Telegraaf: Drugsverdachte consul op Aruba

Drugs

Drugsverdachte consul op Aruba

ORANJESTAD – Aruba is opgeschrikt door de aanstelling van een van drugsmisdaden verdachte generaal tot Venezolaans consul. Hugo Carvajal Barrios, die in verband wordt gebracht met liquidaties en hulp aan de terroristische organisatie FARC, is volgens de Venezolaanse staatskrant Gaceta Oficial benoemd tot belangrijkste diplomaat op het Caribische eiland. 
Carvajal, bijgenaamd ’de kip’ vanwege zijn iele postuur, was tussen 2004 en 2012 het hoofd van de militaire inlichtingendienst DIM in Venezuela en een naaste vertrouweling van Hugo Chávez. In 2008 zette de VS hem op de zogenaamde Clinton-lijst in verband met de verdenking van drugshandel en steun aan de Colombiaanse guerrilla’s van de FARC.

Marteling
Bovendien wordt de toekomstige Venezolaanse consul in verband gebracht met marteling en de moord op twee Colombiaanse militairen die op FARC-leiders jaagden.

Evelyn Wever-Croes van oppositiepartij MEP wil dat de regering van Mike Eman uitlegt of hierover afspraken zijn gemaakt tijdens zijn recente bezoek aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

De PVV heeft om opheldering gevraagd over de omstreden benoeming.
Volgens een woordvoerder van de regering-Eman beslist de Rijksministerraad in Den Haag over de acceptatie van een kandidaat als consul.
De Arubaanse regering heeft geen beslissende rol.

In principe bepaalt het zendende land wie ze sturen. Het ontvangende land heeft weinig te willen. Het weigeren van een diplomaat kan reden zijn tot een diplomatieke rel. De relatie tussen landen is dan belangrijker dan individuele gevallen”, aldus de woordvoerder van premier Eman.

In Den Haag is nog niet over de voordracht van de omstreden Carvajal gesproken.

Bron: Telegraaf

door Edwin Timmer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *