27 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 20:53

Democracy now! | Monday, March 8, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Noodregeling met drie maanden verlengd

Persbureau Curacao De avondklok wordt teruggezet naar 22.00 uur en is van kracht tot 4.30 uur. De maatregel gaat per direct in. De noodregeling is daarnaast verlengd met...

NOS | ‘Diepste recessie ooit’ voor Aruba, IMF adviseert belastinghervormingen

Als gevolg van de coronacrisis is de staatsschuld van Aruba vorig jaar opgelopen tot ruim 2,5 miljard euro. Dat komt overeen met 117 procent van het bruto...

PBC | Moord Godett gevolg van oude familievete

Persbureau Curacao De moord op politicus Almier Godett is het gevolg van een oude vete in de familie Godett. Almier is zondagochtend een uit de hand gelopen ruzie gaan...

PBC | Aantal coronabesmettingen stijgt weer op Curaçao

Persbureau Curacao Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen flink gestegen. 38 mensen werden dit weekend positief getest op 920 uitgevoerde testen. Een testratio van 4,1 procent....
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Bron Amigoe Steun voor verscherpt toezicht geldtransactiekantoren

Steun voor verscherpt toezicht geldtransactiekantoren

CBSC centrale_bank_op_curacao
Steun voor verscherpt toezicht geldtransactiekantoren

WILLEMSTAD — Een goed initiatief. In deze bewoordingen reageerden de Statenleden die vanochtend het woord voerden tijdens een Centrale Commissie van de Staten waarin werd stilgestaan bij de landsverordening toezicht geldtransactiekantoren.

Wel waren er vragen over waarom deze wet zo lang op zich heeft laten wachten, wanneer de informatiecampagne van start gaat en of de wet ook van toepassing zal zijn op St. Maarten.

De nieuwe wet heeft als doel om het financieren van terroristische misdrijven tegen te gaan. Dit vereist het structureel verbreiden van het toezicht op deze kantoren. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) zal met het toezichtregime op geldtransactiekantoren worden belast, waarbij maatregelen worden getroffen om het gebruik van geldtransactiekantoren voor witwaspraktijken te voorkomen of te beperken.

Pais-Statenlid Alex Rosaria stelde vanochtend veel belang te hechten aan het wetsvoorstel, dat uitgaat van verscherpte controle, om criminaliteit op financieel gebied tegen te gaan. Deze wet, benadrukte hij, zal een steun in de rug zijn voor de ontwikkeling van de internationale financiële sector op het eiland. Alhoewel Rosaria blij is met deze wet, vroeg hij zich toch af waarom het zo lang heeft moeten duren voordat deze wet in de Centrale Commissie behandeld werd. Een advies van de Raad van Advies over deze wet dateert uit het jaar 2010, valt uit de memorie van toelichting op te maken.

Rosaria wilde onder meer weten hoeveel geldtransactiekantoren er op het eiland aanwezig zijn en hoeveel daarvan verdacht worden van witwassen. Hij had verder ook vragen over het toezicht van de CBCS. In dit verband wilde hij door de regering geïnformeerd worden over de hoogte van de tarieven van de Centrale Bank, vergeleken met de regio.

Zita Jesus-Leito (PAR) was ook te spreken over de nieuwe wet. Maar ze drong bij de regering aan op een uitgebreide informatiecampagne. “Het gebeurt te vaak dat wij een wet behandelen. Dat is droge stof, niet spannend dus, maar als het eenmaal geïmplementeerd wordt leidt dit tot tal van reacties in de gemeenschap, net zoals gebeurde met de onroerend zaakbelasting (OZB). Dus er moet meer informatie komen over wat deze wet nu precies inhoudt.” Het PAR-lid wilde onder meer weten wie gebruikmaakt van deze kantoren.

PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe had veel vragen van technische aard over het voorstel, maar ook hij liet zich er positief over uit. Hij wilde wel weten hoe het nu precies zat met het toezicht dat door de CBCS moest worden uitgevoerd. Aangezien Curaçao en St. Maarten deel uitmaken van een monetaire unie, wilde Wilsoe weten of ook op het Bovenwindse eiland het parlement zich buigt over een dergelijk voorstel.

Het was vanochtend opvallend dat van alle tien oppositieleden van de Staten, alleen Jesus-Leito van de PAR de vergadering bijwoonde.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties