31 C
Willemstad
• zaterdag 24 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Telegraaf | ’Op Aruba is het virus overal’

Edwin Timmer | Epidemioloog luidt noodklok om corona

Lege stranden op Aruba vanwege het coronavirus

Aruba dreigt te bezwijken onder het corona-virus. Niet alleen kampt het Caribische eiland al maanden met de economische dreun van het ingestorte toerisme, ook het virus zelf is nu bezig aan een onophoudelijke opmars onder de bevolking.

„Het virus is overal”, zegt epidemioloog Maribelle Tromp per telefoon vanaf het eiland. „Ik ben zeer bezorgd, want ik zie om me heen dat veel mensen niet doordrongen zijn van adviezen zoals afstand houden. Sommigen staan gewoon vrolijk met elkaar onder een boom een biertje te drinken, alsof het coronavirus niet bestaat.”

Sowieso niet de gezondste bevolking

Die achteloosheid kan fataal aflopen op een eiland waar menigeen al lijdt aan chronische ziektes. Volgens Tromp, eigenaresse van Lab Consultancy en ooit zestien jaar werkzaam voor de Directie Volksgezondheid, zijn diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten veelvoorkomende problemen. „We zijn nu eenmaal niet de gezondste bevolking op aarde. En dit zijn juist de mensen die straks moeten worden opgenomen.”

Vanuit medische hoek klinken dezelfde alarmerende berichten. „De situatie is zeer kritisch”, aldus longarts Selene Kock van het Horacio Oduber ziekenhuis in een veel gedeelde video op sociale media. Sinds begin augustus is er een gestage stijging van het aantal besmettingen. Gemiddeld blijkt 30 tot 40 procent van de dagelijks geteste personen positief. Dat zorgt voor een groot beroep op het ziekenhuis, maar eigenlijk is daar nog amper plek.

In een open brief waarschuwen medisch specialisten dat de aanhoudende stroom zieken de zorgverlening in gevaar brengt. „Wij vrezen dat […] als het aantal besmettingen niet afneemt en dientengevolge het aantal ernstige Covid-19-zieken blijft toenemen, het ziekenhuis binnenkort geen veilige zorg meer kan leveren voor alle patiënten.” Achttien mensen zijn inmiddels overleden op zo’n drieduizend bevestigde gevallen.

Eén van de knelpunten, aldus longarts Kock, is de beschikbaarheid van personeel voor de enige IC-afdeling op het eiland. Ook onder het verzorgend personeel vielen collega’s uit met corona. Verder zijn afdelingen leeggeruimd om coronapatiënten op te vangen, maar mogelijk moeten ook tenten naast het ziekenhuis daarbij assisteren.

Grote groep illegalen

En dan is er nog een groep patiënten die zich nooit zal melden voor het hospitaal: de grote groep illegalen, van voornamelijk Venezolaanse, Haïtiaanse en Dominicaanse afkomst. De particuliere voedselbank Ajudo na Aruba verdeelt wekelijks met vijftig vrijwilligers zo’n 450 voedselpakketten onder, deels illegale, gezinnen met jonge kinderen. Niemand van die ontvangers heeft een zorgpolis.

„Iedere vrijwilliger gaat goed beschermd op stap. Want geregeld komen we zieke personen tegen waarvan we denken, die zou echt naar een dokter of ziekenhuis moeten”, aldus Annelot Muijres – Geijtenbeek. Ze woont sinds tweeëneenhalf jaar op Aruba en is initiatiefnemer van de voedselbank. „Maar dat durven de mensen niet. Ze zijn bang dat ze gelijk worden uitgezet.”

Officieel leven er volgens de Arubaanse overheid zo’n tienduizend mensen zonder officiële papieren. Muijres: „Wij schatten dat aantal veel hoger in. Misschien wel veertigduizend. Negentig procent van de mensen die zich bij ons aanmeldt, is hier illegaal. Ze zijn ooit op het strand gedropt, zonder iets mee te nemen.”

Tijdens het ooit florerende toerisme konden deze illegalen nog wel een inkomen bij elkaar scharrelen; als kamermeisje of met dagklusjes in het toerisme. Muijres: „Dat inkomen is compleet weggevallen. Ze hebben geen enkel vangnet. Als wij geen voedselpakketten regelen, gaan er hier straks meer mensen dood van de honger dan door corona.”

Epidemioloog Tromp zou graag zien dat kwetsbare, oudere mensen beter beschermd worden tegen besmetting. „We hebben een barrière van zorgverleners nodig rond deze mensen, in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Zo help je voorkomen dat het ziekenhuis overvraagd wordt.” Zelf leeft ze in een ’eigen bubbel’, al was het maar om haar oudere moeder te beschermen.

Tromp stuurde een persoonlijk brief met adviezen aan premier Evelyn Wever-Croes. Maar voorlopig focust de Arubaanse overheid op hogere boetes voor wie corona-regels overtreedt, aldus Tromp.

„Dat is de verkeerde weg. Daarmee redden we het niet. Vanaf het begin is de voorlichting vanuit de overheid tekortgeschoten. Er werd gedaan alsof dit virus slechts een griepje is. We moeten beter en duidelijker communiceren: was je handen, houd afstand, gebruik een mondkapje, en blijf – zeker bij klachten – thuis.

Bron: Telegraaf

Artikel delen

7 reacties

 1. ’Op Aruba is het virus overal’. Het is kwestie van tijd dan is Curacao ook zo ver. Het valt op dat toen het hier virus vrij was, waren de politici en ambtenaren niet van de buis weg te slaan.

  Nu het virus zich aan het verspreiden is, is zelfs rond de epidiomoloog dood en dood stil..

 2. ………gaan er hier straks meer mensen dood van de honger dan door corona.”

  Dit hoor ik vaak. En het is waar.
  Niemand heeft de oplossing. Grenzen opengooien voor de VS en niet stort alles in mekaar.
  Laat de grenzen dicht en sort alles in mekaar.

  I don’t know. In fact nobody knows.

 3. Ik vraag me al maanden af waarom de KLM doodleuk iedere dag van Bonaire met een risicovolle tussenlanding op Aruba – waar notabene alle passagiers een anderhalf uur moeten uitstappen – naar Nederland vliegt. Dat is volstrekt onverantwoord en niet noodzakelijk.

 4. Tja, het was te voorspellen. Men gooide de grenzen met de VS open, zonder ook maar iets te controleren. Nu zit men met de gebakken peren. We komen steeds dichter bij het punt waar Aruba de boel weer op slot moet gooien om deze uitbraak onder controle te krijgen. Het eiland heeft maar 100.000 legale inwoners en wellicht nog zo’n 25.000 illegale inwoners, maar houdt wel in dat we zo langzamerhand vlakbij de kritische grens van 3 % komen te zitten. Daarboven komen en de boel gaat ‘out of control’.

  Ben echter nu wel benieuwd hoe Ambulant hier op zou reageren. Het opengooien van de grenzen was volgens hem de enige oplossing, corona was immers niets. Hij zal wel weer een leuk verhaatje hebben waarom de situatie op Aruba gelogen is of lang zo erg niet is als dat wordt gezegd.
  Vraag me alleen wel af waarom het zo verdomd lastig voor sommigen is om gewoon logisch na te denken. Het is echt niet zo moeilijk om te voorspellen dat, wanneer A gebeurt, B zal volgen, vervolgens C etc etc.
  Ambulant, en anderen met hem, zijn typische struisvogels, durven en kunnen de realiteit niet onder ogen zien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -