31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 13:57

Laatste reacties

- Advertentie -

Sulvaran: ‘Parlement alleen als toehoorder bij Koninkrijksconferentie’

WILLEMSTAD — Er is geen uitnodiging vanuit de Nederlandse regering of het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gekomen voor de Staten van Curaçao om deel te nemen aan de Koninkrijksconferentie op 14 december.

Toch heeft Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) in een brief aan de Staten een voorstel gedaan om een delegatie te vormen om aan de conferentie deel te nemen. Volgens PAR-Statenlid Glenn Sulvaran kan het Curaçaose parlement alleen maar als toehoorder aanwezig zijn bij de conferentie.

Zijn conclusie is dan ook dat dit weer een snoepreisje is, bedacht door Asjes die als delegatieleider samen met Eunice Eisden (MAN), Helmin Wiels (PS) en Amerigo Thodé (MFK) naar Nederland gaat. De fracties in de Staten die de coalitie steunen zijn akkoord gegaan om een delegatie te sturen van 10 tot en met 17 december terwijl de conferentie maar één dag duurt en waarbij de Statenleden toch niet bij aanwezig kunnen zijn.

Dat de Statenleden organisaties als OCaN en MAAPP gaan bezoeken is volgens hem niet relevant.

- Advertentie -

Sulvaran verwijst ook naar het ‘snoepreisje’ van 23 tot 25 november van Asjes, Eisden en Wiels om als toehoorder aanwezig te zijn bij een conferentie van de Verenigde Naties in New York.

De PAR-Statenlid zegt dat Curaçao zelfs via Nederland toestemming moet gaan vragen om op die conferentie aanwezig te zijn.

Parijs

Hij noemt verder de conferentie van Unesco in Parijs waar ook Wiels en Eisden naar toe zijn gegaan en waarbij de Staten akkoord gingen om daar van 23 tot en 29 oktober bij aanwezig te zijn.

- Advertisement -

Later bleek dat de delegatie van 20 tot en 31 oktober in Nederland en Parijs verbleef.

“Ze zijn in plaats van vijf dagen, tien dagen in Europa gebleven. Dat is 400 euro per persoon per dag extra aan daggeldvergoeding. Ze hebben elk 5000 gulden extra gekregen, in totaal 10.000 gulden per persoon.

Ik heb sterk het vermoeden dat deze snoepreisjes worden gepland zodat de Statenleden lekker veel geld aan daggeldvergoeding kunnen krijgen. De Staten worden gebruikt als een soort spaarpot.”

Sulvaran heeft zowel in Nederland als op Aruba en St. Maarten navraag gedaan en de volksvertegenwoordigingen van deze landen hebben geen uitnodiging gekregen voor de Koninkrijksconferentie. Dit sterkt zijn vermoeden dat er ‘snoepreisjes’ worden gecreëerd door de Statenvoorzitter.

Als het bezoek aan de Koninkrijksconferentie geen snoepreisje is, dan is het enige overgebleven uitleg, volgens Sulvaran, dat de PS en de MAN naar Nederland gaan ‘omdat ze premier Gerrit Schotte niet vertrouwen’.

Het PAR-Statenlid wijst erop dat de Koninkrijksconferentie in feite in het leven werd geroepen om het democratisch deficit te bestrijden. Maar de conferentie is verheven tot een overleg op bestuurlijk niveau.

In dit kader heeft de regering van Curaçao op 4 september vorig jaar bij eilandbesluit bepaald dat een beëindigingclausule voor de consensus-Rijkswetten en dat de procedure voor het verkrijgen van de onafhankelijkheid zoals vermeld in het Statuut in artikelen 58 tot en met 60, ook voor Curaçao gaan gelden.

Nederland heeft toegezegd deze punten op de agenda van de conferentie te plaatsen.

Maar inmiddels heeft de MFK bij monde van fractievoorzitter Dean Rozier afstand genomen van de stelling dat Curaçao de onafhankelijkheid moet verkrijgen, zoals ook opgenomen in het regeerakkoord van de coalitie, zegt Sulvaran. Volgens hem was Rozier duidelijk in het naar voren brengen in de media dat een merendeel van de bevolking gekozen heeft om binnen het Koninkrijk te blijven en dat de politici hun best moeten doen om dit zo goed mogelijk te verwezenlijken.

“Premier Schotte heeft Rozier nooit tegengesproken, dus stilzwijgend heeft hij zijn goedkeuring gegeven aan dit standpunt.”

Dat niet Rozier maar Thodé naar Nederland gaat vindt Sulvaran opmerkelijk. Hij vraagt zich af waarom het Asjes is die bepaalt wie wel en niet gaat terwijl er procedurele regels hierover bestaan.

“Asjes heeft ook besloten dat de PAR, FOL en PNP niet naar Nederland gaan. Hij bepaalt dus in zijn eentje het democratische gehalte van Curaçao.”

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -