28 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

‘Vlucht MH 370 zal ooit gevonden worden’

HomeMedia'Vlucht MH 370 zal ooit gevonden worden'
spookvlucht MH370
De wrakstukken van vlucht MH 370 zullen ooit gevonden worden, waarschijnlijk in het gebied in de Indische Oceaan waar nu wordt gezocht.

De wrakstukken van vlucht MH 370 zullen ooit gevonden worden, waarschijnlijk in het gebied in de Indische Oceaan waar nu wordt gezocht.

Dat zegt luchtvaartdeskundige Benno Baksteen in een interview met NU.nl. “Ik denk dat het gaat lukken om hem te vinden. Er is genoeg informatie over de vlucht boven water gekomen om te kunnen zeggen: waar nu gezocht wordt, dat is inderdaad het gebied waar het vliegtuig moet liggen.”

 Bekijk video

Volgens Baksteen is er in het begin van de zoektocht, die inmiddels ruim twee maanden duurt, vertraging ontstaan omdat belangrijke informatie, bijvoorbeeld over de mogelijke waarneming van het vliegtuig op de militaire radar, werd achtergehouden.

“Nu moet je met sonar die hele zeebodem, duizenden vierkante kilometers, af gaan zoeken, dus dat gaat echt wel even duren. Maar ze gaan hem wel vinden. Het scenario dat is gemaakt, klopt met de plek waar de pings van de zwarte doos zijn gehoord. Dus daar ligt het vliegtuig gewoon, dat is 95 procent zeker.”

 

Toeval

Omdat de zwarte dozen inmiddels geen signaal meer uitzenden – de batterijduur is beperkt – kan binnen het zoekgebied niet gericht gezocht worden. Het vliegtuig moet daar met apparatuur dus via “puur toeval” gelokaliseerd worden. “Het kan zijn dat ze hem binnen een maand vinden, maar het kan net zo goed twee jaar duren.”

Bekijk een deel van het interview:

Baksteen begrijpt dat de vermissing van MH 370 leidt tot discussies over het voortbestaan van de zwarte doos. Een rapport dat in opdracht van de Maleisische autoriteiten werd opgesteld en eind april werd vrijgegeven, stuurt bijvoorbeeld aan op onderzoek naar een modern systeem om de zwarte dozen te vervangen.

Volgens Baksteen heeft het Maleisische onderzoek geleid tot “een heel beperkt rapport”. “Er staat bijna niks in”, aldus Baksteen. Het rapport is volgens hem “een soort afleidingsmanoeuvre” van de autoriteiten, om te benadrukken dat het niet aan de autoriteiten ligt als het vliegtuig niet wordt gevonden, maar aan het gebrek aan informatie over de vlucht.

De voormalig piloot benadrukt dat al lange tijd wordt gekeken naar manieren om gegevens over de vlucht via de satelliet te versturen en op te slaan.

 

Systeem

Baksteen blijft bij zijn standpunt dat de zwarte doos een systeem is dat nog goed werkt. In het geval van MH 370 had een ander systeem volgens hem niet tot doorslaggevende informatie geleid.

“In het scenario, en in dit geval lijkt het daar toch heel sterk op, waarbij het bewust gebeurd is en de communicatie is afgezet, zal je ook zo’n verbinding [via de satelliet, red.] af kunnen zetten. Dat moet altijd kunnen. Dit scenario ga je ook niet ondervangen met streamen naar de satelliet.”

Luchtvaarttechnisch is de zoektocht naar MH 370 volgens Baksteen nu niet meer zo interessant. Voor hem staat vast dat het vliegtuig handmatig van de koers is afgeweken en vervolgens in de Indische Oceaan is gestort. Er is dus geen sprake van een technisch mankement.

Vijf dingen die u moet weten over de zoektocht naar MH 370

Door: NU.nl/Daan Heijink

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties