao heeft vrijdag in hoger beroep oud-minister van Financiën George Jamaloodin dertig jaar gevangenisstraf opgelegd voor het uitlokken van de moord op politicus Helmin Wiels. Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten.

In eerste aanleg kreeg Jamaloodin 28 jaar cel opgelegd. In hoger beroep was 30 jaar geëist.

De verdediging van de oud-minister, onder wie de Nederlandse advocaat Stijn Franken, reageerde zeer teleurgesteld op het vonnis en kondigde aan in cassatie te gaan. Volgens de verdediging is er geen bewijs voor de betrokkenheid van Jamaloodin. Zelf ontkent Jamaloodin, halfbroer van een van de grootste loterijbazen van het eiland Robbie dos Santos, elke betrokkenheid bij de moord.

Volgens het Openbaar Ministerie zitten echter de belangrijkste betrokkenen van de moord vast. Zo zit Curaçaoënaar Elvis Kuwas een levenslange straf uit wegens verschillende moorden, waaronder die op Wiels. De eveneens van het eiland afkomstige Burney ’Nini’ Fonseca zit voor 26 jaar vast voor het regelen van de moord.

Bron: Telegraaf

Naschrift KKC

Dit is de directe link naar de uitspraak. Quote uit het vonnis:

Medeplegen of uitlokking

Voor een bewezenverklaring van medeplegen is vereist dat sprake is van een voldoende nauwe en bewuste samenwerking met een ander of anderen. Dit is het geval indien de intellectuele en/of materiële bijdrage van de verdachte aan het delict van voldoende gewicht is. Bij de beoordeling of daarvan sprake is kan rekening worden gehouden met onder meer de intensiteit van de samenwerking, de onderlinge taakverdeling, de rol in de voorbereiding, de uitvoering of de afhandeling van het delict en het belang van de rol van de verdachte, diens aanwezigheid op belangrijke momenten en het zich niet terugtrekken op een daartoe geëigend tijdstip.

Het Hof is van oordeel dat uit de inhoud van de bewijsmiddelen volgt dat de verdachte geen andere rol heeft gehad dan dat hij de opdracht heeft gegeven voor de moord, daarvoor geld in het vooruitzicht heeft gesteld en dat hij heeft betaald voor de moord. Niet is gebleken dat de verdachte een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de organisatie en/of de feitelijke uitvoering van de moord. De ontmoetingen tussen [medeverdachte 1] en de verdachte zijn van onvoldoende gewicht om te kunnen spreken van een nauwe en bewuste samenwerking. Het Hof komt dan ook tot een vrijspraak van het onder 4 primair ten laste gelegde, te weten het medeplegen van moord, en tot een bewezenverklaring van het onder 4 subsidiair ten laste gelegde, te weten uitlokking van moord.”

Motief

Een moord is reeds naar zijn aard een buitengewoon ingrijpend misdrijf waardoor de samenleving ernstig wordt geschokt, dat is zonneklaar. Een moord in de vorm van een liquidatie geeft aan die ernst bovendien een weerzinwekkende kleur. Door zijn handelen heeft de verdachte blijk gegeven van een volkomen gebrek aan respect voor het leven van een ander. De ernst van dit feit is ook in hoger beroep geïllustreerd door nabestaanden van [slachtoffer]. Uit door ieder van hen afgelegde verklaringen blijkt van een groot leed, dat ook na aanzienlijk verloop van tijd nog diep wordt gevoeld. Naast dit door de verdachte met zijn handelen aan de naasten van [slachtoffer] toegebrachte leed, heeft de verdachte ook het land Curaçao geschokt. Immers, [slachtoffer] was bij leven een onmiskenbaar populair politicus in een zeer jonge democratie, en de gedachte aan een “politieke moord” heeft bij velen in het land postgevat. Van [slachtoffer] is immers bekend dat hij zijn politieke pijlen nadrukkelijk en onverholen richtte op de bestrijding van corruptie in het land. In zoverre roept die speculatie geen verbazing op. Het in deze zaak gehouden strafrechtelijk onderzoek heeft evenwel over het waarom van de moordaanslag geen ondubbelzinnig antwoord opgeleverd.

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2021 05 03 – VONNIS Hoger Beroep George Jamaloodin ECLI NL OGHACMB 2021 57 by Knipselkrant Curacao on Scribd

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. En de zo genaamde advocaten Peppie en Cokkie vullen al jaren hun zakken aan deze hopelozen en op voorhand al mislukte verdedeging! zaak, die betaalt word door half broertje Robby Dos Santos.

 2. Dat de MFK nog 5 zetels heeft na de veroordelingen van Schotte, Jamaloodin en Constantia is het bewijs dat we een eiland vol idioten zijn.

 3. Wil best zo’n 1-1/5 jaar zitten @de rechtsstaat voor ‘n slordige 500 mljn zoals g schotte, maar niet van arme mensen.

 4. Technisch gezien moet bijna elke min8ster zitten voor exorbitante verspilling en ordinaire zelfverrijking.

  Niets “om mijn volk te dienen”!
  Elke minister of statenlid die deze worden in de mond neemt is een ordinaire leugenaar.

  Gebleken is dat de gemiddelde minister veel meer uit de pot trekt dan dat ie tegenpresteert.

  Dit is niet iets van nu. Maar van decennia.

  Hoe is het met de ministers wiens dochter destijd voor tienduizenden guldens heeft weggebeld? Hopelijk betalen deze minister lui,of het nou bellen, nummerborden drukken in de kleur van je partij, of er op los rondreizen naar je kinderen is, een keer alles terug.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties