Taams-personeel protesteert bij Fòrti

Demonstrerend personeel van de Taamskliniek.

Demonstrerend personeel van de Taamskliniek.

WILLEMSTAD — Zorgvakbond CBV en het stakend personeel van kliniek Dr. J. Taams togen vanmiddag naar regeringszetel Fort Amsterdam om een gesprek met minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, Milieu en Natuur, PS) te krijgen. Vakbond en personeel maken zich zorgen over het voortbestaan van de zorginstelling, vooral nu de kliniek heeft aangegeven geen geld te hebben om de salarissen te betalen.

In een reactie stelde CBV-vicevoorzitter Johnsel Diaoen dat de situatie voor het personeel van Taams nijpend begint te worden. “De salarissen worden niet uitbetaald. Mensen kunnen zelfs geen benzine meer betalen. Er moet iets gedaan worden. Het gaat hier om een instelling die 30 procent van de zorg aan onze gemeenschap levert. Wij willen een gesprek met minister Whiteman of met de premier. Zij zijn verantwoordelijk voor de zorg aan onze gemeenschap.”

Rondom het middaguur stond een grote delegatie van CBV en Taams-personeel voor de afgesloten poort van Fort Amsterdam. De actievoerders eisten dat een delegatie van tien personen naar binnen mocht, maar de regering was alleen bereid om CBV-voorzitter Coromoto Maria toe te laten. Dit werd door de aanwezigen van de hand gewezen. Bij het sluiten van deze krant waren actievoerders in gesprek met vertegenwoordigers van de regering om te bepalen hoe het nu verder moet.

In de ochtenduren hadden de actievoerders zich gemeld bij de Taamskliniek om duidelijkheid van de leiding van de kliniek te eisen. Volgens Diaoen kreeg het personeel te horen dat de leiding druk bezig was om een oplossing te zoeken. “Zij verklaarden tegen ons dat zij hemel en aarde aan het verzetten waren om op korte termijn een oplossing te vinden voor het uitblijven van de salarissen. Ons is toegezegd dat zij ons in de loop van de middag – tussen drie en vier uur – meer duidelijkheid kunnen geven.”

Maar Diaoen benadrukt dat het het personeel om meer gaat dan alleen maar salarissen. “Het gaat ons ook om de zorg die aan deze gemeenschap geleverd moet worden. Die moet gegarandeerd worden.”

De overheid heeft voor vanmiddag een spoedconferentie opgeroepen over de laatste ontwikkelingen bij Taams. De ministers Whiteman, Stanley Palm (Economische Ontwikkeling, Pais) en Rutmilda Larmonie-Cecilia (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS) zullen hierbij aanwezig zijn.

 

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *