Opschoning politiekorps gaat gestaag verder

Nelson Navarro-4WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) weet niet precies hoeveel corrupte agenten deel uitmaken van het politiekorps KPC, maar de opschoning van het korps is in volle gang en zal gestaag doorgaan. Dat maakt de minister bekend. 

Ondertussen wordt er ook een lijstje gemaakt met de namen van alle agenten die ‘rotte appels’ zijn binnen het politiekorps. De opschoning van het korps is al in volle gang.

“Ik krijg bijna dagelijks landsbesluiten toegestuurd voor ontslag van agenten die in de fout gaan. Er gaat geen week voorbij dat ik geen agenten moet ontslaan. Zij worden allemaal beetje bij beetje uit het korps gehaald”, benadrukte Navarro eerder desgevraagd tegenover de Amigoe.

De Justitieminister werd eerder door zowel Statenleden als bondsleiders bekritiseerd over zijn uitspraken tijdens de Statenvergadering begin dit jaar.

Toen maakte de minister bekend dat er binnen het politiekorps enkele rotte appels zijn die voor veel problemen zorgen, en dat de corruptie die hierdoor ontstaat zelfs de veiligheid van de bevolking belemmert.

Daarna maakte de minister ook bekend niemand te kunnen vertrouwen. Niet bij het KPC, het Openbaar Ministerie, noch binnen de Staten. De uitspraken van de minister zouden volgens enkele Statenleden en bondsleiders demotiverend zijn voor de agenten, waardoor zij met tegenzin naar het werk gaan.

Minister Navarro verduidelijkte later nooit te hebben gezegd dat alle agenten corrupt zijn en dat hij de informatie ook niet uit zijn duim heeft gezogen.

“Ik word door diverse integere agenten benaderd met verhalen waardoor je denkt dat er sommige agenten zijn die hun taak simpelweg niet kennen. Corruptie is heel breed. Het gaat niet alleen om mensen die geld aannemen, maar ook om mensen die hun taak niet uitvoeren.”

 

SKS

Tijdens het debat vorige week vrijdag in de Staten over criminaliteit op het eiland, werd de minister ook gevraagd of hij op de hoogte is gesteld van discriminatie van agenten van het korps Controle en Beveiliging (voorheen SKS, red.), die in het politiekorps KPC zijn geïntegreerd. “Ik weet wel van gelden die zij met terugwerkende kracht moesten ontvangen. Dat liet te lang op zich wachten, maar is inmiddels wel geregeld”, aldus Navarro.

De minister verzekerde dat hij dit gaat onderzoeken. “Als SKS-agenten inderdaad gediscrimineerd worden, dan moet dit stoppen en zullen de discriminerende agenten aangepakt worden. De SKS-agenten zijn juist een aanwinst voor het politiekorps”, benadrukte de Justitie-minister.

 

TBA-agenten

Statenlid Jacinta Constancia (MFK) heeft de minister gevraagd tijdens het debat of hij op de hoogte is van het feit dat agenten van het team Ta Basta Awor (TBA) zich ook schuldig maken aan roofovervallen. “Burgers worden door personen benaderd die claimen agenten van het team Ta Basta Awor te zijn met de opdracht om mee te werken aan een actie en worden eigenlijk beroofd door die vermeende agenten.”

Navarro is hiervan niet op de hoogte en neemt aan ‘dat Constancia dat heeft gedroomd’. Tijdens de tweede ronde antwoordde de minister op kritiek van Constancia dat hij wel op de hoogte is van soortgelijke misdrijven die in het verleden door politieagenten zijn gepleegd. De minister doelt hiermee op het onderzoek Boka Kachó – waarbij diverse agenten betrokken waren – naar onder meer diverse moorden, de brandstichting bij het gebouw van Anthony Veder, de overval bij Radio Shack en de overval op een ondernemer die zwaar werd mishandeld in het toenmalige Princess Beach Hotel.

“Dat weet inmiddels iedereen. Parlementariër Constancia had het echter over agenten van het team Ta Basta Awor. Dat heeft zij uitdrukkelijk uitgelegd. Daarop zeg ik dat ze het zeker heeft gedroomd, dat klopt niet.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *