Studeren zonder diploma aan Hogeschool Rotterdam

Curaçaos diploma geen garantie

Curaçaos diploma geen garantie

WILLEMSTAD — Jongeren boven de 21 jaar mogen zonder diploma een toelatingsexamen doen voor een opleiding aan de Hogeschool Rotterdam. Op Curaçao en Aruba is er sinds twee jaar een speciaal ‘Toelatingstraject 21+’ voor de doelgroep, waarin de kandidaat-studenten begeleid worden bij hun toelating tot de Hogeschool. Op donderdag 4 september aanstaande zal de aanlegtest zijn.

Veel Curaçaose en Arubaanse kandidaat-studenten gaan in juni of juli naar Nederland. Dit is vaak te laat om deel te nemen aan het ‘Toelatingstraject 21+’ waardoor ze niet kunnen starten met een opleiding aan de Hogeschool Rotterdam. Voor deze groep is dat heel vervelend, want zij moeten een half jaar wachten op het eerstvolgende toelatingstraject. En er is een kans dat het toelatingsexamen niet wordt gehaald. Het is dus een onzekere tijd.

Om dit probleem aan te pakken is het aangepaste toelatingstraject op Curaçao en Aruba opgezet. Het ‘Toelatingstraject 21+’ bestaat op beide eilanden uit verschillende onderdelen.

Eerst wordt de aanleg van de kandidaat getest. De test geeft ook meer inzicht in de studiekeuze, motivatie, leerstijl en interesses. Wanneer de test goed is verlopen, kan de voorbereiding voor de examens beginnen. Afhankelijk van de zelf gekozen opleiding moet er in drie tot vier vakken examen worden gedaan. Dit moet zeer goed worden voorbereid.

Tegen geringe betaling zijn er begeleiders beschikbaar, die zelf ook een opleiding in Nederland hebben gevolgd en die goed weten in welke situatie de kandidaat-student zich bevindt. De examens zijn in mei en juni. Als de kandidaat-student slaagt voor de examens kan hij of zij goed voorbereid de overstap maken naar Nederland.

De stap is veel kleiner om op Curaçao of Aruba aan het toelatingstraject deel te nemen. Als het traject niet wordt gehaald, dan zijn daar geen verdere consequenties aan verbonden. De kandidaat-student hoeft niet vooraf te verhuizen naar Nederland.

De overstap naar Nederland hoeft pas gemaakt te worden als de kandidaat is toegelaten tot een opleiding aan de Hogeschool Rotterdam. Ook leren de kandidaat-studenten tijdens dit traject medestudenten kennen en kunnen zij samen de overstap naar Hogeschool Rotterdam maken.

De kandidaat-studenten maken dezelfde tijd door, zowel op Curaçao en Aruba als in Nederland. Meer informatie over het ‘Toelatingstraject 21+’ op www.hogeschoolrotterdam.nl/toelatingen en via e-mail toelatingsexamensCuraç[email protected] of [email protected].

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *