Oppositie luidt noodklok over stoppen basisregistratie

Earl Balborda-2

Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP) besloot het basisregistratieproject stop te zetten

WILLEMSTAD — De oppositiefracties van de PAR en MAN in de Staten hebben een Centrale Commissie-bijeenkomst aangevraagd over het besluit van minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP) om het basisregistratieproject stop te zetten.

Volgens een van de aanvragers, Zita Jesus-Leito, heeft het project als doel om tot een betere registratie van adressen op het eiland te komen.

Stopzetten zal verregaande gevolgen hebben, meent zij.

Het basisregistratieproject loopt sinds 2009, meldt Jesus-Leito in een toelichting. Specifiek gaat het om dat deel van het project dat ervan uitgaat dat woningen op het eiland allemaal een huisnummer krijgen. Volgens de PAR-leider is er sinds 2009 al meer dan 2,7 miljoen gulden in het project gestoken. “Er zijn mensen aangetrokken die de straat zijn opgestuurd om adressen en huizen in kaart te brengen. Er zijn 50.000 huisnummers gekocht. Maar opeens heeft de minister besloten dat het project moet worden stopgezet en zijn de betrokkenen met een maand opzegging naar huis gestuurd. Volgens mij komt dit neer op kapitaalvernietiging.”

Jesus-Leito wijst erop dat er in het verleden vaker projecten zijn stopgezet of beëindigd voordat ze afgerond waren. “De structuur die onze gemeenschap wenst en nodig heeft, komt er dan niet. Wij weten allemaal dat wanneer je een adres zoekt, je vaak straten en huizen tegenkomt zonder huisnummers. Dit maakt het heel erg moeilijk om mensen of instanties te lokaliseren die je nodig hebt. Er is een inventarisatie gedaan van alle straten op het eiland. Dit project heeft enkele jaren in beslag genomen. En nu het project in de eindfase terecht is gekomen, wordt het stopgezet door de minister.”

Het PAR-Statenlid wijst erop dat het adressenbestand een groot project behelst. “Het stopzetten heeft gevolgen voor andere trajecten die op dit moment ook lopen, maar die nu het risico lopen om vast te komen zitten.” Om de Staten inzicht te geven in het besluit van de minister en wat voor gevolgen dit heeft, heeft de PAR samen met collega-oppositiepartij MAN een vergadering van de Centrale Commissie van het parlement aangevraagd.

Voor deze vergadering hebben beide fracties om de aanwezigheid van de ministers Balborda, Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening) en Stanley Palm (Economische Ontwikkeling, beiden Pais) verzocht. Volgens Jesus-Leito is dit verzoek ingegeven door het feit dat verschillende ministeries met het project te maken hebben en dat de aanvragers willen weten waarom het besluit tot stopzetting is genomen en met welke hindernissen het project in de praktijk te maken heeft gehad.

 

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *