26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 23:28

NU | Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen

Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig...

PBC | Vaccinatiestraat Marinebasis Parera geopend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Sinds vrijdag kunnen mensen op Curaçao ook bij onze marinebasis terecht voor hun vaccinatie tegen COVID. Defensie verleent hiermee militaire bijstand, op verzoek van...

PBC | Raffinaderijbesprekingen van Corc slepen voort

Persbureau Curacao De eigenaar van de raffinaderij, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) blijft onderhandelen met het Corc-consortium om de olieraffinaderij van Isla opnieuw te starten. De bestaande MOU...

PBC | Zerotolerance bij handhaving covidmaatregelen Curaçao

Persbureau Curacao Het Openbaar Ministerie en de politie van Curaçao hanteren een zero-tolerance beleid wanneer het gaat om handhaving van de Covid-maatregelen. Het opvolgen van de maatregelen moet...

PBC | Update: Advocaten alleen bij noodzaak de weg op

Persbureau Curacao Advocaten mogen alleen bij noodzaak overdag en na de avondklok op straat zijn voor hun werk. Dat meldt de deken van de Orde van Advocaten, Carine...

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenSint MaartenSt. Maarten: Wij doen het onderzoek

St. Maarten: Wij doen het onderzoek

Advocaat-generaal OM op Sint Maarten: Veel te vragen in Bada Bing-zaak

Patrick IllidgeWillemstad – ,,Het Openbaar Ministerie op Sint Maarten doet een strafrechterlijk onderzoek in de zogenaamde Bada Bing-zaak. In Nederland kan het parlement daar wat van vinden. Maar wij doen het onderzoek, niet Nederland.”

Dat zegt Taco Stein, advocaatgeneraal van het Openbaar Ministerie (OM) op Sint Maarten. Anderhalve week geleden werd minister van Justitie Roland Duncan ruim vier uur ondervraagd. Afgelopen vrijdag was het de beurt aan minister van Toerisme Romeo Pantophlet.
De onderzoeken vinden plaats in het kader van het zogenaamde ORCA-onderzoek, in de volksmond bekend als de Bada Bing-corruptiezaak, die is begonnen nadat een video uitlekte waarop parlementariër Patrick Illidge en bordeelhouder (van Bada Bing) Jaap van den Heuvel te zien zijn.
Op de video is een betaling te zien en wordt de indruk gewekt dat Illidge geld in ontvangst neemt in ruil voor vergunningen en andere zaken.
Minister Pantophlet is vrijdag ondervraagd in verband met de vergunning van de nachtclub Bada Bing en de mogelijke rol van Patrick Illidge bij het verkrijgen daarvan.
Afgelopen vrijdag werd ook de voormalige chauffeur van minister van Justitie Roland Duncan ondervraagd, Marina Serrant.
De komende dagen staan er meer ondervragingen gepland, zo heeft officier van justitie Hans Mos verklaard.
Advocaat-generaal van het OM op Sint Maarten Taco Stein zegt desgevraagd dat er hard wordt gewerkt.
Volgens hem duren de ondervragingen lang ‘omdat er veel te vragen is’.

,,We hebben het over een videotape waarop van alles gezegd wordt, dat betekent dat er veel gevraagd en veel onderzocht moet worden.
Onze vragen zijn vrij breed en de antwoorden ook. De verwerking daarvan vraagt tijd.”

Illidge en Van den Heuvel zijn nog niet ondervraagd, maar weten wel dat dat uiteindelijk zal gebeuren.
Stein weet dat er in de pers van alles over de zaak wordt geschreven.

,,Maar voor ons is het belangrijk dat we goed beslagen ten ijs te komen. Je kunt aan een ondervraagde maar een keer onbevangen vragen stellen.”

Stein leest ook in de media dat er vanuit Nederland, vooral vanuit het parlement, veel vragen zijn. Ook vragen partijen zich af of het OM op Sint Maarten in staat is deze zaak te behandelen.

,,Ik hoor daar van op. Maar we trekken ons er niet veel van aan. We doen hier een strafrechtelijk onderzoek. In Nederland kan men daar wat van vinden. Maar wij doen het onderzoek, niet Nederland.”

Over de ondervraging van minister van Justitie Roland Duncan zegt Stein.

,,Dat leek een probleem, omdat hij voor ons van het OM een vertrouwde partner in de samenwerking is.
Uiteindelijk had dat geen invloed op de ondervraging. Duncan werkte volledig mee.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties