RTL | Nederlander in Venezuela: ‘Ik weet wat échte honger is’

Laura Douma

Adriaan van Ginkel redt regelmatig katten die dreigen te sterven van de honger.

De Nederlandse regering bereidt een mogelijke evacuatie van Nederlanders in Venezuela voor. De crisis in het land is groot. Eten en medicijnen zijn bijna niet meer te krijgen.

Het is er al weken onrustig omdat boze Venezolanen demonstreren tegen de regering. RTL Nieuws sprak met de Nederlander Adriaan van Ginkel. “Mensen om me heen sterven van de honger.”

Bij de protesten in het Zuid-Amerikaanse land vielen tot nu toe zeker 42 doden. Van Ginkel woont in een dorpje 45 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caracas. “Als je hier rondloopt lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand. Ik woon werkelijk waar in een paradijs. Maar wie beter kijkt, ziet dat het ook hier in het dorpje Paracotos crisis is”, vertelt hij. Hij woont al tientallen jaren met zijn Venezolaanse vrouw in Venezuela. En dat is afzien.
Geleerd aan te passen

“Er is hier geen brood meer te krijgen”, vertelt Van Ginkel. “Mensen om me heen sterven van de honger. Wij hebben geleerd ons aan te passen aan de situatie. Veel geld hebben we niet en door de enorme inflatie kunnen we nauwelijks eten kopen. In een jaar tijd ben ik tien kilo afgevallen.”

Venezuela was ooit een van de rijkste landen van Latijns-Amerika. Maar door dalende olieprijzen en economisch wanbeleid is de economie van het land helemaal ingestort. Venezuela verkeert in diepe crisis. Al wekenlang gaan Venezolanen massaal de straat op om te protesteren tegen de socialistische regering van president Nicolás Maduro.

Tekort aan bijna alles

Ze willen dat Maduro opstapt. Door de crisis is in Venezuela een tekort aan bijna alles: medicijnen, benzine en vooral voedsel. Mensen staan dagelijks uren in de rij om een klein beetje eten te kopen. Ze geloven niet meer dat Maduro de economische crisis een halt toe kan roepen. En Maduro stelt alles in het werk om de oppositie te smoren. Politieagenten en het leger grijpen bij de protesten hard in. Naast de 42 doden raakten honderden mensen gewond.

De vrouw van Van Ginkel heeft astma, maar heeft al twee jaar geen medicijnen. Maar vooral Van Ginkels schoonmoeder loopt nu gevaar: “Ze heeft diabetes en ook zij heeft geen medicijnen. Voor haar loopt de situatie nu echt uit de hand.”
Makkelijker gezegd dan gedaan

Van Ginkel heeft er meerdere malen aan gedacht om weg te gaan. Maar Venezuela ontvluchten is makkelijker gezegd dan gedaan. “De vliegtickets zijn hier drie keer zo duur als in de rest van de wereld. Het geld is niets waard, dus een vliegticket kopen is bijna onmogelijk. Ik heb geen familie meer in Nederland, dus ik zou niet weten hoe ik daar nu een leven moet opbouwen.”

Anderzijds is Van Ginkel ook bang om terug te gaan naar Nederland. “Ik weet nu hoe het is om écht honger te hebben. Ik ben veranderd. Ik ben veel harder geworden en ben bang dat ik niet meer in Nederland kan aarden. Mijn mentaliteit is veranderd en lijkt in niets meer op die van Nederlanders. Ik heb in Venezuela geleerd om te overleven.”

Wachten

Volgens Van Ginkel is het wachten tot de échte bom ontploft en de situatie nog verder uit de hand loopt. In zijn buurt vertrekt de één na de ander naar buurlanden als Colombia of Chili. De Nederlandse regering zegt een eventuele evacuatie voor te bereiden, maar volgens Van Ginkel komt daar helemaal niets van terecht.

“Ik ben woedend op de Nederlandse regering. We worden hier al jarenlang genegeerd. Ik heb de ambassade een brief gestuurd om helder te krijgen wat die evacuatie precies inhoudt. Uit de reactie die ik daarop kreeg blijkt dat er helemaal niets gaat gebeuren. We moeten ‘rustig’ afwachten. Tot de situatie nóg verder uit de hand loopt.”

Evacuatie?

In Venezuela verblijven op dit moment nog een paar honderd Nederlanders. Buitenlandse Zaken laat weten dat tweehonderd Nederlanders hebben geregistreerd dat ze zich in het Zuid-Amerikaanse land bevinden, maar die registratie is niet verplicht. Mogelijk is dat aantal dus hoger.

Dat de Nederlandse regering zich voorbereidt op een mogelijke evacuatie van Nederlandse burgers uit Venezuela, wil niet zeggen dat er al vliegtuigen klaarstaan die de laatste Nederlanders uit gevaarlijke gebieden moeten ophalen.

Volgens Buitenlandse Zaken is er een scenario gemaakt voor als de situatie in Venezuela verder escaleert. Er is nauw contact tussen de diplomatieke post in Caracas en Den Haag. Zo kan de situatie in Venezuela goed in de gaten gehouden worden.

Bron: RTL Nieuws

8 Reacties op “RTL | Nederlander in Venezuela: ‘Ik weet wat échte honger is’

 1. @ Kiko, precies Eric Lapdance en zijn maatjes zijn trolletjes ze zijn net als die Cubaanse slaven in dienst van los Castros.

 2. Eric lapdance jij zit zeker te lullen, culear of zo. Je begin bij Chavez die waas een arme straat jongen die in een krot woonde werd militair pleegde een staatsgreep toen die 38 jaar was zat 2 jaar gevangen.

  Werd president had $ miljarden gejat, onteigend alle buitenlandse bedrijven.
  http://www.diariolasamericas.com/gobierno-chavez-oculto-mas-15000-millones-dolares-suiza-n2943568
  Kreeg bevel van Fidel Castro om iedereen te hypnotiseren mer het systeem revolucion.
  http://notimpacto.com/te-la-mostramos-venezuela-la-carta-que-fidel-castro-envio-a-chavez-hace-anos-pero-que-maduro-aplica-al-pie-de-letra-video/

  Cubaanse artsen hahahaaaaaaaaa dit waren slaven Chavez betaalde Fidel Castro voor deze medewerkers. Ben je al vergeten dat Cuba een schuld had en had Cubaanse slaven hier naartoe gestuurd om op DOK te werken zonder loon? Er zijn nu 200.000 Cubaanse militairen op Venezuela.

  Dat die vrouwen prostitueren is de schuld van Chavez en Maduro, trouwens ze hebben zelfs alle dieren op de dierentuinen opgegeten.

  Als je meer wil weten google sobrinos de Celia neven van de vrouw van Maduro.

  https://cheo0607.wordpress.com/2016/01/07/exclusiva-los-datos-mas-importantes-sobre-el-cartel-de-los-soles-y-el-capo-diosdado-cabello/

 3. ericlapas

  Beste @Enri, de Chavistas hadden alles gejat? Que chingada es eso? De reden dat Chavez aan de macht kwam, is juist omdat alleen een kleine elite van de rijkdom van Venezuela genoot. Chavez had gewoon niet genoeg tijd om de sociale ongelijkheid van decenia’s te veranderen. Wat in korte tijd is gelukt, er kwam een nieuwe grondwet, gesubsidieerde supermarkten, alfabetiseringsprogramma’s, gaarkeukens, land voor de landlozen en Cubaanse artsen voor de meest marginale wijken. In die korte tijd is Chavez gelukt om het leven van de allerarmsten aanzienlijk te verbeteren. De elite heeft sindsdien alles gedaan om het land te destabiliseren want ze wilden kost wat het kost hun comfortabele leven houden.
  Curaçao zou met een fractie van de maatregelen van Chavez een beter land voor iedereen worden maar zolang de rechtse elite als @Enri dit niet toestaat, zullen onze vrouwen blijven prostitueren om eten op tafel te krijgen.

 4. Abraham Mossel

  + 10

 5. Pfffffffffff

  Meneer is woedend op de nederlandse regering…… Het moet niet gekker worden.

 6. Als wij niet opletten gaan wij ook die richting op, vroeger was er geen scharste maar die Chavistas hadden allesgejat om het duurder te verkopen in het buitenland. Zodoende heeft dit alles geleid naar deze situatie.

 7. caribbeancynic

  Hij woont al tientallen jaren in Venezuela. Hij kan niet meer in Nederland wonen. Maar hij is woedend op de Nederlandse regering.
  Mensen nemen beslissingen die eerst leuk lijken en daarna tegenvallen.
  En als het verkeerd gaat moet de Nederlandse regering het oplossen. Volgens mij is het nog een echte Nederlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *