AntilliaansDagblad | Doorlichting door IMF

In kader Girolening onderzoek financiële stelsel en mogelijkheid dollarisatie

Den Haag – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat onderzoek doen naar het financiële stelsel op Curaçao en de mogelijkheden van dollarisatie.

De Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops wil daarmee maatregelen in beeld krijgen om het financiële en monetaire stelsel duurzaam te verbeteren, schrijft de bewindsman van Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.

De Rijksministerraad (RMR) heeft ingestemd met een lening van 170 miljoen gulden die nodig is voor de afwikkeling van de zaken rond de Girobank. De regering van Curaçao had hierom verzocht om een oplossing (een ‘gecontroleerd faillissement’) mogelijk te maken voor de al jaren ‘in ernstige financiële moeilijkheden’ verkerende Girobank.

Knops heeft van zijn partijgenoot, minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA), mandaat gekregen om de lening voor de Girobank te verstrekken ‘zodra Curaçao voldoet aan de daaraan gekoppelde voorwaarden’. Een belangrijke voorwaarde is dat duidelijk wordt hoe het zo ver heeft kunnen komen en hoe nieuwe problemen worden voorkomen.

De gang van zaken zal worden onderzocht door ‘een gerenommeerd accountantskantoor’, aldus het schrijven aan de Kamer. Het gaat om de periode voorafgaand en ook tijdens de noodregeling die de Centrale Bank CBCS eind 2013 heeft ingesteld ten aanzien van de Girobank.

,,Mochten daaruit aanwijzingen naar voren komen die aanleiding geven tot verdere stappen, bijvoorbeeld in het kader van het strafrecht, dan zullen die vanzelfsprekend onder de aandacht worden gebracht van de relevante autoriteiten.” Met andere woorden: dan zal er aangifte worden gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Knops heeft al eens zijn zorgen uitgesproken over het toezicht dat de CBCS uitoefent op financiële instellingen op Curaçao en Sint Maarten. Hij laat het IMF, ‘als onafhankelijke en deskundige partij’, het financieel stelsel en het toezicht daarop doorlichten.

,,Het gaat dan onder meer over de soliditeit van de op Curaçao aanwezige financiële instellingen en de effectiviteit van het toezicht door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten op die instellingen.”

Aan die onderzoekopdracht wordt nu ook de werking van de monetaire unie tussen Curaçao en Sint Maarten, sinds de ontmanteling van het Land de Nederlandse Antillen in 2010 van kracht, toegevoegd. Daarbij komt ook de mogelijkheid aan de orde om over te stappen op een andere munt, zoals de Amerikaanse dollar.

Voor de lening ‘ten bate van gecontroleerd faillissement Girobank’ is bij de brief van Knops het zogeheten toetsingskader bijgevoegd. Daarin wordt verslag gedaan van de gebeurtenissen sinds de bank in december 2013 onder de noodregeling van de CBCS kwam te staan.

In die periode is 267 miljoen gulden aan noodliquiditeit verschaft, die door Girobank moet worden terugbetaald. Sinds het moratorium van december 2019, waardoor deposanten maximaal 10.000 gulden kunnen opnemen, is versneld op zoek gegaan naar een oplossing.

Een overname van de leningenportefeuille mislukte in augustus 2020, mede door de verslechterde situatie door Covid-19. De nieuwe oplossing is dat de overheid de 267 miljoen compenseert aan de CBCS. Hiervoor zal de ‘license fee’ worden verhoogd.

Een nieuwe op te richten Special Purpose Vehicle (SPV) zal dan de portefeuille van Girobank overnemen. De SPV wordt afgestemd met Nederland. Deposanten zullen naar verwachting gedeeltelijk worden gecompenseerd.

De lening van Nederland is nodig om hiermee snel te kunnen beginnen. Curaçao heeft 170 miljoen gulden gevraagd, die zal worden doorgesluisd naar de SPV. Girobank zal daarna worden geliquideerd. Nederland wil hiermee instemmen omdat een ongecontroleerd faillissement zal leiden tot destabilisering van het lokale financiële stelsel en de economie.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 Reacties op “AntilliaansDagblad | Doorlichting door IMF

 1. @William, de kans is vrij groot dat allebei ontbreken.

  Daarnaast is er ook nog zo iets als je een beetje fatsoenlijk gedragen.
  We klagen vaak over antillianen, maar de koninkrijksgenoten overzee kunner er ook wat van.
  Blijkbaar mag na kantoortijd alles.

 2. Zorrug dat ie der bij komt , (“Chos” en Ys)
  In die commissie, in die commissie!!

  Succes gegarandeerd!

 3. Hi @ Knoek koe
  Je laatste alinea: ze hebben beide niet.

 4. Doorlichting door IMF
  Idd niet door lokale accountants / experts
  De Nederlander/ Antilliaanse RA. Mediocrecia discrimineert niet.
  Geen één accountantsbureau “fits to skills” om dit onafhankelijk onderzoek te doen.
  Of ze hebben de skills niet, of ze hebben de onafhankelijkheid niet.

 5. ‘,,Mochten aanwijzingen naar voren komen die aanleiding geven tot verdere stappen, bijvoorbeeld in het kader van het strafrecht, dan zullen die vanzelfsprekend onder de aandacht worden gebracht van de relevante autoriteiten.” Met andere woorden: dan zal er aangifte worden gedaan bij het Openbaar Ministerie.’

  Dan moet Aqualectra op zoek naar een nieuwe integere en voor een directiefunctie geschikte CFO.

  Kunnen Stephen Capella en zijn moeder in 1 cel?

 6. Curacao revisited

  @wim: misschien moet chos Romero ook ingehuurd worden om alles in goede banen te leiden. Dit is een project van jaren waarbij je niet gehaast te werk moet gaan. Langzaam werken en geen beslissingen nemen? Past perfect bij chos

 7. Joseph Ignace Guillotin

  Tactiek. Als bovenop de rapporten vanuit de Haagse overheid nu ook een zogenaamd onafhankelijk rapport van een multinationale instelling gevoegd kan worden, zal het wel ‘waar’ zijn. Imf wordt echter betaald door de lidstaten.

  Dollarisatie betekent dat, als dat doorgaat, Nederland niet meer monetair kan en hoeft in te grijpen. De Amerikaanse economische motor gaat dan bepalend zijn.
  De andere kant van de medaille: maar die een overheidsschuld (incl. overheidsbedrijven) van ruim 22 biljoen dollar = 22.000 miljard dollar heeft. Dus als daar een hickup plaatsvindt, is de economie van curaçao in een paar seconden kapot.

 8. ‘De gang van zaken zal worden onderzocht door ‘een gerenommeerd accountantskantoor’

  Victor Bergisch (Ennia debakel)?
  Ralf BMWieriks (PWC fiasco)?
  Erik van Eps (keurde de Walt Disney jaarrekening van Girobank goed)?
  Henry Jourdain (chequefraude bij FKP, declaratiefraude bij BZV)?
  Gianni Schob (Grynstein / MCB swipe fraude)?

 9. 750 miljoen is me nog al wat wie gaat dat terugbetalen?
  VdD is niet meer.

 10. Abraham Mossel

  @ O.Jee en ik bent benieuwd of Gerrit de Raaf nu ook eindelijk eens in het onderzoek voor zal komen van RdK ?, ik denk aan de verdwijning van 750 miljoen dukaten bij RdK in zijn bewind daar samen met de nu overleden van der Dijs

 11. Geen dollars aub.. Vraag mensen ernaar op Bonaire, ecuador etc

 12. Ta laat kaba. Banko Central ta den Emergency Mode te Maart di 2021 y por lo tantu e y e otro banko nan mester ta acceptando e dollar merikano y canades como e sen oficial di Curacao kaba. Nan ta blo ta uzando un sen di un pais ku for di 2010 no ta existi mas. Y despues di maart ta kiko lo tin? Poko papel sin balor di Antiyas ku nan ta jama sen di Curacao. Ba kere ku e divisas ey ta sirbi?
  Ta pa un siman so lo e bai jega paso mester bai uza tur e 3 luna nan di divisa pa finansia e economia di Curacao ku boso mes a destrui. A ni planta boso no ta planta pa produsi boso mes kuminda. Ni piska boso no ta piska ni kria ganado. Ya y no por hasi nada mas tampoko pa skapa Curacao. Boso no ta traha ku dollar merikano ni canades y boso no ta traha ku trust. Ja e uniko kos ku boso por hasi ta tende e disko Mi ke sa di Rudy Plaate numa. Un bon profeta di Dios. En bes di 2000 pone 2021.

 13. Slim van Knops om het externe en onafhankelijk IMF te laten onderzoeken.
  Benieuwd naar de uitkomst, en wie weet kan het OM weer iets ‘groots’ betekenen voor het strafrecht. Alles onder leiding van corpulente dJ.

 14. Ik ben net zo benieuwd naar conclusies van het IMF-onderzoek over het reilen en zeilen van CBCS als de voormalige president van die instelling, naar ik vermoed, is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *