AntilliaansDagblad | Offertes Isla onder de loep

Na selectie ‘preferred bidder’ eind februari ondertekening contract | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Voor de overname en exploitatie van de Isla-raffinaderij, de Curaçao Refinery Utilities (CRU) en de olieterminal bij Bullenbaai zijn afgelopen vrijdag drie aanbiedingen ontvangen.

,,Die worden nu geanalyseerd”, laat overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) weten. Op 11 december maakte RdK bekend dat de uiterste datum voor het indienen van de offertes – de zogeheten ‘binding proposal’ – met een week was verschoven naar 18 december.

Wat nu aan aanbiedingen is ontvangen geldt dus niet langer als ‘non binding’, een offerte zonder verplichtingen. Het houdt in dat alle drie een serieus bod hebben gedaan met als doel de Curaçaose raffinaderij over te nemen en nieuw leven in te blazen.

RdK en de speciaal daarvoor opgezette Projectmanagementorganisatie (PMO) moeten nu, bijgestaan door het gespecialiseerde adviesbureau IHS Markit in Houston, na onderzoek van de voorliggende voorstellen een selectie maken en een ‘preferred bidder’ aanwijzen.

Dat zal, zo verneemt het Antilliaans Dagblad, op 31 december gebeuren. Spoedig daarna, vermoedelijk maandag 4 januari, beginnen de daadwerkelijke onderhandelingen met als doel om eind februari 2021 een definitieve overeenkomst te ondertekenen.

De opties voor de ‘soort’ herstart van de Isla-raffinaderij binnen het ‘Project Arawak’, zoals de zoektocht naar een nieuwe exploitant is gedoopt, zijn breed en divers, om daarmee de kans op slagen te vergroten. Het kan gaan om een lease, een joint venture, verkoop of zogeheten tolling agreement. Zelfs een combinatie van deze vier behoort tot de mogelijkheden. Aldus een eerder ministerraadbesluit.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AntilliaansDagblad | Offertes Isla onder de loep

 1. Robert, ik denk dat je 3 minimale eisen te hoog gegrepen zijn. Volgens mij vind je er niet één of hij moet ook een vastgoedontwikkelafdeling hebben en door aankoop ( pachtovereenkomst) van de hele handel voor 1 dollar 2 prachtige toekomstige ontwikkellocaties in handen krijgen. Perfecte deal voor hem.
  Wie is de dupe ??. Het land, dus wij als bevolking.
  Schijnbaar moeten de sprookjes van onze regering in nachtmerries voor de bevolking eindigen.

 2. Sjoerd Meijer

  Vandaag gelezen, dat SHELL weer miljarden afschrijft. Wereldwijd worden er (goed draaiende) raffinaderijen gesloten; er zijn geen kopers. De olieprijs is zo laag, dat er geen cent te verdienen valt in de oliewereld.
  En toch , Curacao probeer het weer.
  Geachte heer Rhugenaat, geachte heren van de Curacaose regering: Er is geen droog brood te verdienen in de oliewereld. Stop met die onzin,

 3. Het is moeilijk te geloven dat het gaat lukken. Maar onmogelijk is het ook niet. Drie minimale eisen voor de preferred bidder: voldoende eigen vermogen, nette jaarrekeningen en een goede internationale track record. En a.u.b. geen China, pos Dios! Wij wachten af.

 4. En ze blijven in sprookje geloven!!!!.
  Correctie; en ze blijven aan het isla rietje zuigen ook al zit deze slang niet meer in de olie maar in de belasting pot. En die blijft geven. Niets anders dan een verplaatsing van kapitaal van staatsschuld, die dus oploopt, naar individuen binnen de elite, waar het ongetwijfeld weer “herverdeeld” gaat worden.
  En zolang het sprookje blijft bestaan zolang kan er gezogen worden.
  En misschien gaan ze zelf “succes” hebben.
  Een constructie dat de roestbak wordt opgestart door een huurder waar renovatie en onderhoud voor rekening komt van de verhuurder (bevolking) hoe dan ook het blijft een geweldige legitieme inkomsten bron , voor een selectieve groep en een bron voor milieu en financieel leed voor de bevolking.

 5. Werner Wiels en bysides zullen wel in project groepje zitten?

 6. Curacao revisited

  Nu maar hopen dat Gilbert Martina en Evelien Kruithof Bor weer betrokken worden bij onderhandelingen want dat was de vorige keer een geweldig succes

 7. En ze blijven in sprookje geloven!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *