‘In Nigeria ontvoerde Nederlanders vrij’

Marianne Vos (links), Femi Soewu (tweede van links) Sunny Ofehe (midden) en Erhard Leffers (rechts) tijdens hun trip naar Wari (Nigeria).

Marianne Vos (links), Femi Soewu (tweede van links) Sunny Ofehe (midden) en Erhard Leffers (rechts) tijdens hun trip naar Wari (Nigeria).

ABUJA – De drie in Nigeria ontvoerde Nederlanders zijn vrijgelaten. Dat heeft de Nigeriaanse activist, Sunny Ofehe, die samen met het drietal door de Nigerdelta trok, zaterdag bekendgemaakt.

Erhard Leffers, Marianne Vos, Jandries Groenendijk zijn onder escorte op weg naar een veilige plek, aldus Ofehe. De drie verkeren in goede gezondheid, zei de activist zaterdagavond.

De Nederlanders werden een week geleden ontvoerd. Ofehe en de Nigeriaanse journalist Femi Soewu werden eveneens door de ontvoerders meegenomen maar kwamen al snel weer vrij. Van de Nederlanders werd dagenlang niets vernomen. Voor de vrijlating is losgeld geëist. Of dat is betaald, is nog onduidelijk. Sunny Ofehe kon daar niets over zeggen. Wel zei hij dat de politie niet bij de actie betrokken is.

Wanneer Leffers, Vos en Groenendijk naar Nederland terugkeren kon Ofehe nog niet zeggen. ,,Ze zijn in veilige handen en onderweg hier naartoe”, liet hij weten vanuit Nigeria. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon de vrijlating zaterdagavond nog niet bevestigen. De Nederlandse overheid onderhandelt niet in ontvoeringszaken en betaalt geen losgeld, liet het departement eerder deze week weten.

Ofehe en het Nederlandse drietal waren volgens het ministerie in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Ze promootten daar het magazine van Ofehe. De activist voert met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign onder meer actie tegen de rol van Shell, dat olie wint in het gebied. Vos had in het blad geschreven. Leffers had het blad gedrukt. Jandries Groenendijk is een documentairemaker.

Het gezelschap werd gepakt kort na een bezoek aan de traditionele leider koning Joel Ibane. Op het moment dat ze met hun bootje wilden wegvaren, kwamen de kidnappers tevoorschijn. Verscheidene opvarenden van het bootje met de Nederlanders sprongen in het water en lieten de buitenlanders naar verluidt aan hun lot over.

De oliewinning in de Nigerdelta gaat al decennia gepaard met maatschappelijk protest, vooral van inwoners van de Nigerdelta. Bewoners vinden dat ze te weinig terugzien van de oliedollars en dat hun leefomgeving wordt vernietigd. Ook worden geregeld pijpleidingen gesaboteerd en worden westerlingen ontvoerd voor losgeld.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *