26 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

PB | Trustkantoren verenigen zich en doen dringende oproep aan Silvania en Gaming Control Board

WILLEMSTAD (23 maart 2023) - Tijdens een bijeenkomst afgelopen maandag hebben trustkantoren die actief zijn in de online gaming sector het voornemen uitgesproken om zich te verenigen....

HOF | Frederieke Damme brengt beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte

WILLEMSTAD - Op 21 maart jl. bracht mw. mr. Frederieke Damme een beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte. Mevrouw Damme werd vergezeld door de mevrouw mr. Monique...

Democracy now! | Thursday, March 23, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 23 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Plannen voor watervliegtuig steeds concreter

Sanne van den Boomen De plannen voor een watervliegtuig op Curaçao worden steeds concreter. Het watervliegtuig heeft woensdag voor het eerst een landing op het water gemaakt. Eigenaar...

Nu.cw | Integraal waterbeleid van Curaçao gepresenteerd voor Waterconferentie

Op de Waterconferentie van de Verenigde Naties laat Curacao zien wat er tot nu toe is bereikt op het gebied van waterbeleid. In een persbericht deelt het...

PBC | Curaçao neemt deel aan VN-conferentie over waterproblematiek

Persbureau Curacao NEW YORK – Curaçao neemt deel aan de Wereld Water Conferentie van de Verenigde Naties. Deze worden van 22 tot en met 24 maart 2023 gehouden...
- Advertentie -

PBC | OPZIJ’S Meest Invloedrijk Vrouw 2020: Naomi Pieter

Persbureau Curacao

“Ik heb de zwarte identiteit niet bedacht. Het is de wereld die mij zwart maakt”, zegt ze op de website van Opzij. “We zijn allemaal racialized, tot ras gemaakt.”

Naomie Pieter (30), choreograaf, activist: kick-out zwarte piet, Black Lives Matter Nederland, Black Queer & Trans Resistance NL, is de winnaar van de Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020 in de categorie cultuur bij het feministisch maandblad Opzij.

“Ik heb de zwarte identiteit niet bedacht. Het is de wereld die mij zwart maakt”, zegt ze op de website van Opzij. “We zijn allemaal racialized, tot ras gemaakt.”

(NRC) Performancekunstenaar, queer, maar vooral activist Naomie Pieter zet zich al jaren in voor de zwarte gemeenschap in Nederland. Ze is medeoprichter van ‘Black Queer & Trans Resistance NL’, dat ijvert voor de rechten van zwarte queers en transgenders, de organisatie die nauw betrokken is bij de organisatie van de Black Lives Matter-protesten die in het hele land plaatsvinden.

Ze is ook een van de woordvoerders van Kick Out Zwarte Piet en organiseert onder de naam ‘Pon di Pride’ evenementen voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Zo organiseerde Naomie op 25 juli 2020 de eerste black Pride in Amsterdam.

Naomie over de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam in Amsterdam: “Het voelde alsof het heden, het verleden en de toekomst samenvielen. Het verleden werd gehoord op een historische plek die door kolonisatie van andere landen is gebouwd, bijvoorbeeld door mijn voorouders uit Curaçao. Iets verder, op korte afstand van de Dam, is de Beurs van Berlage, waar aandelen en tot slaaf gemaakte mensen werden verhandeld. Te midden van zoveel geschiedenis stonden wij daar ineens met duizenden mensen, zwarte en witte, te demonstreren – dat gaf me hoop voor de toekomst. Het was een kantelpunt, het begin van nieuwe gesprekken, en wij hebben daaraan bijgedragen”.

Dit is een fragment van de Top 100. De volledige lijst staat in het december/januari 2021 nummer van OPZIJ.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

26 reacties

 1. “Ik heb de zwarte identiteit niet bedacht. Het is de wereld die mij zwart maakt”,
  Ik doe alleen aan agressieve marketing, en daar pluk ik de vruchten van.
  En het trucje werkt! Voorbeelden genoeg speel maar in op onderbuikgevoel die je eigen suprematie en die van je achterban verklaren of bevestigen ten koste van een andere bevolkingsgroep en je krijgt het succes van iemand met een kleine snor. Is ook gelukt in Europa en in Afrika.

 2. Shimariku, ik kan niet anders zeggen dan dat ik de mening van Mosselman volledig kan onderschrijven.

  Heb precies dezelfde ervaringen als hem.

 3. @Shimaruku:
  Semitisch, Gesproken door de afstammelingen van Sem.
  NoordAfrikaanse en Noordoostafrikaanse landen spreken overewegend semitische talen: Arabisch, Amhaars etc

 4. Had vroeger een aannemers bedrijven cq tegelzet bedrijf. Kreeg op een moment veel tegelwerk in A.dam en omstreken en melde mij bij het A B B in A dam om personeel zowel volleerde als leerlingen aan te nemen, er werden via het abb tien leerlingen naar mij toe gestuurd, het waren allemaal jonge jongens die het vak tegelzetter wilde leren, allemaal van de leeftijd van rond de twintig jaar en ook allemaal van Antillen en Surinaamse kom af dat maakte mij niet uit, Oke toen aan het werk met het verhaal, om kort gezegt heeft het niet lang geduurd met deze jongens die een sliep elke dag in een verstopte kelder de ander verkocht spijkerbroeken de ander verkocht overhemden en ga zo maar maar door de hele dag kwam er ondanks onder begeleiding geen tegel aan de muur vsan geen van de tien, heb ze dan ook na een dag of 5 allemaal naar huis gestuurd, ik was er snel klaar mee en die man die van de Bouwbond en het SFB bij mij kwamen klagen en mij een boete wilde geven heb ik eigen handig van de bouw werken waar ik op zat af getrapt. Dus Naomi moet eens bij mij langs komen met haar gezeur, ze is net als die ander zwarte actie voerder die ooit met sinterklaas langs de weg op de grond lag te spartelen, ben effe ze naam kwijt.

 5. Zwart en wit zijn 100% gelijk, OK, ik hoor je het graag zeggen. maar waarom vernoem je het dan als zwart land ??semitsch sprekend??

 6. Zwarte landen? @Shimaruku
  Landen bestuurd door zwarte mensen
  Bv Haiti, en alle landen onder de semitsch sprekende landen in Afrika.
  Zwart en wit zijn 100% gelijk
  Hooguit is de een wat gespierder in lijf dan de ander.

 7. dacht dat ze in NL woont, tussen voormalige kolonisatoren en slavenhandelaars, zoals je NL zelf noemt dus

  Waar ze alle vrijheid heeft om te doen wat ze wil. Waar ze black pride event kan organiseren.

  Terwijl zij als Black Lives Matter dit niet in veel landen kan doen. Vooral landen waar er zwart zelfbestuur is.

 8. @ BS, ander zwart land??dacht dat ze in NL woont, tussen voormalige kolonisatoren en slavenhandelaars, zoals je NL zelf noemt dus

 9. Zo organiseerde Naomie op 25 juli 2020 de eerste black Pride in Amsterdam.

  Tegelijk is de zwarte gemeenschap niet zo LGBTS…… minded..

  Als mevrouw dit organiseert in een ander zwart land bv afrika of Jamaica dan zal mevrouw dit waarschijnlijk niet overleven. Maar ze kan dit wel doen tussen de voormalige kolonisatoren en slavenhandelaars..

 10. @Allen:
  Jullie kunnen mijn balon optetteren.
  En tetter de hare ook even op nu jullie toch bezig zijn…. Whuahauahauahahahaaaaa

 11. Black good. White bad.
  Alles dat een White doet is bedoeld ter onderdrukking van black en/of gefinancierd door het onderdrukken van black.
  Alles dat black doet is goed. En als het niet goed is is dat een begrijpelijke reactie op het onderdrukken door White tegenwoordig of in het verleden.
  Dat is de enigste boodschap en daarmee kan je scoren.
  Triest

 12. De beurs van Berlage is in 1902 gebouwd.
  Wat nou, hier werden slaven verhandeld.

  Bij veel BLM s is er weinig historisch besef.. Ze roepen vaak van alles zonder te controleren of het klopt.
  Inderdaad de handel in Slaven gebeurde in de voorlopers van de Beurs van Berlage. Beurs van Hendrick de Keyser. Deze beurs stond op de Rokin.. dus dicht bij de Dam. Hierna kwam de Beurs van Zocher (Waar nu Bijenkorf is al zal daar weinig slaven zijn verhandeld). Gaat mevrouw nu ook deze demonstraties houden in Ghana waar de Afrikanen onze voorvaderen verkochten aan de witte mannen?

 13. Naschrift. Naomi..”Het is in de zwarte landen waar je nog kun scoren met je inzetten voor de rechten van de zwarte burger”…

  Landen waar ze bv mensen zonder compensatie soms wel 24 uur zonder stroom laten zitten.

  Of landen waar ze een maand lang je met je huisvuil laten zitten.

  Of landen waar de minister met zijn dikke pens zegt dat hij zorgt dat iedereen eten heeft

  Landen waar ze vuil en onkruid uit de riolen halen nadat het al een week regent

  Landen waar directeuren miljoenen verdienen, en 40% onder de armoede grenst leeft.

  Ga daar een beetje staan roeptoeren elite warrior.

 14. @Naomie zegt: “…Iets verder, op korte afstand van de Dam, is de Beurs van Berlage, waar aandelen en tot slaaf gemaakte mensen werden verhandeld…”

  De beurs van Berlage is in 1902 gebouwd.
  Wat nou, hier werden slaven verhandeld.

 15. Naomi tipje voor jou en je groep.
  In witte landen is alles echt héél goed geregeld voor alle burgers, ook zwarte burgers.
  Het is in de zwarte landen waar je nog kun scoren met je inzetten voor de rechten van de zwarte burger.

  Je blaft tegen de verkeerde boom

 16. Zo haar ‘CV’ te lezen heeft ze volop geprofiteerd van de NL samenleving. Is niet echt ‘employable’ in het bedrijfsleven gezien haar keuze en plaatsing van sieraden…
  Maar gelukkig, voor links NL, is ze zwart, vrouw, LHB…er, activist, etc. dus DE ideale kandidaat…

 17. “Ik heb de zwarte identiteit niet bedacht. Het is de wereld die mij zwart maakt”, zegt ze op de website van Opzij. “We zijn allemaal racialized, tot ras gemaakt.

  Nee, Zijn juist de BLM mensen die je zwart maken. Black Entertaintment TV, Miss Black, Black history month.

  Begin geen onderscheid te maken en je zal als mentale slaaf kunnen bevrijden

 18. ..”Naomie Pieter zet zich al jaren in voor de zwarte gemeenschap in Nederland”…

  Hoe dan? Betaalt ze de studiebeursen, sociale bijstand, kindersubsidie, woning subsidie, uitkeringen, opleidinsmogelijkheden?

  In de grondwet zijn deze gelijke rechten ook reeds geregeld.

  Sylvana Simons 2, veel geluid en tamtam

 19. “Winnaar van Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020”,
  zo invloedrijk is ze ook weer niet, ik heb nog nooit van dit mens gehoord..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -