32 C
Willemstad
• zaterdag 24 juli 2021 15:54

Laatste reacties

- Advertentie -

St. Maarten: Wij doen het onderzoek

Advocaat-generaal OM op Sint Maarten: Veel te vragen in Bada Bing-zaak

Patrick IllidgeWillemstad – ,,Het Openbaar Ministerie op Sint Maarten doet een strafrechterlijk onderzoek in de zogenaamde Bada Bing-zaak. In Nederland kan het parlement daar wat van vinden. Maar wij doen het onderzoek, niet Nederland.”

Dat zegt Taco Stein, advocaatgeneraal van het Openbaar Ministerie (OM) op Sint Maarten. Anderhalve week geleden werd minister van Justitie Roland Duncan ruim vier uur ondervraagd. Afgelopen vrijdag was het de beurt aan minister van Toerisme Romeo Pantophlet.
De onderzoeken vinden plaats in het kader van het zogenaamde ORCA-onderzoek, in de volksmond bekend als de Bada Bing-corruptiezaak, die is begonnen nadat een video uitlekte waarop parlementariër Patrick Illidge en bordeelhouder (van Bada Bing) Jaap van den Heuvel te zien zijn.
Op de video is een betaling te zien en wordt de indruk gewekt dat Illidge geld in ontvangst neemt in ruil voor vergunningen en andere zaken.
Minister Pantophlet is vrijdag ondervraagd in verband met de vergunning van de nachtclub Bada Bing en de mogelijke rol van Patrick Illidge bij het verkrijgen daarvan.
Afgelopen vrijdag werd ook de voormalige chauffeur van minister van Justitie Roland Duncan ondervraagd, Marina Serrant.
De komende dagen staan er meer ondervragingen gepland, zo heeft officier van justitie Hans Mos verklaard.
Advocaat-generaal van het OM op Sint Maarten Taco Stein zegt desgevraagd dat er hard wordt gewerkt.
Volgens hem duren de ondervragingen lang ‘omdat er veel te vragen is’.

,,We hebben het over een videotape waarop van alles gezegd wordt, dat betekent dat er veel gevraagd en veel onderzocht moet worden.
Onze vragen zijn vrij breed en de antwoorden ook. De verwerking daarvan vraagt tijd.”

Illidge en Van den Heuvel zijn nog niet ondervraagd, maar weten wel dat dat uiteindelijk zal gebeuren.
Stein weet dat er in de pers van alles over de zaak wordt geschreven.

,,Maar voor ons is het belangrijk dat we goed beslagen ten ijs te komen. Je kunt aan een ondervraagde maar een keer onbevangen vragen stellen.”

- Advertentie -

Stein leest ook in de media dat er vanuit Nederland, vooral vanuit het parlement, veel vragen zijn. Ook vragen partijen zich af of het OM op Sint Maarten in staat is deze zaak te behandelen.

,,Ik hoor daar van op. Maar we trekken ons er niet veel van aan. We doen hier een strafrechtelijk onderzoek. In Nederland kan men daar wat van vinden. Maar wij doen het onderzoek, niet Nederland.”

Over de ondervraging van minister van Justitie Roland Duncan zegt Stein.

,,Dat leek een probleem, omdat hij voor ons van het OM een vertrouwde partner in de samenwerking is.
Uiteindelijk had dat geen invloed op de ondervraging. Duncan werkte volledig mee.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...

PBC | Testratio Curaçao schommelt onder vier procent

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Gisteren zijn 76 mensen op Curaçao positief getest op een totaal van 2285 afgenomen testen. De testratio blijft daarmee min of meer gelijk met...

PBC | Lichte toename Covid19 patiënten in het ziekenhuis

Persbureau Curacao Het CMC heeft vandaag opnieuw coronapatiënten opgenomen. Gisteren kwam er ook al één patiënt bij, waardoor het totaal nu op vier staat. Het zelfde aantal als...

PBC | Dienstregeling ABC busbedrijf nu ook voor iPhone

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Autobusbedrijf Curaçao, ABC heeft de app met haar dienstregeling nu ook beschikbaar voor de iPhone. Actuele vertrektijden van de meer dan 1000 bushaltes worden...
- Advertentie -