27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 09:19

Laatste reacties

- Advertentie -

Staten akkoord met tweede suppletoire begroting 2013

akkoord over 100 procent financiering nieuw ziekenhuis

HNO CWILLEMSTAD — De Staten zijn gisteren akkoord gegaan met de tweede suppletoire begroting 2013 van het land Curaçao. De gewijzigde begroting, waarin de financiering van de bouw van het nieuwe ziekenhuis te Otrobanda centraal staat, werd met elf stemmen voor en vier tegen aangenomen.

- Advertentie -

Advertentie

In de laatste begrotingswijziging wordt melding gemaakt van het voornemen van de regering om het nieuwe ziekenhuis voor de volle 100 procent via een emissie te financieren.
Dit bevestigde minister José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) bij aanvang van de beantwoording van vragen die door Statenleden waren gesteld.
Oorspronkelijk zou de bouw van het ziekenhuis voor 70 procent met publieke fondsen en voor 30 procent door de financiële sector worden gefinancierd.
Maar gisteren bevestigde Jardim daarvan af te zien, vanwege het feit dat Curaçao bij 100 procent financiering aanspraak zal kunnen maken op de lage rente van 3 procent bij de Nederlandse inschrijving voor de emissie.
Jardim gaf wel aan in gesprek te zullen blijven met de lokale financiële sector, omdat hun hulp vereist is voor de financiering van toekomstige projecten in de publieke, semi-publieke en private sector.
Jardim gaf verder ook aan dat de totale kosten voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis op dit moment worden geraamd op 436 miljoen gulden.
Dit is hoger dan het eerdere bedrag van 292 miljoen gulden, maar volgens de minister komt dit omdat de overheid nu de volle 100 procent van de financiering op zich zal nemen.
Tijdens de vergadering ging Jardim ook in op de kritiek van het College financieel toezicht (Cft) op de groundbreaking voor het nieuwe ziekenhuis.
Die had volgens het Cft te vroeg plaatsgevonden.
Maar Jardim sprak dit tegen en stelde dat alles conform de geldende comptabiliteitsverordening was gebeurd.
Verschillende Statenleden van de oppositie – leden van de coalitie stelden geen enkele vraag – hadden tijdens de eerste ronde van de vergadering kritiek op de manier waarop de regering vragen naar aanleiding van het verslag van de begrotingsbehandeling in de Centrale Commissie had beantwoord.
Op vragen of documenten konden worden ingezien of naar het parlement konden worden gestuurd, werd gereageerd met ‘dit kan’, of werden Statenleden naar de advocaat van de betrokken instanties verwezen.
Tijdens de beantwoording door de regering stelde premier Ivar Asjes (PS) echter dat de documenten opgestuurd zouden worden.
Bij het stemmen over de begroting was duidelijk te merken dat er binnen de Staten een verschil van mening bestaat over de manier waarop de overheid met de bouw van het nieuwe ziekenhuis wil omgaan.
De fracties van de MAN en MFK gaven aan grote vraagtekens te hebben bij de handelwijze van de regering.
De MFK-fractie stemde tegen, omdat zij van mening was dat de regering de kosten van het project niet onder controle had.
De partij sprak de vrees uit dat het project nog duurder zou worden.
Ook de MAN stemde tegen, omdat er volgens deze partij nog steeds onduidelijkheid bestaat over het project, daar de cijfers met de dag veranderen.
De andere fracties stemden voor, waardoor de gewijzigde begroting met elf stemmen voor en vier tegen werd aangenomen.
Zie ook ‘Staten niet te spreken over antwoorden Jardim’

Eindcijfers Begroting
Gewone dienst: 36.495.695
Kapitaaldienst: 60.298.600
Eindcijfer: 96.794.295

Naschrift

PAR

De PAR stemde gisteren voor de tweede suppletoire begroting 2013. De opstelling van de PAR was opvallend te noemen. Deze fractie stemde voor de begroting toen deze begin vorig jaar door de Staten werd aangenomen. De fractie gunde de regering het voordeel van de twijfel vanwege de grote investeringen die het kabinet aankondigde om de gevolgen van de maatregelen te kunnen compenseren. Maar toen de eerste suppletoire begroting in het parlement werd behandeld stemde de PAR tegen. Als reden werd toen aangeven dat de toegezegde flankerende maatregelen en investeringen er niet waren gekomen, terwijl ook het nieuwe ziekenhuis niet in deze begroting was opgenomen. Maar gisteren, bij de tweede suppletoire begroting, stemde de fractie van de gele partij weer voor. De fractie gunde de regering het voordeel van de twijfel en stelde vóór de bouw van een nieuw ziekenhuis te zijn voor Curaçao.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -