Amigoe | Pechtold terug naar Koninkrijksrelaties

volgt voorlopig Wassila Hachchi op als lid van de Tweede Kamercommissie Koninkrijksrelaties

volgt voorlopig Hachchi op als lid Tweede Kamercommissie Koninkrijksrelaties

DEN HAAG — Alexander Pechtold, fractieleider van D66, gaat zich weer intensiever bezighouden met het Caribische deel van het Koninkrijk, meldde de afdeling Voorlichting van D66 desgevraagd.

Hij volgt voorlopig Wassila Hachchi op als lid van de Tweede Kamercommissie Koninkrijksrelaties. Overigens zal D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma komende woensdag en donderdag het woord voeren namens zijn partij bij het rondetafelgesprek en het overleg over de Isla-raffinaderij.

Pechtold is goed thuis in het dossier Koninkrijksrelaties en staat bekend als erg betrokken bij het wel en wee van de eilanden. In 2005 en 2006 was hij minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, als opvolger van D66-politicus Thom de Graaf, en kwam hij onder meer met het voorstel voor de schuldsanering als onderdeel van de ontmanteling van de Nederlandse Antillen.

Ook na zijn ministerschap sprak hij met regelmaat over de Caribische landen. Zo was hij in 2013 erg kritisch over de uitspraak van premier Mark Rutte dat een telefoontje genoeg zou zijn om de banden tussen Nederland en de voormalige Antillen te verbreken. Datzelfde jaar stelde hij voor om het VVD-voorstel voor aparte Caribische paspoorten door de papierversnipperaar te halen.

In 2014 steunde hij het voorstel van Wassila Hachchi om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de aanwijzing voor Aruba. En vorig jaar riep hij premier Rutte nog op om wat vaker aandacht te hebben voor de positieve ontwikkelingen in Curaçao, Aruba, St. Maarten en Caribisch Nederland. Wassila Hachchi nam vorige week onverwacht afscheid als lid van de Tweede Kamer en vertrok naar de Verenigde Staten om mee te werken aan de campagne van presidentskandidaat Hillary Clinton. Pechtold bedankte haar voor haar inzet in de afgelopen jaren.

“Ze voelde zich zeer betrokken bij met name Defensie en de Caribische delen van Nederland”,

zei hij. Maar de meeste Tweede Kamerleden en de media waren vooral verbijsterd over haar plotselinge vertrek en het feit dat ze enkele dagen onbereikbaar leek te zijn. Ook vroegen ze zich af of ze gebruik zou maken van de wachtgeldregeling.

Deze week maakte ze excuses voor de ontstane commotie, maar details over de gang van zaken zijn nog niet bekend. Als lid van de Tweede Kamer wordt ze opgevolgd door Salima Belhaj, huidig D66-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rotterdam.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *