28 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 20:24

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Kabinet redt Winair met miljoenenlening

HomeLandenArubaTelegraaf | Kabinet redt Winair met miljoenenlening

De premier van Sint Maarten heeft Den Haag om financiële hulp gevraagd | ANP-HH

Den Haag – Het kabinet redt Winair. De luchtvaartmaatschappij van Sint Maarten kampt met grote financiële problemen door de coronacrisis. Het bedrijf verzorgt belangrijke verbindingen met onder andere Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

De premier van Sint Maarten heeft Den Haag om financiële hulp gevraagd. Het kabinet heeft donderdag besloten om te helpen. Winair krijgt een hypothecaire lening van 3 miljoen Amerikaanse dollar, met het luchthavengebouw als onderpand.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Infrastructuur in Den Haag financiëren de lening met in totaal zo’n 2,7 miljoen euro.

Bron: Telegraaf

8 reacties

 1. Doordat Winair als monopolist de vliegprijzen bepaalt, bepalen ze ook de consumentenprijzen van levensbehoeften op Saba en Statia. Deze tickets en vrachtprijzen zijn te hoog, zelfs buiten-proportioneel ten opzichte van prijzen in het gehele Caribische gebied.

  Daardoor zijn de consumentenprijzen van levensmiddelen op deze eilanden veel hoger dan noodzakelijk en te hoog voor vele armen. Daardoor bepaalt Winair voor minimaal 25% het tekort aan inkomen van de armen op deze eilanden. Een tekort dat nodig is om eten te kunnen kopen.

 2. Moet nog zien dat er ook maar een maal die 9k euro rente per maand betaald gaat worden. Winair was al vewend aan een dubbele boekhouding, en dan bedoel ik niet dubbelboekhouden, dus zullen ze over 6-12 maanden wel opnieuw om steun vragen. Dan is er voldoende weggeroomd.

 3. Noemt ie nou het gebouw van Juliana International Airport een van airco voorziene keet?

  Of is dit een misvatting van mij?

 4. WinAir is wel een wat ander bedrijf dan Insel hoor: veel beter gemanaged, veilig, en het schreef tot aan de COVID zelfs zwarte cijfers! Extreem dikke maar ook extreem intelligente Amerikaan die het bedrijf goed managed. En toen kwam COVID en was dit bijna onomkoombaar. Ik ben overigens vaker in het gebouwtje geweest en het is inderdaad niet veel meer dan een houten keet met airco maar voor de buhne is dat leuk als onderpand te hebben.

  Iedereen met enig verstand dat iedere “lening” vanuit Den Haag richting de eilanden nooit terugbetaald wordt dus laten we vooral de humor inzien van dit “onderpand”.

 5. Het verhaal van het bedonderen van de belastingbetaler gaat gewoon door:

  1. Eerst werd deze maatschappij voorgetrokken bij iedere aanbesteding en kreeg zij als enige essentiële verbindingen als monopolist.

  2. Vervolgens mocht dit bedrijf vele jaren lang ruim boven de marktprijs tickets verkopen voor verbindingen waar geen enkel alternatief voor was. Zelfs door Nederland op de eilanden geparachuteerde gouverneurs deelden dit al eerder in de pers.

  3. En als rechtgeaard Antilliaans bedrijf werd de winst steeds snel afgeroomd, zodat de financiële basis van het bedrijf beperkt bleef. Maar, de staat der Nederlanden is notabene aandeelhouder (7,95%), dus medeschuldig hieraan. Overigens zijn alleen in het afgelopen decennium al veel berichten in de media verschenen over dubieuze transacties met betrekking tot dit bedrijf.

  4. Dus is er een tegenvaller dan stap je gewoon naar gekke Henkie, de Nederlandse overheid, die wel 2,7 miljoen euro lening wil geven.

  5. Voor de schijn als hypotheek op een gebouw. Een aftands ogende metalen loods (Google Streetview) van pakweg 15 bij 25 meter. In geen geval 2,7 miljoen euro waard. In Nederland worden dergelijke loodsen nieuw gebouwd voor minder dan 150.000 euros.

  6. En omdat de coronacrisis nu al planbaar langer gaat duren dan medio 2021, zal er straks wel omzetting in een gedeeltelijke gift plaatsvinden. En zonder daaraan ruchtbaarheid te geven, want “we doen geen mededelingen over individuele steunmaatregelen”.

  En zo leefden ze nog lang en gelukkig…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties