26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 07:41

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeGezondheidAntilliaansDagblad | DOEN heeft er schoon genoeg van

AntilliaansDagblad | DOEN heeft er schoon genoeg van

onderwijsvakbond DOEN: “Welke zichzelf respecterende overheid durft zijn werknemers en de leerlingen in lokalen te laten werken waar het kwik vaker boven de 30 graden Celsius is dan eronder?” | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Hoe kan Nederland – ‘de overheid van een liberaal, vooruitstrevend moederland’ – zich in het internationale veld van landsregeringen trots staande houden als in een uithoek van het Koninkrijk der Nederlanden een overheid het tegenovergestelde doet van wat de Nederlandse regering wil en doet.

Dat vraagt docent Jeroen Heuvel, lid van onderwijsvakbond DOEN, zich af. ,,Hoe komt het dat in Nederland de regering bewust extra geld vrijmaakt en investeert in het onderwijs, in de toekomst van het land, terwijl hier de regering niet investeert in het onderwijs, maar extra snijdt in de begroting, en beloftes die jaren geleden gedaan zijn wat betreft indexering en loontreden, investeringen in de infrastructuur voor wat betreft internet, niet nakomt?”, aldus Heuvel, die vervolgt:

,,Om nog niet te spreken van het werkklimaat in de klas. Welke zichzelf respecterende overheid durft zijn werknemers en de leerlingen in lokalen te laten werken waar het kwik vaker boven de 30 graden Celsius is dan eronder?

De leerlingen zitten na 11.00 uur knikkebollend te vechten tegen de sufheid-veroorzakende hitte. Welke minister of ambtenaar zit op zijn kantoor of werkplek, net als wij, onderwijzers, in een lokaal zonder airconditioning? Op tweedehands of afgedankt schoolmeubilair? Welke minister moet zelf een cartridge kopen om schoolopdrachten te printen, of ander materiaal om de les leuker te maken?

En de minister en zijn raadgevers en het hele ministerie van Onderwijs doen hier niets tegen, omdat de minister ervoor kiest niet te luisteren naar de werkers in het onderwijsveld. De hele regering in dit deel van het Koninkrijk doet er niets tegen, niets anders dan bezuinigen, dus het beroep van onderwijsgevenden onder te waarderen.

De meeste onderwijzers hebben liefde voor het onderwijsdoel: jonge mensen begeleiden in hun ontwikkeling, mede door middel van kennisoverdracht. De meeste onderwijzers werken uit enthousiasme voor de kinderen en daarmee uit liefde voor de toekomst; en dat doen we niet 40 uur per week, maar 50 tot 60 uur per week, zonder voor dat extra werk te worden vergoed, tenzij je de vakantiedagen als vergoeding wil beschouwen, vakantiedagen die vaak aan correctiewerk en lesvoorbereidingen worden besteed.”

De docent richt zich specifiek op de regering in Nederland, waar er miljoenen extra in het onderwijs worden geïnvesteerd.

,,Wat zeg ik? Miljarden steekt de Nederlandse overheid in de toekomst van het onderwijs, om het beter aan te laten sluiten bij de hedendaagse ontwikkelingen en de waardering voor de werknemers in het onderwijs. Het zou toch echt niet nodig moeten zijn om aan de Nederlandse regering te vragen om de Curaçaose overheid tot slim of wijs handelen te manen, of het nu boven of onder wijs is. Hoe kan de overheid van een liberaal, vooruitstrevend moederland zich in het internationale veld van landsregeringen trots staande houden als in een uithoek van het Koninkrijk der Nederlanden een overheid het tegenovergestelde doet van wat de Nederlandse regering wil en doet?”

Heuvel geeft aan dat hij ‘bijna zou gaan denken dat de lokale minister en de hele Curaçaose overheid bewust niet wil investeren in de toekomst van de beroepsbevolking’.

,,Misschien is de regering wel bang voor bewuste, kritische en geëmancipeerde jonge mensen, die in de gaten hebben hoe de overheid functioneert. Misschien houdt de regering het volk liever een beetje dom”, zegt hij tot slot.

Bron: Antilliaans Dagblad

13 reacties

 1. Ja @Eric, dus dat! Altijd die steek onder water naar Nederland in dit soort betogen. Alles komt door de stinkerds daar in de regering die de buit onder de mederovers verdelen.

 2. “Hoe kan Nederland – ‘de overheid van een liberaal, vooruitstrevend moederland’”. Blijkbaar hebben we bij DOEN met wat idioten te maken. Weet DOEN niet dat ministers en parlementariërs hier net zoveel verdienen als hun Nederlandse collega’s, weet DOEN dat de directeur van de Centrale Bank hier meer verdiend dan zijn Nederlandse Collega?

  Blijkbaar geven de idioten van DOEN liever Nederland de schuld dan dat ze een betere verdeling van de welvaart eisen.

 3. Heuvel geeft aan dat hij ‘bijna zou gaan denken dat de lokale minister en de hele Curaçaose overheid bewust niet wil investeren in de toekomst van de beroepsbevolking’.

  Misschien moet Heuvel deze vragen stellen aan de regering.

 4. Destijds, in de jaren zeventig, meen ik, was het Berg Carmel college naast de kerk van Groot Kwartier, een van de eerste scholen die airco’s liet installeren in haar lokalen. Een novum die tijd die de dorpsroddel in de gesegmenteerde buurten zoals Emmastad, Groot Kwartier en Mon Repos ver oversteeg.De instructieresultaten waren er ook naar.

  Het gros van de scholen in Suriname heeft geen airco’s in haar lokalen. Ook shutters daar, waar overigens de passaatwind ontbreekt, en gewoon stijf harmonica gaas als raamvervangers dienen. De klamme hitte is daar rond het middaguur verzengend.
  De leerlingen, flegmatisch. De leraren, flexibel.
  Het is niet anders. Accepteren
  Ook hier, shutters en ramen wijdopen en aanpassen.
  Onbetwistbaar, bij 22 tot 24 graden Celsius functioneer je beter dan bij 30 graden plus. Het maakt het leven comfortabel.
  De leerlingen van onder andere The International school weten daar alles van. Zij zijn, niet zelden, geboren en getogen in hun comfort zone.
  Zij zijn daardoor beter af zijn, maar of zij dan ook meer bereiken en meer uit het leven halen?

  De aqualectra zou bijvoorbeeld gratis stroom kunnen leveren aan alle scholen. Een vorm van verkapte subsidie. Kan makkelijk als zij de lekverliezen, ik hoor zo rond de dertig procent van de productie, eens eindelijk aanpakken.
  Gekoelde lokalen zullen de instructieresultaten ongetwijfeld ten goede komen.
  Echter niet iedereen zit te wachten op goed ontwikkelde, mondige en onafhankelijk van geest, toekomstige burgers. Die kun je minder makkelijk manipuleren, naar je hand zetten, chanteren of de mond snoeren.
  Dat weten de politici maar al te goed, die altijd om stemmen en stemvee verlegen zitten.

 5. …”Nederland heeft toch onlangs een paar miljoen gedoneerd om slecht of nauwelijks onderhouden scholen op te knappen? Daar zou al een begin mee zijn gemaakt volgens de minister.”….

  Je zegt het goed @Fox, Nederland heeft geld overgemaakt voor scholen.

  Eiland is [email protected], klopt!

  Toch hebben we directeuren als de Lastens Sluizen, Martissen, Jonissen, Kooks die nog steeds miljoeben verdienen. Daar is het eiland blijkbaar nog niet failliet genoeg voor.

  En Zitas brug kan wel geverfd worden voor 7 miljoen?
  Ik heb een vaag vermoeden dat ze de brug kanarie geel gaat laten verven.
  Met de woorden:
  Pas
  Amor
  Rikesa

 6. Vreemd. Nederland heeft toch onlangs een paar miljoen gedoneerd om slecht of nauwelijks onderhouden scholen op te knappen? Daar zou al een begin mee zijn gemaakt volgens de minister.

  Heel jammer, maar verder is er gewoon geen geld om echt te investeren. Het land is helaas failliet en het onderwijs is decennia lang verwaarloosd.

 7. opening citaat: Hoe komt het dat in Nederland de regering bewust extra geld vrijmaakt en investeert in het onderwijs, in de toekomst van het land, terwijl hier de regering niet investeert in het onderwijs, maar extra snijdt in de begroting, en beloftes die jaren geleden gedaan zijn wat betreft indexering en loontreden, investeringen in de infrastructuur voor wat betreft internet, niet nakomt?”, aldus Heuvel, die vervolgt: einde citaat

  Omdat het graaiers zijn Jeroen, dat moet jij beter weten dan wie dan ook.
  En als Nederland er wat van zegt is het een neokolonisator Jeroen, dat moet ook jij beter weten dan wie dan ook.
  Je bent omringt met mensen die Nederlanderhaat koesteren.

 8. ” Misschien is de regering wel bang voor bewuste, kritische en geëmancipeerde jonge mensen, die in de gaten hebben hoe de overheid functioneert. Misschien houdt de regering het volk liever een beetje dom”, zegt hij tot slot.”

  Precies DAT !! Dat is ook de reden dat onze gestudeerde jeugd hier razendsnel afhaakt na gewoonweg tegengewerkt te worden en tot `zwarte makamba` wordt omgedoopt en ergens ander naar toe gaat of domweg niet terugkomt. Men wil hier niet veranderen. Kennis is een bedreiging voor de gevestigde verrotte graaiende orde.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties