Telegraaf | Arrestatiebevel tegen Julian Assange ingetrokken

Londen zit nog steeds achter Wikileaks-oprichter aan. Op de foto een lachende Assange na Zweeds besluit

STOCKHOLM – De Zweedse justitie heeft het internationale arrestatiebevel tegen de Australische klokkenluider Julian Assange ingetrokken. Het onderzoek tegen de stichter van klokkenluiderssite WikiLeaks naar aanleiding van een mogelijke verkrachting is stilgelegd.

De reden voor het stoppen van het onderzoek maakt justitie in Zweden later vrijdag bekend. Assange verblijft al sinds de zomer van 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Justitie in Zweden zoekt hem in verband met een zedenzaak, maar Assange vreesde dat dit onderzoek zou kunnen leiden tot zijn uitlevering aan de VS.

Vorige maand liet het Amerikaanse ministerie van Justitie nog weten dat het bezig was aanklachten op te stellen voor een arrestatiebevel voor Assange.

Arrestatiebevel Londense politie blijft

Kort na de Zweedse aankondiging heeft de Metropolitan Police in Londen een verklaring afgegeven waarin wordt bevestigd dat er nog steeds een arrestatiebevel voor Assange staat. Dit omdat hij in 2012 op borgtocht was vrijgelaten, maar toch de benen nam. „De politie is verplicht Assange te arresteren wanneer hij de ambassade in Londen zou verlaten”, zo meldt de Britse krant The Guardian.

„Voor de heer Assange stond een Europees arrestatiebevel (EAW) uit voor een ernstig misdrijf. Nu de situatie is veranderd doordat de Zweedse autoriteiten hun onderzoek op die zaak hebben gestaakt, blijft er er bevel over voor een veel minder ernstig misdrijf.”

Julian Assange heeft vrijdag een foto van zichzelf op Twitter gezet, kort nadat justitie in Zweden had laten weten dat het een internationaal arrestatiebevel tegen de Australiër had ingetrokken. Op het bericht op Twitter is een lachende Assange te zien.

Beschuldiging verkrachting

De Zweedse beschuldigingen over een verkrachting tegen Assange dateren van 2010. Assange heeft ze altijd weersproken. Hij suggereert dat ze onderdeel waren van een truc om hem aan de VS uitgeleverd te krijgen. Dat land ziet in hem een vijandige figuur die zeer vertrouwelijke informatie in het openbaar heeft gebracht, zoals talrijke documenten die Amerikaanse diplomaten hebben verstuurd.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *