28.8 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 12:49

Laatste reacties

- Advertentie -

PB | Wever-Croes: Nederland verandert voorwaarden opnieuw waardoor Aruba niet akkoord kan gaan

Premier Evelyn Wever-Croes: Nederland verandert opnieuw voorwaarden weer waardoor Aruba niet akkoord kan gaan

Premier Evelyn Wever-Croes heeft in een schrijven aan de Voorzitter van de Staten donderdag avond, een stand van zaken gegeven aan het Parlement, over de onderhandelingen met Nederland over de voorwaarden voor de voortzetting van de financiële steun in het kader van COVID-19.

Daarbij zijn de laatste versies van de voorwaardenbrief, het landspakket, en de twee concept-rijkswetten Aruba financieel toezicht (RAft) en het Orgaan voor hervorming en herstel Aruba (OHHA) gevoegd. Ook is het concept voor de Overeenkomst bijgevoegd waarin expliciet is opgenomen dat de Overeenkomst komt te vervallen indien de vereiste consensus ontbreekt of is komen te vervallen, gedurende de procedure van goedkeuring.

Tot de grote verbazing van Premier Wever-Croes, zijn er in de laatste versie – weer op het laatst – ingrijpende wijzigingen aangebracht, zonder vooroverleg. Saillante wijziging in het voorwaardenpakket is dat de AWG 204 miljoen van de 3e tranche niet conform het advies van het College Aruba financieel toezicht voor de maanden juli, augustus en september wordt verstrekt, maar voor de maanden juli tot en met november. AWG 204 miljoen voor 5 maanden in plaats van de verzochte en door het CAft goedgekeurde 3 maanden.

- Advertentie -

Hierdoor wordt een additioneel liquiditeitstekort gecreëerd. Deze wijziging heeft in afwijking van het advies van het CAft, en zonder overleg plaatsgevonden, waardoor het moeilijker wordt voor Aruba om het voorwaardenpakket zoals het nu op tafel ligt te accepteren.

Dat er sprake is van een wijziging wordt niet betwist. De Staatssecretaris vindt niet dat dit een aanzienlijke wijziging is, maar een logische wijziging die niet vooraf besproken moet worden. De Premier van Aruba waardeert deze houding niet. “Als je ons forceert om AWG 136 miljoen tegen hoge kosten te gaan lenen, dan is dat in onze ogen een aanzienlijke wijziging”.

Deze lening is nodig omdat Aruba de afgelopen twee maanden betalingen heeft uitgesteld tot september. Dit was bekend bij BZK. BZK had dit tenminste kunnen bespreken. Deze ontwikkelingen dragen niet bij aan constructieve onderhandelingen.

De regering van Aruba wordt hierdoor nu geforceerd om naar financiering te zoeken voor het additioneel liquiditeitstekort, en heeft kunnen constateren dat er interesse is op de financiële markt. De inspanningen vinden thans plaats om financiering te formaliseren, en dit geeft de nodige ruimte om de onderhandelingen te continueren.

- Advertisement -

Bron: Persbericht Kabinet Wever Croes

Naschrift KKC

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. Tja, rekenen is ook een vak en deze minister president van het niveau kleuterklas wordt inmiddels door niemand in Nederland meer serieus genomen. Door het opnemen van de grenzen met de USA heeft ze de gezonheid van haar eigen volk opgeofferd voor wat korte termijn dollars welke vrijwel alleen aan haar vriendjes ten goede komen.

 2. @Shonfefe:

  100% agreed with your factual observations. The girl wants to play the long con game and throws a tantrum when it backfires.

  She and cohorts are supposed to be in charge of Aruba’s future and the betterment of it’s population.

  Reality of the matter is that she’s defending, in her own childish and intellectually challenged ways, the prolongation of corruption and nepotism that benefits them personally.

  She’s not defending, the interests of the people, nor the economy and neither the future of the island.

  P.S. Just a bimbo in the wrong place at the wrong time.

 3. Ach, het meisje, die de slimste van de klas dacht te zijn, heeft haar hand gruwelijk overspeeld en moet nu op de blaren zitten.
  Nu net doen of je wel bij het kruisje zou tekenen als 3 maanden niet in 5 waren aangepast. Ja, want hoe leg je anders je eigen falen bij de andere partij.
  Ga maar wat geld lenen bij China. Zij weten dat je binnen de kortste tijd niet aan je verplichtingen kunt voldoen en hebben dan een raffinaderij met een heel eiland erbij.
  Wel snel zijn want zoals Curaçao met zijn financier omgaat kan die je wel eens voor zijn.

 4. De gemiddelde mening hier in Nederland?
  Gratis af te halen. Aantal eilandjes in de Cariben. Misschien ga ik nog wel eens daar naar toe op vakantie. Misschien ook niet. Overigens…..hier zijn nog wat nazaten van die eilandjes…..over het algemeen ook niet erg nuttig…..

 5. Net een klein drammend kind de Wever Croes!
  Had ze niet een juristenkantoor in de familie die alle overheidsopdrachten doorgespeeld krijgt?

  Man up! Mevrouw!!!

 6. Het Nederlandse volk waardeert de standvastigheid van de premier van Aruba om niet te tekenen ten zeerste.

  En is het er ook helemaal mee eens om de financiering van de tekorten van Aruba , ook al is dat peperduur, elders te gaan zoeken.

 7. De min pres geeft jammer genoeg een verkeerde stand van zaken. De periode van 3 maanden is niet veranderd echter is de periode waarin aruba tot een besluit moest komen van korte tijd door de vertragingstactiek van Aruba zelf veranderd naar meer dan 2 maanden. Mogelijk dacht ze dat daardoor dan ook de ondersteunings periode zou worden aangepast naar 5 maanden.Dat zou echter inhouden dat haar vertragingstactiek beloond zou worden en dat is dus niet gebeurd . Dan kan je wel boos worden maar je hebt simpelweg verkeerd gegokt en moet dat nu bekennen. Dat zal een politicus natuurlijk nooit doen dus geef je iemand anders in dit geval Nederland de schuld. Blijkbaar hebben de eilanden nog steeds niet door dat Nederland echt niet gaat buigen. Er zijn zoveel problemen binnen Nederland en het koninkrijk en Europa dat de eilandelijke problemen daarbij in het niet verdwijnen als men niet oppast.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Crimineel contact van Ridouan T. aangehouden op Curaçao voor drugshandel

Een 49-jarige man die wordt gezien als crimineel contact van Ridouan T. is afgelopen weekend aangehouden op Curaçao op verdenking van internationale drugshandel. Dat bevestigt het Landelijk...

Parool | Politie arresteert handlanger van Taghi op Curaçao

Wouter Laumans en Paul Vugts De Antilliaanse politie heeft afgelopen weekend Gregory F. aangehouden op verzoek van Nederland. F. geldt als een crimineel contact van Ridouan Taghi, hij...

NTR | Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd

John Samson DEN HAAG – Nederland én de eilanden moeten gaan focussen op de dingen waar ze het wél mee eens zijn als ze met elkaar praten over...

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...
- Advertentie -