Telegraaf | Ontslaggolf in Nederlandse offshore

Theo Besteman

Ontslaggolf in Nederlandse offshore

Ontslaggolf in Nederlandse offshore

Amsterdam – In de Nederlandse olie- en gassector op zee verdwijnen enkele duizenden banen. Door de langdurig lage olieprijs blijven orders uit bij offshorebedrijven. In stilte blijkt veel personeel naar huis te zijn gestuurd.

,,Het werk droogt overal op. Bij testbedrijven in de offshore is zeker al een kwart van alle banen verdwenen”, stelt offshore-bestuurder Henk Korthof van vakbond FNV Bondgenoten. ,,Achter elke tester werken meestal acht tot tien mensen voor controles. Die verdwenen banen tellen dan flink op.”

Concrete aantallen ontslagen in Nederland, met dertigduizend banen in de offshore, verwachten accountantsbureaus PwC en EY pas dit voorjaar te kunnen leveren.

Olieprijs keldert

Bedrijven wijzen op de alles bepalende prijs voor een vat Brentolie. Die is gekelderd tot 35 dollar, zomer 2014 was dat nog $115. Sinds oktober vorig jaar werken bedrijven al onder de kostprijs van 50 dollar per vat. Veel kleinere bedrijven hebben daardoor bijna geen vet meer op de botten.

Volgens ondernemers zelf is de situatie ,,behoorlijk ernstig” geworden. ,,Vanwege de lage olieprijs zijn vanaf 2014 al weinig projecten begonnen”, aldus de zegsman van belangenvereniging IRO, de Industriële Raad voor de Olie- en Gasindustrie. ,,Dat is nu erger geworden.” Dit probleem is bovendien niet zomaar voorbij.”

Taxi’s en broodjes

De hoeveelheid investeringen is vorig jaar met 30 tot 40% teruggeschroefd door energiebedrijven die last hebben van de lage olieprijs. Niest energiereus Shell, dan wordt de hele Nederlandse olie- en gassector met toeleveranciers verkouden, is de wijsheid in deze sector. Shell meldde vorig jaar in stappen 6500 banen te schrappen, en vanwege de overname van BG nog eens 2800 werknemers.

De kaalslag in de offshore gaat verder dan de oliebedrijven, schetst een offshore-ondernemer, die vanwege zijn contracten met bedrijven anoniem wil blijven. ,,Helikopters naar boorplatformen vliegen veel minder, er varen minder boten met voorraden. Ook de hotels op de wal zijn veel leger. Tot en met de taxi’s en broodjes voor personeel van bedrijven in Den Helder, Velzen en IJmuiden – iedereen heeft hier last van.” schetst hij het verval.

‘Ervaring verdwijnt’

Met de ondernemer ziet FNV Bondgenoten dat vooral ouder personeel verdwijnt. ,,En daarmee de ervaring. Bedrijven willen vooral jonge, goedkope krachten. Maar in deze sector heb je vaak eerst vijf jaar ervaring nodig om een complexe offshore-klus te kunnen klaren. Die kennis verdwijnt met deze generatie.”

De leegloop gebeurt in relatieve stilte. ,,Olie- en gasbedrijven zijn over de ontslagen traditioneel erg gesloten geweest”, zegt vakbondsman Korthof. ,,Exacte aantallen ontslagen kom je er niet te weten. Alleen bij toeval ontdekte ik laatst dat in een goed bedrijf tientallen banen waren weggesneden. Meestal wel met een goede regeling. Maar veel eigen collega’s wisten niet eens van hun ontslag”, typeert hij de werkwijze.

Bron: Telegraaf

2 Reacties op “Telegraaf | Ontslaggolf in Nederlandse offshore

  1. Dit is echt geen geheim zeker niet in deze tijd , nee kunstmatig alles in leven houden (( isla)) dat is goed geregeld ,zo we allemaal weten is dit een wereld wijd probleem ! Niet alleen van nederland wacht maar af
    Laten we hopen dat alles snel hersteld?….????
    Mha

  2. En Werner Wiels maar studeren op het openhouden van Isla.
    Renovatie voor de sloop. Nog meer op te ruimen na vertrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *