28 C
Willemstad
• donderdag 1 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Telegraaf | Dirk Kuyt en Wesley Sneijder gehoord in megadrugszaak Piet S.: goksite lijkt link

“RECTIFICATIE NA GERECHTELIJK BEVEL”

In de oorspronkelijke versie van deze publicatie, heb ik, Nardy L. Cramm, onderzoeksjournalist, ten onrechte gesteld dat het bedrijf Cyberluck (ook bekend als Curacao eGaming) onder Leiding van haar directeur, mevrouw Angelique Marie Elizabeth Snel-Guttenberg, illegaal handelt door het uitgeven van zogenoemde sublicenties voor het aanbieden van kansspelen en dat het trustkantoor Pearl Trust en haar directeur Yara Yarzagaray een illegale sublicentie zou uitbaten. Die stelling is niet gebaseerd op de feiten en daarmee onjuist en misleidend, nu de praktijk van sublicentieren uitdrukkelijk niet verboden is. Ik beveel aan dat andere media die dit bericht hebben overgenomen, deze rectificatie in hun berichtgeving overnemen.”

 

Door John van den Heuvel en Mick van Wely

Foto AP

Meerdere (oud-)profvoetballers, onder wie de ex-internationals Dirk Kuyt en Wesley Sneijder, zijn gehoord in een van de grootste drugszaken van dit moment. Het gaat om het onderzoek Taxus rond de Haagse ’godfather’ Piet S. De spelers zouden zwaar gegokt hebben op een goksite, die volgens justitie mogelijk van Piet S. is.
Dirk Kuyt en Wesley Sneijder als analisten bij de Champions League

Het draait allemaal om de goksite Edobet. De profs kwamen in het drugsonderzoek Taxus naar voren door afgeluisterde gesprekken en in beslag genomen computers en gegevensdragers.

Dat blijkt uit vertrouwelijke dossierstukken die De Telegraaf heeft ingezien. De ex-internationals zijn gehoord als getuige en niet als verdachte.

In een van de gesprekken komt Dirk Kuyt ter sprake. ’Die jongen had een limiet van vijf ruggen. Freddy heeft dat limiet verhoogd naar 25 ruggen. Maar hij speelt soms vijf ruggen op een dag’, zegt een afgeluisterd persoon. Freddy is de zoon van Piet S., en een rug is duizend euro.

Tankstation

Dirk Kuyt erkent bij het verhoorkoppel van de recherche meteen dat hij gebruikmaakte van de goksite. Hij kwam, zo verklaart Kuyt, bij Edobet terecht via andere spelers. Inloggegevens om te gokken kreeg hij via ene ’Patrick’. Kuyt had krediet en stortte bij als dat op was. Dat kon ook met contante bedragen. ’Ik gokte alleen op voetbal. De site lijkt erg op Unibet’, verklaart hij bij de rechercheurs. Als de ex-voetballer geld won, sprak hij af bij een tankstation en kreeg dan zijn winst uitbetaald.

“Jij moet betalen omdat je garant staat voor X”

Bij Wesley Sneijder dreigden personen in afgeluisterde gesprekken om familieleden van de voetballer zwaar te mishandelen. De rechercheurs houden hem passages uit de getapte gesprekken voor. Eén persoon vertelt: ’Effe dat broertje van hem, voordat we geld gaan vragen, het ziekenhuis in slaan, dus die laat ik effe zijn oogkas breken, gewoon effe goed. Ze hebben vanaf twee adressen gegokt. Vanuit Amsterdam en vanuit Utrecht. Eentje is bij zijn broertje vandaan. Dus die laat ik effe zijn oogkas breken.’

De afgeluisterde personen zijn kennelijk woest dat er niet voldaan is aan een betaling. Er moet iemand boeten. ’We gaan niet meer vragen om geld. Eerst gewoon in het ziekenhuis laten trappen. Mag ook een wijf zijn. Zijn moeder, tante of oma. Kan me niet schelen wie’, zegt een van de twee. De recordinternational kan een bericht met een waarschuwing verwachten. Als hij zijn schuld niet dubbel betaalt, ’wordt het tien keer erger’.

Eerlijk

Wesley Sneijder vertelt de Haagse rechercheurs die hem begin dit jaar horen dat de voorgelezen stukken hem bekend voorkomen. „Het is voor ons duidelijk. We gaan meteen eerlijk zijn”, zegt de sportman. Hij wordt bij het gesprek vergezeld door een goede vriend. „lk heb nooit op die website gespeeld, van mijn broertje weet ik dat niet.”

Sneijder steekt van wal. Volgens hem werd hij anderhalf jaar geleden gebeld door een afgeschermd nummer. ’Jij moet betalen omdat je garant staat voor X’, zou hem zijn gezegd. Kort daarna volgde een bijeenkomst waarop de voormalig Oranje-speler duidelijk zou hebben gemaakt dat hij helemaal niet garant stond voor hem. „De mannen boden wel tien keer hun excuses aan. Ik heb nooit meer iets van ze gehoord.”

Dirk Kuyt en Wesley Sneijder zijn door de politie verhoord als getuige in een groot onderzoek naar de criminele organisatie van de Haagse ‘godfather’ Piet S. De politie heeft informatie dat de twee topvoetballers gegokt hebben op een illegale goksite, die wordt gekoppeld aan de bende van Piet S. (KKC onderschrift

Populaire site

Het Openbaar Ministerie Den Haag, verantwoordelijk voor het onderzoek Taxus naar Piet S., wil niet reageren. De advocaat van S., Stijn Franken, wil evenmin commentaar geven. Edobet was onder voetballers lange tijd een populaire site om te gokken op wedstrijden. Dat had te maken met gebruiksgemak, maar ook met hoge speelwinsten. Sommige inmiddels ex-profs speelden voor duizenden euro’s per dag. Een aantal spelers kwam in de problemen omdat ze gokschulden niet meer konden voldoen.

Bij politie en justitie zijn meerdere gevallen bekend van spelers die in zulke gevallen ernstig werden bedreigd door onderwereldfiguren. In het geval van Edobet vermoedt justitie dat de site werd gebruikt als witwasvehikel voor een drugsorganisatie. In het Taxus-onderzoek, dat leidde tot het ontdekken van de bemoeienis van profvoetballers, speurt de recherche vooral naar de organisatie van een van ’s lands beruchtste drugscriminelen Piet S. De hoofdverdachte in het Taxus-onderzoek kwam pas echt goed in beeld toen de recherche erin slaagde een groot aantal pgp-berichten te ontcijferen, die aan Piet S. en medeverdachten worden toegeschreven.

’Gokperiode ligt ver achter me’

Dirk Kuyt en Wesley Sneijder als oranje-internationals Ⓒ ANP / ANP

Deze krant sprak met Kuyt en Sneijder, die door de recherche als getuigen zijn gehoord. „Ik heb alles naar waarheid verklaard tegenover de politie”, zegt Kuyt. „De periode dat ik gokte via Edobet ligt inmiddels ver achter me en ik word liever niet meer herinnerd aan deze tijd.”

Sneijder wijst erop dat zijn naam ten onrechte in beeld bij de politie kwam omdat een ver familielid suggereerde dat de voetballer garant stond voor diens gokschulden.

„Toen ik keihard kon bewijzen dat dit niet waar was, was dit verhaal afgedaan.”

’Dikke’ lang ongrijpbaar

De Haagse Piet S. (65) werd in september 2020 samen met elf andere verdachten opgepakt op verdenking van witwassen, grootschalige drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Hij zou vele tonnen aan drugs naar ons land hebben vervoerd.

S. figureert al zeker een kwart eeuw in het hoogste segment van de onderwereld. De man met de bijnamen ’De Dikke’ en ’De Ouwe’ gold als ongrijpbaar, maar liep uiteindelijk door vooral onderschepte pgp-berichten tegen de lamp. Hij sliep jarenlang in hotels, afwisselende huizen en liet zich non-stop rondrijden. S. was uitermate voorzichtig.

De Telegraaf onthulde in een vierluik over de Haagse ’godfather’ dat hij een monsterverbond sloot met de motorbende Satudarah die zorgde voor bescherming in ruil voor cocaïne; en ook dat S. met behulp van corrupte contacten tal van havens in zijn zak had.

Uiteindelijk werd hij mede door een infiltratieactie van de Spaanse politie gepakt. Er zijn inmiddels meerdere voorbereidende zittingen geweest. De eerstvolgende is in november. Piet S. heeft zich nog niet laten zien. Een datum voor de inhoudelijke behandeling is er nog niet.

De in eerste instantie geanonimiseerde namen van de betrokken spelers zijn in overleg met beide voetballers in dit artikel genoemd, nadat die door aan ander medium naar buiten zijn gebracht.

Bron: Telegraaf

Naschrift KKC

“The products of Edobet are operated by FA Entertainment NV, a company duly registered in the Commercial register of Curacao no. 142972 and has a sublicense CIL pursuant to Master gaming License №1668/JAZ.”

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | Sublicenties over de (il)legaliteit van Curacaose en Sint Maartse online gok sub vergunningen.

Lees ook: Koninkrijksbelangenblog | Witwaswalhalla over witwassen met behulp van een onwettige en niet door de overheid gereguleerde online gambling masterlicentie-sublicentiestructuur online.

Artikel delen

3 reacties

  1. Loes: niks relevants voor Curacao? Het begint al op Curacao met de sublicenties business en wereldwijd verspreiding van gok licenties die niet alleen veel gokverslaafden maken,maar zeker ook gebruikt worden o.a. om te witwassen, belasting ontduiking en financiering van drugshandel. Heeft u niet gelezen een week geleden over een enorm transport van drugs die vanuit Curacao in de Rotterdamse haven is aangetroffen? Niet de eerste,maar ook zeker niet de laatste. Dus,het gaat wel Curacao aan!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -