Telegraaf | Kabinet redt Winair met miljoenenlening

De premier van Sint Maarten heeft Den Haag om financiële hulp gevraagd | ANP-HH

Den Haag – Het kabinet redt Winair. De luchtvaartmaatschappij van Sint Maarten kampt met grote financiële problemen door de coronacrisis. Het bedrijf verzorgt belangrijke verbindingen met onder andere Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

De premier van Sint Maarten heeft Den Haag om financiële hulp gevraagd. Het kabinet heeft donderdag besloten om te helpen. Winair krijgt een hypothecaire lening van 3 miljoen Amerikaanse dollar, met het luchthavengebouw als onderpand.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Infrastructuur in Den Haag financiëren de lening met in totaal zo’n 2,7 miljoen euro.

Bron: Telegraaf

8 Reacties op “Telegraaf | Kabinet redt Winair met miljoenenlening

 1. Rey Miguel

  Doordat Winair als monopolist de vliegprijzen bepaalt, bepalen ze ook de consumentenprijzen van levensbehoeften op Saba en Statia. Deze tickets en vrachtprijzen zijn te hoog, zelfs buiten-proportioneel ten opzichte van prijzen in het gehele Caribische gebied.

  Daardoor zijn de consumentenprijzen van levensmiddelen op deze eilanden veel hoger dan noodzakelijk en te hoog voor vele armen. Daardoor bepaalt Winair voor minimaal 25% het tekort aan inkomen van de armen op deze eilanden. Een tekort dat nodig is om eten te kunnen kopen.

 2. Moet nog zien dat er ook maar een maal die 9k euro rente per maand betaald gaat worden. Winair was al vewend aan een dubbele boekhouding, en dan bedoel ik niet dubbelboekhouden, dus zullen ze over 6-12 maanden wel opnieuw om steun vragen. Dan is er voldoende weggeroomd.

 3. Abraham Mossel

  Elke geld $$ lening die je aan dit dieven gilde bestuur op St Maarten uit leent ben je tot de laatste cent kwijt.

 4. De Rechtsstaat

  Noemt ie nou het gebouw van Juliana International Airport een van airco voorziene keet?

  Of is dit een misvatting van mij?

 5. WinAir is wel een wat ander bedrijf dan Insel hoor: veel beter gemanaged, veilig, en het schreef tot aan de COVID zelfs zwarte cijfers! Extreem dikke maar ook extreem intelligente Amerikaan die het bedrijf goed managed. En toen kwam COVID en was dit bijna onomkoombaar. Ik ben overigens vaker in het gebouwtje geweest en het is inderdaad niet veel meer dan een houten keet met airco maar voor de buhne is dat leuk als onderpand te hebben.

  Iedereen met enig verstand dat iedere “lening” vanuit Den Haag richting de eilanden nooit terugbetaald wordt dus laten we vooral de humor inzien van dit “onderpand”.

 6. Kabinet redt?
  De pueblo dokt!
  De aasgieren ( lees bevriende consultants) kunnen weer plunderen!
  Inselair II

 7. Het verhaal van het bedonderen van de belastingbetaler gaat gewoon door:

  1. Eerst werd deze maatschappij voorgetrokken bij iedere aanbesteding en kreeg zij als enige essentiële verbindingen als monopolist.

  2. Vervolgens mocht dit bedrijf vele jaren lang ruim boven de marktprijs tickets verkopen voor verbindingen waar geen enkel alternatief voor was. Zelfs door Nederland op de eilanden geparachuteerde gouverneurs deelden dit al eerder in de pers.

  3. En als rechtgeaard Antilliaans bedrijf werd de winst steeds snel afgeroomd, zodat de financiële basis van het bedrijf beperkt bleef. Maar, de staat der Nederlanden is notabene aandeelhouder (7,95%), dus medeschuldig hieraan. Overigens zijn alleen in het afgelopen decennium al veel berichten in de media verschenen over dubieuze transacties met betrekking tot dit bedrijf.

  4. Dus is er een tegenvaller dan stap je gewoon naar gekke Henkie, de Nederlandse overheid, die wel 2,7 miljoen euro lening wil geven.

  5. Voor de schijn als hypotheek op een gebouw. Een aftands ogende metalen loods (Google Streetview) van pakweg 15 bij 25 meter. In geen geval 2,7 miljoen euro waard. In Nederland worden dergelijke loodsen nieuw gebouwd voor minder dan 150.000 euros.

  6. En omdat de coronacrisis nu al planbaar langer gaat duren dan medio 2021, zal er straks wel omzetting in een gedeeltelijke gift plaatsvinden. En zonder daaraan ruchtbaarheid te geven, want “we doen geen mededelingen over individuele steunmaatregelen”.

  En zo leefden ze nog lang en gelukkig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *