Amigoe | Regiezitting zaak ‘Baywatch’ begin februari

Regiezitting zaak ‘Baywatch’ begin februari

Regiezitting zaak ‘Baywatch’ begin februari

WILLEMSTAD — Het onderzoek Baywatch naar drugshandel en witwaspraktijken in november vorig jaar, waarbij drie kustwachters en een oud-collega betrokken zijn, is inmiddels gereed.

Er is ook al een datum geprikt voor de regiezitting in deze zaak, namelijk 5 februari. Dat zegt OM-woordvoerder Norman Serphos.

De zitting vangt aan om elf uur ‘s ochtends; dan krijgen de verdediging en het OM de gelegenheid om hun onderzoekswensen naar voren te brengen, zoals het horen van getuigen.

Als het gerecht deze wensen inwilligt, zal een rechter-commissaris worden belast met de uitvoering daarvan. De inhoudelijke behandeling volgt dan later. Naast de vier (oud-)medewerkers van de Kustwacht Caribisch Gebied zijn er nog drie andere verdachten in deze zaak. De kustwachtmedewerkers worden tevens verdacht van lekken naar een criminele organisatie en corruptie.

De zeven verdachten T.N.S.R. (29), N.F.T.R. (21), W.A.W. (34), O.E.S. (32), R.H.E.F. (32), Z.S.H.D. (29) en M.P.B. (31) zijn op 25 november gearresteerd. Dit nadat er in mei een onderzoek was gestart, na signalen van de kustwachtleiding dat er vermoedelijk medewerkers betrokken waren bij het plegen van strafbare feiten.

Tijdens de huiszoekingen die volgden zijn een vuurwapen, een aanzienlijk bedrag aan contact geld, documenten, laptops, telefoons en een aantal xtc-pillen in beslag genomen. Verder zijn er twee auto’s van verdachte kustwachtmedewerkers in beslag genomen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Landsrecherche, samen met de Nederlandse Rijksrecherche en de Koninklijke Marechaussee, met assistentie van het Korps Politie Curaçao (KPC) en het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Woordvoerder Serphos zegt desgevraagd niet te weten of het OM meerdere kustwachtmedewerkers in deze zaak als verdachten zal aanmerken, en dus worden meerdere aanhoudingen niet uitgesloten.

Wapenbeleid

Dat zijn juist de resultaten waarop minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) zit te wachten om de onderhandelingen voort te zetten over het nog te implementeren wapenbeleid voor de kustwacht. Dit biedt de mogelijkheid aan de medewerkers om zich buiten werktijd met een dienstwapen te beschermen.

Zoals bekend legden de kustwachters de afgelopen week weer het werk neer in verband met het uitblijven hiervan. Zij hervatten het werk kort daarna met een oproep aan iedereen om rekening te houden met hun situatie.

De politiebond NAPB heeft besloten om niet meer met minister Navarro te vergaderen. De bond beschuldigde hem van ‘power play’ en van het ‘spelen met mensenlevens door gevaarlijke uitspraken te doen’. Dat weersprak Navarro. Een brief van de bond, met een verzoek voor een spoedvergadering over de werkomstandigheden van de kustwachters, werd daarom op 19 januari bij de Vaste Commissie van Justitie van de Staten ingediend. Een datum voor deze vergadering is nog niet geprikt.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *