Telegraaf | Kabinet: Britse variant coronavirus ook in Nederland

Vliegverkeer VK tot 1 januari opgeschort

AMSTERDAM – De mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is waarschijnlijk ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen heeft het kabinet een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Dat is zondag om 06.00 uur ingegaan en geldt tot 1 januari. Ook België weert inmiddels reizigers uit het VK.<

In navolging van Nederland verbiedt ook de Belgische regering alle vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het inreisverbod gaat zondag om middernacht in en is in eerste instantie 24 uur van kracht, meldt persbureau Belga.

Het Nederlandse vliegverbod geldt niet voor vrachtvervoer. De regering onderzoekt de mogelijkheden voor aanvullende maatregelen tegen reizigers die op een andere manier naar Nederland willen, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wordt er met andere EU-lidstaten gekeken naar maatregelen tegen verdere verspreiding van de nieuwe variant vanuit het Verenigd Koninkrijk. „Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is, maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie.”

Bemonstering

Uit een bemonstering van een casus in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld, meldt het kabinet. Deze bemonstering wordt verder onderzocht. Met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn. De mutatie kwam naar voren uit een steekproef van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat wekelijks de hele samenstelling van de ontdekte virussen bekijkt.

Besmettelijker

De Britse mutatie van het coranavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging en is moeilijker detecteerbaar, schrijft de regering. Het RIVM heeft het kabinet geadviseerd „eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken.”

Bron: telegraaf

3 Reacties op “Telegraaf | Kabinet: Britse variant coronavirus ook in Nederland

 1. Het probleem is dat deze mutatie al vanaf september bestaat dus grote kans dat door de vele vluchten vanuit Nederland deze mutatie al onder ons is.

  Het is ongelooflijk dat wij er prat op gaan dat wij een ultra modern ziekenhuis hebben maar een simpel virus kunnen we niet onderzoeken.

 2. Inmiddels ook in Italië en zo zal het zich errr ongetwijfeld verder gaan verspreiden.
  Virussen hou je niet tegen.

 3. Lonne van Ker

  Murphy’s law?
  Als het fout gaat dan gaat het ook goed fout.
  Brexit op tilt.
  En nu Britain afgesneden.
  Die gasten zitten nu shocking klem.
  Stille nacht,
  Heilige nacht,
  Zalig kerstfeest.
  Het wordt een stille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *